9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, cerrahi alandaki başarılarıyla Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin referans sağlık merkezi olmaya devam ediyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, cerrahi alandaki başarılarıyla Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin referans sağlık merkezi olmaya devam ediyor. EÜ’nün başarılı cerrahlarından Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutsal Turhan ve ekibi, Türkiye’de ve dünyada çok nadir vakalara uygulanan bir teknikle hastayı, kaburga tutulumu olan akciğer tümöründen tamamen arındırmayı başardı. Operasyonda, 5 santimetrelik küçük bir kesiden VATS tabir edilen kapalı yöntem ameliyat tekniği uygulandı.
Prof. Dr. Turhan ve ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “A Plus statüsüne sahip Tıp Fakültesi Hastanemizde, cerrahlarımız çok zorlu operasyonları başarıyla gerçekleştirmeye devam ediyorlar. Ülkemizin tıp eğitimi ve araştırmalarındaki saygın markası Tıp Fakültesi Hastanemizde cerrahlarımız önemli bir operasyona daha imza attı. Prof. Dr. Kutsal Turhan hocamız ve ekibi, dünyada çok nadir kullanılan bir teknikle hastanın akciğer ve kaburgalarına tutulan tümörü kapalı ameliyatla temizlediler. Tüm ekibi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.
“Hastamızın sağlık durumu açık ameliyata uygun değildi”
Ameliyat öncesinde hastanın sağlık durumunun açık ameliyata uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Kutsal Turhan, “67 yaşındaki erkek hastamızın sol akciğer üst lobunda, göğüs duvarında 3 kaburgaya komşu ve bu kaburgaların da içine girerek onları eritmiş 5 santimetre çaplı akciğer kanseri mevcuttu. Tümör 3 kaburgayı tuttuğu için hastanın ancak bağımlılık yapıcı narkotik ağrı kesicilerle (morfin benzeri) kısmen kontrol altına alınabilen çok şiddetli ağrısı vardı. Ayrıca hastamızın 2000 yılında koroner by-pass, 2010 yılında koroner stent operasyonu ve iki kez kalp krizi öyküsü var. Kalıcı kalp pili de mevcut olan hastamız, kalp açısından çok riskli durumdaydı. Bu özellikli hastalarda açık ameliyat sonrasında çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, eğer yapılabilirse kapalı ameliyatlar, bu tip hastalarda daha çok yarar sağlıyor” dedi.
“Ülkemizde ve dünyada çok az sayıda vakaya uygulanıyor”
Çok nadir uygulanan bir ameliyat tekniği kullanmaya karar verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Turhan, “Açık ameliyatı kaldıramayacak durumda olan hastaya ülkemizde ve dünyada çok az sayıda vakaya uygulanmış olan sadece 5 santimetrelik bir küçük kesinden kapalı yöntemle ameliyata karar verildi. Akciğer kanserinde kapalı ameliyat artık rutin uyguladığımız bir yöntem olmakla beraber, kaburgaların da akciğerle birlikte çıkarıldığı kapalı ameliyatlar çok nadir uygulanabilmektedir. Kapalı ameliyatla hastanın kanserli akciğeri üzerindeki 3 kaburgayla birlikte geride hiç hastalıklı doku kalmayacak şekilde çıkarıldı. Hastanın ameliyat sonrası dönemi sorunsuz seyretti. Ağrıları tamamen geçti. Kapalı ameliyatla yapıldığı için iyileşme çok hızlı oldu. Hastanın ameliyat sonrasındaki dönemi çok rahat geçti ve ameliyat sonrası dördüncü gün hasta taburcu olabilecek duruma geldi. Bu ameliyat tekniğinin çok nadir uygulanıyor olması ve ameliyat sonrasında hastamızın böyle iyi olması, ekip olarak bizleri çok mutlu etmekle beraber, motivasyonumuzu da artıran bir faktör oldu” diye konuştu.
Tekrar sağlığına kavuşmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getiren 67 yaşındaki Mehmet Kayalı, “Ameliyat öncesinde çekilemeyecek kadar büyük ağrılar içindeydim. Ameliyatın ardından ağrılarımın yok olduğunu gördükten sonra yaşadığım mutluluğu tarif edemem. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine, Kutsal Hocama, ekibine ve emeği geçen tüm hocalarımıza beni sağlığıma tekrar kavuşturdukları için binlerce kez teşekkür ediyorum” dedi.