10131,29%0,18
35,68% 0,15
37,42% 0,56
3184,32% 0,94
5102,07% 1,42
MHA - Gazetemizin İmtiyaz sahibi Mithat Ünal, 2 yıllık araştırmasının ardından evrenin zamandaki ilerleyişini sorgulayan ‘AN’ kitabını basına tanıttı.
MHA - Gazetemizin İmtiyaz sahibi Mithat Ünal, 2 yıllık araştırmasının ardından evrenin zamandaki ilerleyişini sorgulayan ‘AN’ kitabını basına tanıttı. Kapak tasarım ve editörlüğünü Ufuk Ünal'ın, dijital redaktesini Umut Keser'in yaptığı Gülnar
Yayınlarından çıkan AN, sosyal medyada dikkat çeken eserler arasındaki yerini aldı. Hasan Nar’ın işletmeciliğini yaptığı Auro’da gazeteci arkadaşları ile bir araya gelen Ünal’, Anamur başta olmak üzere bölgemizdeki eğitim ve kültürel etkinliklere desteğini esirgemeyen Yücelen Vakfı Başkanı Ali Yücelen’e desteğinden dolayı teşekkür etti. Kitabının imza gününü ise önümüzdeki günlerde yine Yücelen Vakıf binasında yapacağını belirten Ünal meslekdaşlarına ‘AN’ kitabını neden yazdığını anlattı.
Bir Kare ve bir AN
32 yıllık gazetecilik yaşamı boyunca, kazandığı tecrübelerinin ardından yeterlilik sınavlarına katılarak Dijital fotoğrafçılık Usta Öğreticiliği unvanını kazanan Ünal, özellikle fotoğraf çekimindeki enstantane hızı yani perde açılıp kapanması arasındaki kısa sürede sensörün fotoğraf kaydından etkilenerek ‘AN’da maddenin mekanını ve zamandaki geçişlerini sorgulamaya başladı. Video ile fotoğraf arasındaki farkın an ile süreç arasındaki maddenin davranışına uyarlayarak kitabı yazmaya başladığını , kaydeden Ünal’, “Ben bir bilim insanı değilim. Gazeteciyim. Nasıl ki biz çevremizi sorgulayarak haber üretiyor kamuyu bilgilendirmeye çalışıyorsak, bu kitabımda da maddenin bir andan diğer ana geçerek varlığını koruduğunu sorguluyorum.” Dedi. Mithat Ünal, AN kitabının doğuşunu şöyle anlattı; “Videonun bir saniyesinde 25, 30 ve 60’a kadar biriken kareler saniye ilerledikçe hareket algısı oluşturuyordu. Yani saniyenin 30’da birini bir an olarak düşünürsek, bir saniyede 30 an, yani 30 adet fotoğraf karesi vardı. Eğer filmi zaman olarak alırsak, bir saniyede geçen filmde 30 tane an var. Yani filmin bir saniyesine durup baktığımızda, 30 adet fotoğraf karesi sayabiliriz. An’ın birisinde ise sadece bir kare var. Bir fotoğraf karesi. Ya bunu evrende değerlendirecek olursak ortaya nasıl bir anlam çıkar?
Mesela Bing-Bang Teorisine göre, evren, büyük patlamanın bir saniye sonrasında saniyenin milyonda biri kadar bir zamanda (ki bu durum, saniyenin bir milyonda birini bir an olarak gösteriyor.) evren milyarlarca ışık yılı kadar uzağa genişliyor. Bu genişleme şimdi saniyede 70 kilometre hızla ilerlemeye devam ediyor.
İşin püf noktası ise her anda maddenin aynı kütlesini koruyarak zamanda devam etmesi. Bu konuya girdikçe yaşamın sorgulanması da devam edecektir. An Kitabı’nın ana özelliği işte bu sorgulamadır.”
224 sayfalık AN kitabında sadece maddenin evrende mekan bulması değil, canlının ve insan beyninin evreni sorgulaması ve ‘Mutlak Mucize’ de sorgulanıyor.