Girişimcilerin, startup'ların ve KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu finansmanı, kitlelerin bir araya gelerek sağlamasına aracılık eden Fongogo, çiftlik kurmak için yola çıkan Lice Kadın Kooperatifi’ne hayalini gerçekleştirme fırsatı sundu. “Ödül Bazlı Kitle Fonlama” sistemiyle Lice Kadın Kooperatifi’nin finansmana ulaşmasına aracılık eden Fongogo, “Lice Kadın Kooperatifi Çiftlik Kuruyor” kampanyasıyla Kooperatif’in 127.335 TL’lik bir fona ulaşmasını sağladı.
2019 yılında Lice’de 20 kadının bir araya gelerek kurduğu Lice Kadın Kooperatifi, bugüne kadar peynir, pekmez, kurutmalık sebze, kavurma ve dağ kekiği gibi ürünlerle ayakta kaldı. Kooperatifi bir adım daha ileri taşımak isteyen Liceli kadınlar, ürün çeşitliğini artırmak için keçi ve inek alımlarından oluşan çiftlik projesini hazırladı. Kadınlar finansman için de dayanışma kültürünü öne çıkaran “kitle fonlama“ sistemini tercih etti. Lice Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bedriye Dolak, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bugüne kadar neredeyse tüm çalışmalarımızı dayanışma ile yürüttük. Liceli kadınlar başta olmak üzere ilçemizde her zaman destek gördük. Fakat çalışmalarımızı güçlendirmek için Lice dışından da desteğe ihtiyacımız var. Kitle fonlaması, bugüne kadar ulaşamadığımız kitlelere ulaşmamızın önünü açtı. Bizlere nasıl destek sunacağını bilemeyen çoğu kişi proje aracılığı ile kooperatifimize ulaştı. Kadınların ekonomi ve üretime katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması, kadın kooperatiflerinin üretimlerinin desteklenmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.”
Coğrafi ve maddi bariyerler ortadan kalkıyor
Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Çebi, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Kitle fonlaması coğrafi ve maddi bariyerleri ortadan kaldırarak her türlü girişimin kaynağa ulaşmasını sağlayan bir sistem. Kitle fonlamasıyla girişimler sadece yatırıma ulaşmış olmuyor, aynı zamanda müşteri kitlesi oluşturarak satış potansiyellerini de yükseltiyor. Girişimlerin doğru zamanda ve yeterli finansmana ulaşması büyümenin gerçekleşmesi için de büyük önem taşıyor. Bunun gibi kadın girişimcilerin gücüyle fark yaratılan projelerin Türkiye’ye örnek olmasını, yaygınlaşmasını diliyoruz. Geleceğe umut veren, sosyal fayda içeren kadın girişimleriyle ilgili projelere can suyu olmaya devam edeceğiz. Öte yandan paya dayalı tarafta üroloji ameliyatlarının eğitiminde kullanılmak üzere tasarlanmış, kadavra ihtiyacını azaltan ve adayların el göz koordinasyonunu artıran simülatör sistemi MedicaUroSim’in kampanyasını başlattık.”
Proje kapsamında kullanılan ve kitle fonlama yöntemlerinden biri olan “Ödül Bazlı Kitle Fonlama” sistemi bir ön satış yöntemi gibi çalışıyor ve yapılan kampanyada girişimci kadınların, sermaye alarak yapmayı planladığı ürünü ve servisi önden satış ile kitlelere duyurarak finansman sağlıyor.