9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Eğlence Sektöründe Yapay Zeka Fırsatları
Günümüzde, teknoloji sürekli evrilen bir kavram. Online gaming de bu alanın en popüler ayaklarından biri olarak her gün gelişiyor, eğlence ve meşgul olma anlayışlarımızı kökünden sarsıyor. Örnek olarak, https://bahisaviator.net/ kumarhane oyunlarının online platforma taşınmasıyla kullanıcılar eskiden daha ürkütücü görünen bir deneyimin heyecan verici tarafını para kazanarak keşfedebiliyorlar.
Bundan kısa bir süre öncesine kadar bilim kurgu filmlerinin öznesi olan yapay zekanın hayatlarımıza doğrudan etki etmesi bazılarına korkunç geliyor ancak yapay zeka var ve belki de bir an önce adapte olmak en iyisi. Aslına bakılırsa bu ikisinin uzun da bir geçmişi var. Yapay zeka algoritmaları daha önce DeepMing gibi oyunlar üzerinden eğitilmiş ve elde edilen sonuçlarla AlphaGo gibi yenilmesi neredeyse imkansız oyunlar piyasa sürülmüştü.
Bir düşünün, böylesi bir oyunla beraber, oyuncuların hırslarının katlanması ve oyunla meşgul olmaları kaçınılmaz. Bu da çok daha iyi ve kişiye özel bir oyun deneyimi anlamına geliyor. Ek olarak Midjourney gibi çizim algoritmalarının muazzam eserler çıkardığı günümüzde artık oyun görselleri ve senaryolar da oyuncuları resmen esir alıyorlar.
Oyun deneyimini değiştiren bir diğer faktör ise yapay zekanın oyun donanımlarında kullanılması. Nvidia ya da AMD gibi şirketler artık ürünlerinde yapay zeka destekli işlemciler kullanıyor ve gerçek zamanlı olarak karmaşık algoritmaları yönetebilme becerisine sahip cihazlar üretiyorlar.
Sony’nin PlayStation’ı gibi oyun platformları da yapay zeka özelliklerini konsollarla entegre ediyor ve böylece çok daha gelişmiş özellikler sunuyorlar. Mesela gerçeğe yakın görüntüler, seslerin mühendislik seviyesinde tasarımı ve hatta yapay zeka işlemli oyun deneyimi sunarak, oyun severlerin oyuna neredeyse dalmasına olanak veriyorlar.
Yapay zeka, uzakta bir yerde değil artık tam olarak hayatımızın içinde kullanılıyor. Oyun endüstrisi bunu en hızlı adapte eden sektörlerin başında geliyor. NPC yani non-player characters gibi oyun unsurlarında bunu başarılı bir şekilde görmeye başladık. Bunlar, oyuncuların tam olarak etki edemediği, oyunda bulunan ve etkileşime girilen karakterler.
NPC’ler durumlara ve karşılarındaki karakterlere göre artık nasıl tavır alacaklarını ya da karşılık vereceklerini çok daha iyi biliyorlar. Yapay zeka algoritması sayesinde bu karakterlerin artık bir derinliği var. Kendi kişilikleri ve duyguları olan, olaylara kendi pencerelerinden tepki veren bu karakterler oyunlara bambaşka bir insani boyut katıyorlar.
ChatGPT gibi yüksek hızla bilgiyi işleyen ve soruları sohbete çeviren bir teknolojinin oyunlarda kullanılması da işin rengini değiştiriyor. Artık yüzeysellikten daha uzak ve gerçek hayat durumlarına daha yakın senaryoların kullanılmasına olanak veriyor. Tüm bunlar belki de henüz işin başında olan bu teknolojinin ileride nereye evrilebileceği hakkında bazı ipuçları sağlayabilir.
Bu teknoloji geliştikçe, gaming alanının dönüşeceği yeri tahmin etmek çok zor yine de kısa vadede yapay zekanın daha gerçekçi ve daha çevreleyen bir sanal gerçeklik sunması bekleniyor. Artık gerçek ve dijital dünya arasında en azından online oyunlardaki sınır kalkabilir.
Kişiye özel deneyim sunması sayesinde oyunun içine çekilen oyuncuları göreceğiz belki de bu şu an sıradan gelen yemek dahil farklı alışkanlıklarımızı da hızlı bir şekilde dönüştürecek. Ek olarak kullanılan cihazların artık gerçek hayatta daha fazla yer alması bekleniyor. Giyilebilen teknolojileri daha çok görme fırsatımız olacak. Kesin olan bir şey var ki yapay zeka, hayatımızın her alanına daha çok sızacak.