Piyasa Gündemi
Küresel çapta merkez bankalarına dair agresif sıkılaşma beklentileri ve küresel ekonomilere ilişkin resesyon korkuları ana risk başlıkları olarak takip ediliyor. Cuma günü itibariyle ABD’de başlayan 2022/3Ç finansal sonuç dönemi küresel piyasaların yakın takibinde yer alacaktır. Yurt içinde de finansal sonuç dönemi çarşamba günü Aselsan’ın finansallarını açıklamasıyla başlayacaktır. Finansal sonuç dönemi boyunca hisse ve sektörel bazlı hareketlere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
• 11:00 Türkiye – Bütçe Dengesi Önem: Orta
• 15:30 ABD – New York Fed İmalat Endeksi Önem: Orta
Türkiye
TCMB’nin reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi %67,78 oldu. Eylül anketinde yıl sonu enflasyon tahmini %67,73 seviyesindeydi. Ekim anketinde 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise %36,74'ten %37,34 seviyesine çıkarıldı. Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Ağustos ayında 2021 sonuna kıyasla 5,9 milyar dolar azalışla 162,9 milyar dolar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı V.Putin’in gündeme getirdiği Avrupa için Türkiye’de gaz dağıtım merkezi konusunda “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile Rusya tarafı çalışmayı yapıp bize sunacaklar ve ondan sonra da adımı atmış olacağız. Burada bekleme diye bir şey yok” dedi. Yurt içinde bütçe dengesi rakamları ön planda olacak.
Euro Bölgesi
Avrupa İstatistik Ofisi’ne (Eurostat) göre Euro Bölgesi'nde ihracat, Ağustos’ta 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 24 yükselişle 231,1 milyar euro, ithalat da yüzde 53,6 artışla 282,1 milyar euro oldu. Euro Bölgesi'nin ticaret açığı, Ağustos'ta 51 milyar euro olarak kayıtlara geçti. AB'nin ise ihracatı, Ağustos'ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,2 artarak 207,1 milyar euroya, ithalatı da yüzde 56,4 yükselerek 271,8 milyar euroya ulaştı. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Litvanya gazetesi Verslo zinios'a verdiği demeçte, Euro Bölgesi ekonomisinin art arda iki çeyrek daralmaya yenik düşebileceğini söyledi. “Teknik bir durgunluk olasılığı da dahil olmak üzere düşük ekonomik büyüme ve yüksek enflasyonun çok zor bir kombinasyonuyla karşı karşıya kalacağımızı düşünüyorum” diyen Guindos, “Eylül ayında kötü durum senaryomuz olarak gördüğümüz şey, ana senaryo olmaya yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.
ABD
ABD'de enflasyon beklentilerinde Mart'tan beri ilk artış gerçekleşti. Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni dayanıklı mal tüketimindeki iyileşmeyle Ekim'de 59,8'e yükseldi. Bu, 6 ayın en yüksek seviyesi olarak kayda geçti. Ankete göre 12 aylık enflasyon beklentisi de 7 ayda ilk kez yükselerek yüzde 4,7'den yüzde 5,1'e, 5 yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a çıktı. Bir diğer yandan, ABD'de perakende satışlar enflasyon ve yüksek faizlerin tüketimi sekteye uğratmasıyla geçen ay durakladı. Zayıf gelen veriler, tüketicilerin uzun yılların en yüksek seviyesindeki enflasyon nedeniyle temkinli olduğunu ve keyfi harcamalardan kaçındığını gösterdi. Fed'in talebi düşürmek için faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor ancak gelen veri, talepte şimdiden azalma olduğuna işaret ediyor.
Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı