• BIST 100

    10228,39%0,39
  • DOLAR

    39,82% 0,12
  • EURO

    46,79% -0,61
  • GRAM ALTIN

    4262,42% -0,74
  • Ç. ALTIN

    6808,69% -0,22

Future Of Technology Webinarında Bulut Uygulamaları Konuşuldu

Vodafone Business’ın Inbusiness Dergisi iş birliğiyle düzenlediği “Future of Technology” webinar serisinin dördüncüsü gerçekleştirildi.

TEKNOLOJİ 25.10.2022 11:33:28 724
Future Of Technology Webinarında Bulut Uygulamaları Konuşuldu
Haberi Sesli Oku

Vodafone Business’ın Inbusiness Dergisi iş birliğiyle düzenlediği “Future of Technology” webinar serisinin dördüncüsü gerçekleştirildi. ‘Rekabette Dijital Hamle: Bulutta Uygulama Dönüşümü’ temasıyla gerçekleştirilen webinarda, bulut uygulamaları konusunda sektör paydaşlarının düşünce ve deneyimlerine yer verildi.

 

İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, aylık ekonomi dergisi Inbusiness iş birliğiyle düzenlediği Future of Technology webinar serisinin dördüncüsünü gerçekleştirdi. ‘Rekabette Dijital Hamle: Bulutta Uygulama Dönüşümü’ temasıyla gerçekleştirilen webinarda, bulut uygulamaları konusunda sektör paydaşlarının düşünce ve deneyimlerine yer verildi. Yurt içinde ve yurt dışında rekabette avantaj sağlamak için bulut teknolojilerine geçiş yapmak isteyen şirketlerin hangi stratejileri izlemeleri gerektiği, Cloud Native uygulamalarının avantajları ve dijital dönüşümde bulut teknolojilerinin sağlayacağı avantajların irdelendiği webinarda açılış konuşmasını Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu ve INBUSINESS Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Güler yaptı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın konuşmasıyla devam eden webinar, ‘Bulut Teknolojisine Geçiş: Cloud Native Uygulamalar’ başlıklı panel ile tamamlandı. 

 

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak her türlü desteği vereceğiz”

Konuşmasında yeni dönemin gözde teknolojilerinden birinin bulut bilişim teknolojileri olduğunu söyleyen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Özellikle firmalarımızın dijital dönüşüm süreçlerinde ortaya çıkan çok yüksek boyutlu veri durumlarında kaçınılmaz olarak arşivleme konusunda en faydalı çözüm bulut bilişim. Günümüzde bulut teknolojilerinin doğrudan ya da dolaylı olarak hemen hemen her sektörde çeşitli yazılım ve donanım altyapısı gereksinimleri için kullanıldığını gözlemliyoruz. Bir araştırma kuruluşunun raporuna göre, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bulut altyapısı için yapılan harcamaların yüzde 29’luk artışla 55 milyar dolara, son 12 aylık dönemde ise bulut pazarının büyüklüğü 205 milyar dolara ulaştığı ifade ediliyor. Ülkemizi değerlendirecek olursak IDC'nin 2021 raporuna göre firmalarımızın yüzde 9’unun açık bulut, yüzde 35’inin özel bulut, yüzde 55’nin ise hibrit bulut servisleri kullandığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan yine hazırlanan bir başka rapora göre, akıllı uç bilişim global pazar büyüklüğünün 2028’de 61 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Aynı pazarın ülkemizdeki büyüklüğünün ise yaklaşık 70 milyon dolar olması bekleniyor. Ülkemizdeki durumu anlatırken girişimcilik ekosistemimizden de bahsetmek isterim. Bakanlığımızdaki verilere göre bulut alanında 69 girişimimiz faaliyet gösteriyor. Türkiye ve yurt dışı merkezde olan bu girişimlerimizden 12’sine yaklaşık 48 milyon dolar yatırım yapıldı. Dünyanın değiştiği seviyenin bir adım ötesinde çözümler geliştirecek ve teknolojinin kalbinde yer alacağız. Bugün milli teknoloji hamlesiyle birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu yolda her türlü desteği vereceğiz.”

 

“Veri merkezi yatırımlarına devam ediyoruz”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu açılış konuşmasında şunları söyledi: “Dijital dönüşüm ile yeniden şekillenen iş dünyasında çok sayıda sektörde, kullanılan verinin büyüklüğü artıyor. Daha çok firma bilişim altyapısını, daha güvenli, daha performanslı, kesintisiz ve optimum maliyetlerle yönetebileceği ortamı yaratmaya çalışıyor. Vodafone Business olarak son dönemde yoğun bir şekilde bulut teknolojilerine odaklanıyoruz. Türkiye'de sahip olduğumuz veri merkezlerinden 3’ü üzerinden, işletmelere bulut altyapısı ile yönetim hizmetleri veriyoruz. Vodafone Veri Merkezi çözümlerinin temelini İstanbul Avrupa Yakası, Anadolu Yakası ve İzmir'de yer alan Tier 3 standartlarındaki ve uluslararası sertifikasyonlara sahip veri merkezleri oluşturuyor. Yapmış olduğumuz yeni yatırımla, yıl sonunda Ankara'daki veri merkezimizde açacağımız yeni kapasitemizle daha fazla kuruma hizmet vermeyi planlıyoruz. Vodafone Veri Merkezi aynı zamanda operasyonlarında yenilenebilir enerji tükettiğinden Yeşil Veri Merkezleri sınıfına giriyor. Tüm veri merkezlerimizde 100 yenilenebilir enerji kullanıyoruz. Yakın zamanda müşterilerimizin modernizasyon ihtiyaçlarını karşılamak için Amazon Web Services (AWS) ile güçlerimizi birleştirdik. AWS'in geliştirdiği ve buluta yönelik işletim sistemi Kubernetes'in yönetimini kolaylaştıran 'Amazon EKS Anywhere' yazılımını Türkiye’deki veri merkezlerimiz üzerinden yönetilen hizmet modelinde sunuyoruz. Vodafone Business olarak bulut bilişim alanında sürekli yatırım yaparak, işletmelerin güvenilir teknoloji ortağı olmaya devam edeceğiz.”

 

‘Bulut Teknolojisine Geçiş: Cloud Native Uygulamalar’ paneli gerçekleşti

Webinar kapsamında ‘Bulut Teknolojisine Geçiş: Cloud Native Uygulamalar’ konulu panel, Deloitte Dijital Türkiye Ortağı Özlem Yanmaz’ın moderatörlüğünde; Vodafone Business Teknolojik Çözümler Direktörü Burcu Altıntaş, Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Yöneticisi ve Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin, Amazon Web Services (AWS) Türkiye Kurumsal Satış Direktörü Tarık Ertuğrul ve ATP Genel Müdür Yardımcısı İlyas Daşkaya’nın katılımı ile gerçekleştirildi. 

 

Vodafone Business Teknolojik Çözümler Direktörü Burcu Altıntaş, panelde yaptığı konuşmasında pazar hızı ve rekabetin daha da zorlu bir parkura dönüştüğünü belirterek, hizmet verdikleri firmalara öncelikle iş hedeflerini tanımlatarak başladıklarını kaydetti. Altıntaş; “Bulut stratejileri, yeni nesilde güçlü makineler üzerine konumlandığı için, çoğu zaman eski işlemci mimarilerine göre çok daha az kaynak kullanımıyla geçiş sürecini yönetebiliyor. Dijital transformasyon içeren geçişlerde ise ilk öneri olarak firmanın tüm ekosistemleri, sistem mimarları tarafından analiz edilip, buna uygun dizayn edilerek ilerleniyor. İkinci öneri olarak da geçiş ihtiyaçlarının doğru değerlendirilerek bu sürece başlanması. Bir şirketin tüm altyapısının buluta taşınması zamana yayılması gereken bir süreç. O nedenle bu sürecin ihtiyaç önceliğine göre bazlandırılarak hareket edilmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

 

Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Yöneticisi ve Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin de panelde yaptığı konuşmasında, dijital dönüşüm çağında daha çok veri toplandığını hatırlatarak, pandemide yaşanan çip kriziyle birlikte bulut bilişimin çok daha fazla önem kazandığına dikkat çekti. Metin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bulutun en büyük avantajlarından biri hızlı kurulum. Çip kriziyle karşı karşıya kaldık. Çip krizi özellikle donanım noktasında firmaları çok zora soktu. Pandemi ortamının tetiklediği çip krizi bulut değişimine olan ilgiyi bizim tahminlerimizin ötesinde daha da artırdı. Bulut şirketler ve büyük veri depolamada en hızlı çözüm haline geldi.” 

 

AWS Kurumsal Satış Direktörü Tarık Ertuğrul da panelde bulut bilişimin, veri merkezli yer maliyeti, soğutma maliyeti, elektrik üretim maliyetleri gibi maliyetler hesaplandığında şirketlere çok fazla avantaj sağladığına dikkat çekti. Veri depolama için görüşülen firmalarda en büyük engelin maliyetler olduğunu belirten Ertuğrul, buluta geçtikten sonra firmanın hangi alanda çalışacağına karar vermesi gerektiğini söyledi. 

 

ATP Genel Müdür Yardımcısı İlyas Daşkaya da Türkiye'deki onlarca farklı sektörden birçok müşteriye dijital dönüşüm için hizmet sağladıklarını söyledi. Dijital dönüşümde, veri güvenliğinin en önemli konu olduğunun altını çizen Daşkaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Yıllardır fiziksel sunucular üzerine koşmuş, olgunlaşmış yazılımların özellikle açık sistemlerine geçişi mimari açıdan oldukça ciddi planlama gerektiriyor. Tekrarlanmayan verinin üretildiği bir ortamda bu verilerin tasnif edilmesi ve geçişler sırasında da veri depo merkezlerine kesinti olmadan taşınması zorlandığımız konulardı. Bulut dönüşümü güçlü iş ortaklarının desteğiyle başlatılabiliyor. Fakat kurumlarda bu iş, yönetenlere ve kurum içerisinde icra edenlere çok bağlı. Bunlarla ilgili sürekli eğitimler veriyoruz.”


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Anahtar Kelimeler:

Gümüş 'ten Leman Dergisine Sert Tepki

Anamur Gazeteciler Cemiyeti’nden Kaymakam Kemal Duru’ya Ziyaret

Kızılaydan Orman Yangınlarına Müdahale Eden Ekibe Lojistik Destek

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Anamur ve Bozyazılı Muz Üreticilerinden Ortak Çağrı: "Yerli Muz İçin Lobi Oluşturulmalı"

Anamur’da Sokak Hayvanları İçin Veteriner Müdürlüğü Kuruluyor

Anamur'da Gençlik Spor Şenliği Heyecanı

Anamur’da Güvenlik Kameraları Artıyor

Mersin Valisi Atilla Toros’tan Yangın Uyarısı

Çamalan’da Yangın Nöbeti

Mersinde Hayırsever Vatandaş Şehir Hasttanesi Önünde Karpuz İkramı

Toroslar Sağlık Mahallesi'nde gece bir oto yıkamacıda çalışır halde bırakılan araçtan sızan gaz nedeniyle 4 genç ve bir köpek zehirlenerek yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet Savcılığı Koordinasyonunda 21 Noktada Mobil Operasyon

Gülnar’da Metruk Evde Yangın Paniği

Sevilla Zirvesi'nde Yoksulluk ve İklim Krizi: Sevilla Taahhüdü Açıklandı

Brent Petrol 66 Dolara Yükseldi: Akaryakıtta Yeni Zam ve İndirim Beklentisi

Beştepe Kabinesi Erdoğan Başkanlığında Toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM 32. Genel Kurulu’nda

İç mimarla çalışmak size ne kazandırır İstanbul’daki projelerden gerçek örnekler

BÜYÜKŞEHİR GÜLNAR’DA 105 BİN DOMATES FİDESİ DAĞITTI

Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’da Sıcaklık 39 Dereceyi Aştı, Vatandaşlara Kritik Yangın Uyarısı

Yerli Otomobil TOGG T10X’e Kur Zammı: Fiyatlar %8 Arttı

Otomobil, Çöp Kamyonuna Çarptı 1 İşçi Öldü, 4 Yaralı

Dereköyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Genel Kurulda Güven Tazeledi

Anamur ve Bozyazı’da Orman Yangını Riski En Üst Seviyeye Çıktı

Yeni Ekonomi Paketi Açıklandı: Memur ve Emekliye Ek Zam Sinyali.

ABD'de Yapay Zeka Yasası Onaylandı:

Kızılay'dan Bozyazı Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ali Öztaş’a Teşekkür Ziyareti

ABD Senatosu’ndan İran Operasyonlarına Tepki: Kongreyi Bilgilendirmeme Krizi

Kızılay’dan Bozyazı Müftüsü’ne Anlamlı Ziyaret

Yükleniyor

Gümüş 'ten Leman Dergisine Sert Tepki

Anamur Gazeteciler Cemiyeti’nden Kaymakam Kemal Duru’ya Ziyaret

Kızılaydan Orman Yangınlarına Müdahale Eden Ekibe Lojistik Destek

Mersin Valisi Atilla Toros’tan Yangın Uyarısı

Mersinde Hayırsever Vatandaş Şehir Hasttanesi Önünde Karpuz İkramı

Toroslar Sağlık Mahallesi'nde gece bir oto yıkamacıda çalışır halde bırakılan araçtan sızan gaz nedeniyle 4 genç ve bir köpek zehirlenerek yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet Savcılığı Koordinasyonunda 21 Noktada Mobil Operasyon

Gülnar’da Metruk Evde Yangın Paniği

Beştepe Kabinesi Erdoğan Başkanlığında Toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM 32. Genel Kurulu’nda

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.