9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Artık global finansal piyasalardaki çalkantı olağan hale gelmiş görülüyor. Çünkü neredeyse iki haftada bir çalkantı yüksek, volatilite yüksek yazmak ve söylemek sıradan hale gelmiş durumda.
Artık global finansal piyasalardaki çalkantı olağan hale gelmiş görülüyor. Çünkü neredeyse iki haftada bir çalkantı yüksek, volatilite yüksek yazmak ve söylemek sıradan hale gelmiş durumda. Geçen hafta da benzer bir şekilde hem tahviller hem de hisse senetleri için çalkantılı bir hafta daha geçirdik. Bu sefer başrolde İngiltere Merkez Bankası vardı. Yeni Truss hükümeti tarafından tasarlanan ve büyük vergi indirimleri de dahil olmak üzere ekonomiyi desteklemek için pahalı bir mini bütçenin açıklanmasıyla piyasanın istikrarı bozuldu. Bu harcama, enflasyonla mücadele için faiz oranlarının yükseldiği bir dönemde yatırımcıları memnun etmedi. Piyasa, Truss hükümetinin ilk adımlarını anlaşılmaz buldu. BoE, İngiliz emeklilik fonları için bir deprem yaratmamak için yaldızlı bir geri alım programını yeniden başlatarak müdahale etmeye bile zorlandı. Konuşan merkez bankacılarının tamamımın önceliği de aynıydı. Ekonomik aktivite için ödenmesi gereken bedel yüksek olsa bile enflasyonun boynunu kalıcı bükmek. ABD Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımı öngördüğü için takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi verileri, Temmuz ayındaki %0,1'lik düşüşün ardından geçen ay %0,3 artış gösterdi.. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard’da , ABD merkez bankasının enflasyonu dizginleme çabalarının bir parçası olarak bir süre daha yüksek faiz oranlarını koruması ve faiz oranlarını erken düşürmeye karşı önlem alması gerektiğini söylerken, AB tarafında ise Flaş enflasyon verilerine göre, Euro bölgesi enflasyonu da Eylül ayında %10'luk rekor seviyeye çıkarak tahminleri aşıyordu. Bu haftanın gündemine baktığımızda; gözler Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisinden olacak, öncesinde Salı günü JOLTS iş ilanları anketi ve Perşembe de ADP tarım dışı verisi var. AB tarafında ise yine Perşembe günü ECB toplantısının ayrıntılı tutanaklarına bakacağız. Resesyon korkusuyla düşüş trendi olan petrol piyasasında gözler. OPEC+ toplantısında olacak. Beklenti; Rusya'nın genişletilmiş kartelin tamamı için günde toplam bir milyon varillik bir kesinti önerisinin kabul edilmesi yönünde. Bu düşüş önemli görünse de OPEC+'ın üretim kotalarının çok altında üretim yaptığını hatırlatmak isteriz. Ian Kasırgası da Meksika Körfezi'nde büyük aksamalara neden oldu ve bölgedeki petrol üretiminde %10'un biraz üzerinde bir düşüşe neden oldu ve sonuç Brent haftalık %1,24 değer kaybında. Yurtiçinde ise en kritik veri bugün alacağımız Eylül ayı enflasyon verisi. Bloomberge göre Piyasa beklentisi %3.15 forekse göre ise %3,75 seviyesinde. Bizim beklentimiz ise %3.70 ve beklentimiz gerçekleşirse TÜFE yıllık %84,6 seviyesine çıkmış olacak.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. S&P'den yapılan açıklamaya göre, uzun dönem kredi notu 'B+'dan 'B'ye çekildi. ForeksHaber anketinde beklenti kredi notunda bir değişiklik olmayacağı yönünde oluşmuştu.
Borsa İstanbul hisselerinde manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 10 kişiye yönelik İstanbul merkezli 4 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 8 kişi gözaltına alındı. Operasyona paralel olarak Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) söz konusu kişiler hakkında iki yıl işlem yasağı getirdi ve suç duyurularında bulunulmasına karar verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 120 bin Rus vatandaşının sonbaharda askere alınmasına ilişkin yeni bir kararnameyi imzaladı.
Norveç gazını Danimarka üzerinden Polonya’ya taşıyan Balık Boru Hattı’nda (Baltic Pipe) doğal gaz akışı başladı.
İtalyan enerji şirketi ENI, Rus enerji devi Gazprom’dan gaz akışının durduğunu açıkladı. ABD'de faaliyetini sürdüren petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısı 30 Eylül itibarıyla son bir haftalık dönemde 1 adet artarak 765 adet oldu.
Japonya'da BOJ tarafından çeyrek dönemlerde yapılan Tankan araştırması, büyük imalatçıların ekonomiye olan güvenlerinin Eylül'de sona eren 3 ayda kötüleştiğini gösterdi. BOJ, ham madde maliyetlerindeki yüksekliğin kırılgan ekonomi için görünümü bulutlandırdığını vurguladı.
Financial Times'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsviçre'nin ikinci büyük bankası Credit Suisse, Banka'nın finansal sağlığı konusunda endişelerin arttığı ortamda büyük yatırımcılarla görüşerek onlara yeniden güven vermeye çalışıyorlar.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD'de enflasyonun genele yaygın ve ısrarcı olduğunu ancak fiyatları yükselten önemli baskıların hafifleme işaretleri gösterdiğini söyledi. Barkin, baskılarda bu hafiflemenin verilere yansımasının biraz zaman alabileceğini vurguladı.
The Telegraph gazetesinin haberine göre İngiltere Başbakanı Liz Truss, yüzde 45 oranında verginin kaldırılmasının parlamentodaki oylamasını erteledi.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı