-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,17% 0,03
-
EURO
50,65% -0,20
-
GRAM ALTIN
7131,35% 0,32
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Fashion, “Dünya Hazır Giyiminde Türkiye'nin önemi” konuşuldu
Hazır giyim ve tekstil teknolojileri sektörünü buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları kapsamında, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) organizasyonu ile düzenlenen panelde, “Dünya Hazır Giyiminde Türkiye’nin Önemi” konuşuld
Hazır giyim ve tekstil teknolojileri sektörünü buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları kapsamında, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) organizasyonu ile düzenlenen panelde, “Dünya Hazır Giyiminde Türkiye’nin Önemi” konuşuldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime – Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı ile İZFAŞ - İzgi Fuarcılık iş birliği ile gerçekleştirilen Fashion Tech - Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı, sergiler, defileler ve sektörün farklı konularının konuşulduğu panellere ev sahipliği yaptı. EGSD organizasyonu ile düzenlenen “Dünya Hazır Giyiminde Türkiye’nin Önemi” başlıklı Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay’ın moderatörlüğünde yapılan panele, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Astaş Juki Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaya Aşcı ve TETAŞ AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Murat Eren konuşmacı olarak katıldı.
TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, pandemi ile birlikte sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını, ancak sonrasında çok yoğun taleple karşılaştıklarını ifade ederek 2020 ikinci yarısından sonra hedefleri büyüttüklerini söyledi. Ancak sonrasında küresel ekonomide gelişen olumsuz iklimin kendi sektörlerini de etkilediğini söyleyen Fayat, “Bu yılın Mayıs ayından itibaren bir yavaşlama hissettik, Temmuz’da yüzde 4 daralma yaşadık. Eylül ayı itibariyle de bir duraksama mevcut” dedi.
Yılı yüzde 5 büyüme ile kapatacaklarına inandıklarını ifade eden Fayat, “Son çeyrekte yaşayacağımız duraksama, 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam eder diye düşünüyorum. Avrupa’da resesyon riski nedeniyle yakın coğrafyalardan tedarik öne çıktı. Türkiye bu noktada avantaja sahip, ancak Türkiye’nin yaşadığı yüksek enflasyon ve kur baskısı nedeniyle maliyet tutturamıyoruz” diye konuştu.
Sertbaş: “Avrupa’daki resesyon ihtimali bizi etkiler”
EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, maliyet tutturmakta zorlandıklarını söyleyerek “Müşterilere fiyat vermekte zorlanıyoruz. Asgari ücret artışı, enflasyon kadar olması gerek, ancak buna kurda düzenlemenin de eşlik etmesi lazım ki maliyet tutturabilelim. Euro dolar paritesindeki değişiklik de bizi olumsuz etkiliyor” dedi.
Avrupa’daki resesyonun sektörü etkileyeceğini ve Türkiye’ye etkisi konusunda iki farklı görüşün mevcut olduğunu söyleyen Sertbaş, “Avrupa’da herkes biraz daha ucuz ürünü tercih etmeye yönelecek, lüks ürünler, katma değerli mallardan uzaklaşılabilir. Ancak Uzakdoğu’dan tedarik sıkıntıları sürüyor, Avrupa önünü bu sebeple net göremiyor. O nedenle bir süre sonra Avrupa’nın tekrar kalitesi yüksek ürüne ve lokasyonu yakın olan Türkiye’ye yöneleceğine inanıyorum” diye konuştu.
Aşçı: “İlk üç çeyrek başarılı geçti, ancak son çeyrek biraz sıkıntılı”
Astaş Juki Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaya Aşcı, 40 yıla yakındır bu sektörde üretim yaptıklarını belirterek, sektör dijitalleşirken bu değişimin bir parçası olmayı hedeflediklerini ve bu yönde adımlar atmayı sürdürdüklerini söyledi. 2022 yılının ilk üç çeyreğinin sektör için başarılı geçtiğini ifade eden Aşcı, “Ancak son çeyrek biraz sıkıntılı. Avrupa’nın Uzakdoğu’da yaptıracağı işlere baktığımızda oralarda da fiyatlar yükseldi. Türkiye'nin bu noktada büyük avantaja sahip olduğunu düşünüyorum. En son teknoloji Türkiye’de var ve Avrupa bunun bilincinde. Bu nedenle makine sektörünün sarsıntı geçirmeyeceğini düşünüyorum. Avrupa ülkelerinde olan büyük markaların dışarıya gideceğini değil, Türkiye’yi tercih edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Eren: “Güçlü kavak ağaçları fırtınalı havada yetişir”
TETAŞ AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Murat Eren de “Güçlü kavak ağaçları fırtınalı havalarda yetişir” düsturunu her zaman benimsediklerini belirterek, “Geçmişten günümüze her tür zorluğu yaşayarak bugünlere geldik. Pandemiden sonra bazı değişiklikler yaşadık. Türk hazır giyimi ve tekstil sektörü, rekabetçi kültürden geldiği için tüm zorluklara rağmen pandemiyle beraber işine devam etti. Hep sürdürülebilirlikten bahsediyoruz, sanayide de üretimde de bunu başarmamız gerekiyordu, bunu yaptık” dedi.
Çin, Bangladeş, Hindistan gibi Türkiye’nin rakiplerinin ciddi pazar kaybı yaşadığını söyleyen Eren, “Avrupa'ya coğrafi yakınlığımız ve altyapımızın daha güçlü olmasından dolayı, geçen seneden beri sektörde ciddi bir büyüme söz konusu. Makine açısından da bu böyle. 2023 yılında da bunun süreceğine inanıyorum” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!
İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi
Yükleniyor


