Tarih: 22.06.2024 00:33

Fazla Kiloların Gizli Nedeni Bu Sendrom Olabilir!

Facebook Twitter Linked-in

MHA - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bozukluklardan biri olan Polikistik Over Sendromu (PKOS) hakkında önemli bilgiler verdi. PKOS, doğurganlığı olumsuz etkileyen ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlıktır.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

PKOS, başlangıç döneminde belirti vermese de zaman içinde bazı semptomlarla kendini gösterebilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, ancak yaygın görülen semptomlar şunlardır:

Polikistik Over Sendromu Tanısı

PKOS tanısı, hastanın şikayetleri, fizik muayene, ultrason ve kan testleri ile konabilir. PKOS tanısı koymak için spesifik bir test olmasa da, tanı kriterlerinden en az ikisinin gözlenmesi gerekmektedir:

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

PKOS için standart ve kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi yöntemi, hastanın şikayetlerine ve genel durumuna göre hekim tarafından kişiye özel olarak planlanmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde, PKOS tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite ve rahim kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

PKOS tedavisinde ilk adım, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kilo kontrolü önemlidir. Hormon dengesinin sağlanması için ilaç tedavileri, yumurtlama fonksiyonu bozulmuş hastalarda ise yumurtlamayı teşvik eden ilaç tedavileri veya cerrahi girişimler uygulanabilir. Ayrıca, diyetisyen tarafından hazırlanan kişiye özel diyet ve fiziksel aktiviteyle tedavi süreci desteklenmelidir.

PKOS’un erken dönemde teşhis edilmesi, hastalığın ilerlemeden durdurulması ve neden olacağı sorunların önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. PKOS belirtilerine rastlayan kadınların, kesin tanı ve teşhis için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması önerilmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —