EY’ın güncel Geleceğin Tüketici Endeksi (Future Consumer Index) araştırması, maliyet uygunluğunun tüm dünyada gündemde olduğu bir dönemde, tüketicileri öncelik, ihtiyaç ve beklentilerine göre beş temel kategoride ele alıyor. Tüketicileri en iyi tanımlayan özellikleriyle analiz eden araştırma; dijitalleşmenin öneminin artmaya devam ettiğini, ancak güven ve maliyet endişeleriyle fiziksel kanal tercihlerinin de devam ettiğini ortaya koyuyor. EY tarafından 11. kez gerçekleştirilen araştırma, geleceğin tüketim kalıplarını şekillendirecek trend ve önceliklere odaklanıyor.
Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi şirketi EY’ın (Ernst & Young), Geleceğin Tüketici Endeksi araştırmalarının 11.’sini yayınladı. Tüketici tercih ve davranışlarındaki değişimi mercek altına alan araştırma, 27 ülkeden 21 bin tüketici ile yapılan anket çalışmalarına dayanıyor. Yeni tüketici tercihleri ile değişen tutum ve alışkanlıkları detaylı biçimde analiz eden EY Geleceğin Tüketicisi Endeksi araştırması, düzenli göstergelerin yanı sıra hangi değişikliklerin geçici, hangilerinin ise temel nitelikte olabileceğine ilişkin bir perspektif sunuyor.
Araştırma, COVID-19 tehdidinin geride kaldığının düşünüldüğü bir dönemde, başa çıkılması gereken birçok farklı endişenin ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Tüm dünyada yükselen enflasyon ve enerji krizi bu endişeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Araştırma; gelecek aylarda daha da derinleşeceği tahmin edilen ekonomik krizin tüketicileri etkilemeye devam edeceğini gösteriyor, yine de uygun maliyetin tüm tüketiciler için “tanımlayıcı etken” niteliğinde bir endişe kaynağı olmadığının da altını çiziyor. Araştırma, tüketicilerin harcama ve yaşam tarzı tercihlerinin maliyetin yanı sıra başka faktörler tarafından da şekillendirildiğini gösteriyor.
EY Geleceğin Tüketici Endeksi, değişen tutum, tercih ve alışkanlıkların yarattığı fırsat ve zorlukların öngörülebilmesini kolaylaştırmak için tüketicileri beş kategoride ele alıyor.
“Önce uygun maliyet” diyen tüketiciler: Tutumluluk onlar için bir yaşam biçimi