-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,17% 0,05
-
EURO
50,70% -0,07
-
GRAM ALTIN
7142,44% 0,47
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Filiboz Mescidi Hisar'da yükseliyor
Hisar bölgesinde hayata geçirdiği ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesi ile tarihi bölgeyi sadece ulusal değil, uluslararası alanda da çekim merkezi haline getiren Osmangazi Belediyesi, bölgeye değer katacak tarihi bir yapıyı daha ortaya ç?
Hisar bölgesinde hayata geçirdiği ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesi ile tarihi bölgeyi sadece ulusal değil, uluslararası alanda da çekim merkezi haline getiren Osmangazi Belediyesi, bölgeye değer katacak tarihi bir yapıyı daha ortaya çıkartıyor. Bursa’nın kuşatması sırasında Osmanlılara yardım eden ve daha sonra Müslüman olup, yöneticilik yapan Bizanslı Philippos’un (Filiboz) oğlu Hayrettin’e ait mescidinin gün yüzüne çıkartılması için çalışmalar başladı.
Osmangazi Belediyesi, 2400 yıl öncesine dayanan tarihi ile Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapan Hisar’da yürüttüğü çalışmalarla tarihi bölgeyi adeta açık hava müzesine dönüştürüyor. Saltanat Kapı'dan başlayıp, Pınarbaşı Meydanı’na kadar devam eden ve içerisinde Bursa’nın en eski 5 mahallesinin yer aldığı 40 hektarlık alanda 2009 yılından bu yana çalışmalar yürüten Osmangazi Belediyesi, surların ayağa kaldırılması, Sümbüllü Bahçe Konağı, Sur Üstü Konağı gibi Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği yapıların restorasyonu, Haraççıoğlu Medresesi, Oruç Bey Türbesi gibi manevi mirasın ayağa kaldırılması, Arkeopark kazılarının yanı sıra Oruçbey Caddesi’nde yer alan 28 binanın cephe düzenlemesini yaptı. Cadde zemini granit bazalt kaplamalı parke taşı ile yenileyerek bölgedeki tarihi doku ortaya çıkartıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ‘tarihi şehri ortaya çıkarma’ vizyonuyla Hisar bölgesinde bugüne kadar yaptığı çalışmalar, Kavaklı Mahallesi’ndeki Üftade Tekkesi çevre düzenleme projesi ile farklı bir boyut kazandı.
TARİHİ DOKUYA ENGEL OLAN BİNALAR YIKILDI
Osmangazi Belediyesi, bir yandan Hisar’ın özgün özellikleriyle geleceğe aktarılması adına çalışmalar yürütürken, diğer yandan da tarihi dokuya engel olan Kavaklı Mahallesi’ndeki binaları da yıkarak Hisar’ın güzelliğini her açıdan ortaya çıkartıyor. ‘Üftade Temiz Cadde Kamulaştırma ve Uygulama’ projesini hayata geçirerek geçtiğimiz yıl yaşanan heyelanın ardından riskli görülen binaları kamulaştırmak için çalışma başlatan Osmangazi Belediyesi, 239 hak sahibinden 220’si ile anlaşma sağladı. Kamulaştırmalar için hak sahiplerine yaklaşık 50 milyon TL ödeme yapıldı. Kamulaştırması tamamlanan binaların yıkılması ile birlikte Hisar’daki tarihi doku ortaya çıktı.
FİLİBOZ MESCİDİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Osmangazi Belediyesi, şimdi de aynı bölgede, 15’inci yüzyılda inşa edilen, ancak zamanla doğal afetlerle yıkılan Filiboz Mescidi’ni ortaya çıkarmak için çalışma başlattı. Mescidin olduğu bölgede toplam 3 bin 884 metrekarelik alanı kamulaştıran Osmangazi Belediyesi, mescidi yeniden inşa ediyor. Kamulaştırılan parsellerde yer alan mescidin, yapılan kazılar neticesinde ortaya çıkan kalıntıları dikkate alınarak hazırlanan Sanat Tarihi ve Restitüsyon Raporu doğrultusunda rekonstrüksiyon projesi hazırlandı. 70 metrekare alan üzerinde kareye yakın şekilde inşasına başlanan tarihi mescit, moloz taş duvar olarak uygulamasına başlandı. Beden duvarlarının örülmesi devam eden Filiboz Mescidi, çevre düzenleme uygulaması ile birlikte Hisar’a kazandırılacak.
“HİSAR, BURSA TARİHİNİN OMURGASI”
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dahi vefatında Hisar’da bulunan ‘Gümüşlü Kümbet’e gömülmek için oğlu Orhan Gazi’ye vasiyette bulunması kadar büyük öneme sahip Hisar bölgesini, Osmanlı Devleti’nin kurucusunun adını taşıyan belediye olarak yeniden hak ettiği değere kavuşturmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
Hisar bölgesinin Bursa tarihinin omurgasını oluşturduğunu ifade eden Başkan Dündar, “Hisar’da 5 sur kapısı, 16 cami ve mescit, 17 türbe ve mezar, 4 medrese, 6 tarihi çeşme, 3 hamam, 167 SMÖ yapı olduğunu biliyoruz. Tophane, Üftade Cami ve Türbesi, Arkeopark, Aladdin Bey Cami ile Muradiye Devlet Hastanesi’nin bulunduğu bölgeleri odak noktası olarak belirleyerek bölgedeki çalışmalarımızı başlattık. Ayrıca Oruçbey Caddesi’nde yaptığımız çalışmalarla bölgeye hareket kazandırdık. Arkeopark çalışmalarımız da devam ediyor. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’de sanal ortamda 1326 yılı Bursa’sını resmettik. Şimdi de Hisar’da Fetih Müzesi’nin içerisindeki sanal dünyayı, gerçeğe dönüştürüyoruz. Hisar, herkesi cezbedecek, dünyada görülmesi gereken yerler arasındaki yerini alacak” dedi.
HİSAR’A DEĞER KATACAK
Filiboz Mescidi’nin ortaya çıkartılması için yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Dündar, “Filiboz Mescidi, 1862 Suphibey haritasında gözükmektedir. Ancak bu mescid 1855 yılında Bursa’da meydana gelen büyük depremde yıkılmış ve yerine yenisi yapılmamıştır. Günümüze ulaşamamış olan Osmanlının ilk dönemlerinden kalan bu tarihi mescidi yeniden gün yüzüne çıkartmak için çalışma başlattık. Bizanslı bir yönetici olduğu söylenen Filiboz, Osmanlı’nın Bursa kuşatması sırasında Türklere yardım etmiş ve daha sonra da Müslüman olarak Osmanlı’da yöneticilik yapmıştır. Tarihi kaynaklarda Filiboz’un oğlu Hayrettin’in şimdiki Alaaddin Mahallesi’nde bir mescidi bulunduğunu ve bu nedenle mahalleye de bu adın verildiğini yazar. Bursa Kadı Sicilleri’nde bulunan bir Vakıf Muhasebe Defteri’nden, Filiboz Mahallesi Mescidi’nin bulunduğu anlaşılmaktadır. Bizler, başlattığımız çalışma ile Hisar’ın tarihinde önemli bir konuma sahip olan bu tarihi yapıyı gün yüzüne çıkartıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


