Tarih: 23.11.2022 19:51

Karşıyaka’da Öğretmenler Günü’ne Özel Söyleşi

Facebook Twitter Linked-in

‘Nitelikli, Üretken Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim’

 

Karşıyaka Belediyesi tarafından ‘Öğretmenler Günü’ etkinlikleri kapsamında Çatı Bostanlı’da bir söyleşi düzenlendi. ‘Nitelikli, Üretken Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim’ başlığıyla Hidayet Karakuş moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci ve Mustafa Özdemir konuşmacı olarak yer aldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın da katıldığı söyleşiyi vatandaşlar da ilgiyle takip etti.

 

Eğitimin en önemli unsuru olan öğretmenlerin yetiştirilmesi ve sunulan gelişim imkanlarının konuşulduğu söyleşide, ülkemizde yürütülen eğitim politikaları da değerlendirildi. Hidayet Karakuş eğitimin önemi hakkında konuşurken öğretmenlik mesleğini de ele aldı.

 

Öğretmenlik mesleği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci; eğitim sistemini, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hayata geçirdiği proje ve çalışmaları değerlendirdi. Değirmenci konuşmasında şunları kaydetti: “Öğretmenlik hem sanat hem bir ülkü işi, aynı zamanda da önemli bir meslek dalıdır. Bu da mesleki sorunları beraberinde getirmesine sebep oluyor. Bu sorunlar da yönetimlerin, iktidarın bakış açısıyla yakından ilişkilidir. Ben öğretmenlik mesleğindeki yozlaşmayı uygulanan politikaların bir sonucu olarak değerlendiriyorum. Şu an öğretmenler bir şekilde sınavlara tabi tutuluyor, son yapılan sınavda sorular da düzeyi itibariyle öğretmenlerle alay edercesine hazırlanmış; çok basit tutulmuş. Başöğretmenlik ve uzmanlık sınavı adı altında yapılan bir sınav neticede.” 

 

“OLMAMIZ GEREKEN YERDE DEĞİLİZ”

Türkiye’nin eğitim konusunda geri kaldığını vurgulayan Değirmenci, “Öğrenci, aile, öğretmen, okul ve müfredat olmak üzere eğitimin 5 unsuru vardır; bunlardan birinde oluşan eksiklik eğitimin başarısını olumsuz etkiler. Eğitimin ayrıca akademik eğitim, kişilik eğitimi, beden eğitimi ve sanat eğitimi olmak üzere 4 önemli sacayağı vardır; bunların biri diğerinden daha üstün değildir. Eğer bir eğitim verilecekse bu dördünün tam olması gerekir. Okullarımızın durumlarına bakıldığında maalesef bunların eksik kaldığına tanıklık etmekteyiz. Okullarımız akademik eğitim üzerine kurulu bir yapı haline geldi ve bu durum da öğrencilerimiz için sınav odaklı bir bakış açısı yarattı. Eğitim ülkemizde ileriye gitmiş gibi gözüküyor ama kaliteye baktığımızda gerilediğini görüyoruz; olması gereken yerde değiliz” ifadelerini kullandı.  

 

“GEÇMİŞİMİZDEN FAYDALANMALIYIZ”

Amacın sadece akademik eğitim olmaması gerektiğini vurgulayan Değirmenci, “Öğretmenin asıl görevi öğretmek değil öğrencinin öğrenmesini sağlamaktır, ona rehberlik etmektir. Eğer biz öğrenciye nasıl öğreneceğini öğretemezsek o çocuk başarılı olamaz. Biz bir şeyleri dikte edersek bunun adı ezberci eğitim olur, bunun sonunda da gerileme y


Orjinal Habere Git

— HABER SONU —