• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,85% -0,11
  • GRAM ALTIN

    7245,74% 0,56
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Egeli bilim insanı Doç. Dr. Ekşi'den sağlık çalışanlarına ve saldırgan hastaların fiziksel kısıtlanmasına rehberlik edecek proje

Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi’nin yürütücülüğünü yaptığı “Hastane Öncesi Acil Sağlık Çalışanlarının Saldırgan Hasta ile Başa Çıkma Becerilerinin ve Hastaya Veril

SAĞLIK 28.12.2022 07:29:38 1835
Egeli bilim insanı Doç. Dr. Ekşi'den sağlık çalışanlarına ve saldırgan hastaların fiziksel kısıtlanmasına rehberlik edecek proje
Haberi Sesli Oku

Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi’nin yürütücülüğünü yaptığı “Hastane Öncesi Acil Sağlık Çalışanlarının Saldırgan Hasta ile Başa Çıkma Becerilerinin ve Hastaya Verilecek Acil Tıbbi Bakımın Niteliğinin Artırılması” konulu proje TUBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliği ile yürütülen proje kapsamında geliştirilecek olan “Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetlerinde Saldırgan Hastanın Fiziksel Kısıtlanması Hizmet Protokolü”, 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarına yönelik hizmet standartlarının güncellenmesi ve geliştirilmesinde yararlanılabilecek nitelikte bir bilimsel veri oluşturacak.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Şiddetin, hem ulusal hem de küresel düzeyde gün geçtikçe artan ve tüm toplumu ilgilendiren bir sağlık sorunu haline geldiğini görüyoruz. Şiddetin farklı alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da yaşamı tehdit eder bir hal aldığını müşahede ediyoruz. Sağlık sektöründe hizmet etkinliğini bozan, sağlık profesyonellerinde psikolojik ve fizyolojik problemlere neden olan şiddet konusu ile ilgili önemli bir proje hazırlayan Doç. Dr. Ali Ekşi’yi ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.

“Sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma riski 35 kat fazla”

Şiddetin sağlık sektöründe hizmet etkinliğini bozan en önemli güncel sorunlardan birisi olduğunu ifade eden Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi “Sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma riski diğer sektörlerden 35 kat daha fazladır. Sağlıkta şiddet, çalışanın mesleki kaygılarını artırır, kendilerini güvensiz hissettirir, çalışma isteği ve mesleki performansını olumsuz etkiler, çalışma motivasyonlarını düşürür. Bunlarla birlikte, hastaların nitelikli sağlık hizmetine ulaşımını da olumsuz etkiler. Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri (HÖASH) çalışanlarının yüzde 80’den fazlası yılda bir ile üç defa saldırıya uğramaktadır. HÖASH çalışanları, dünyanın en riskli mesleği olarak kabul edilen itfaiyecilere göre 14 kat daha fazla yaralanmalı şiddet olayına maruz kalmaktadır. Şiddet olaylarının çok önemli bir kısmı, saldırgan hasta ile ilişkilidir. Saldırgan hastaya acil tıbbi müdahale uzun yıllardır tartışılan bir konu olmasına rağmen, henüz konu ile ilgili üzerinde uzlaşılmış çok az mutabakat bulunmaktadır. Saldırgan hastaya acil tıbbi müdahalede en önemli aşamalardan birisi hastanın kısıtlanması yani zapt edilmesidir. Hastanın kendisine ve çevresindekilere zarar vermemesi ve hastaya acil ilaç ve girişimlerin yapılabilmesi için kısıtlama çoğu zaman zorunlu olmaktadır. Bu konuda  uygun rol ve sorumlulukları tanımlayan, saldırgan hastanın kısıtlanması ile ilgili bir hizmet protokolünün olması, sözlü gerilimi azaltmaya yönelik tekniklerin daha iyi kullanılması ve HÖASH çalışanının daha iyi eğitilmesi gerekmektedir. Türkiye’de hâlihazırda saldırgan hastanın kısıtlanması ile ilgili bir hizmet protokolü ve HÖASH çalışanlarına yönelik konuya özgü bir eğitim programı bulunmamaktadır. Bu durum, çalışanı rol ve sorumluluklar açısından çoğu zaman ikilemde bırakmakta ve saldırıya daha açık hale getirmektedir” diye konuştu.

“Çalışanlar, saldırgan hastalarla daha kolay başa çıkacak”

Projenin amacının HÖASH çalışanlarının saldırgan hasta ile başa çıkma becerilerini ve hastaya verilecek acil tıbbi bakımın niteliğini artırmak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ali Ekşi, “Projede 3 aşamalı bir yöntem uygulanacak. Mevcut durum ve sorun alanlarının tespitinde nitel ve nicel yöntemleri içeren karma araştırma yöntemi kullanılacak, saldırgan hastanın kısıtlanması ile ilgili hizmet protokolünün geliştirilmesinde odak grup görüşmesi yapılacak ve elde edilen tüm veriler ışığında HÖASH çalışanlarına yönelik, saldırgan hastaya acil tıbbi müdahale ile ilgili bir eğitim programı geliştirilecek. Acil durumlarda toplumun ihtiyacı olan HÖASH’nin etkinliğini artırmayı hedefleyen bu proje, hedeflerine ulaşması durumunda ülkemizin sağlık hizmeti kapasitesinin gelişimine, özellikle de acil durumlarla başa çıkma konusunda sosyal sermayenin ve kurumsal kapasitenin artırılmasına, bu yolla da toplumun sorun çözme kapasitesinin güçlenmesine katkı sağlayacak. Konu ile ilgili diğer çalışmalardan farklı olarak; davranış bozukluğunun patofizyolojisine ve altta yatan diğer faktörlere de yer verilecek. Konunun etik boyutu da önemli konu başlıklarından birisi olacak. Saldırgan hastanın hastaneye nakil süreci de bu projede literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak detaylı bir şekilde işlenecek” dedi.

Projenin, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliği ile yürütüleceğini vurgulayan Doç. Dr. Ali Ekşi, “Proje kapsamında geliştirilecek olan ‘Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetlerinde Saldırgan Hastanın Fiziksel Kısıtlanması Hizmet Protokolü’, ülkemiz 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarına yönelik hizmet protokollerinin güncellenmesi ve geliştirilmesinde yararlanabilecek nitelikte bir bilimsel veri oluşturacak. Proje kapsamında geliştirilecek olan ‘Hastane Öncesi Acil Bakımda Saldırgan Hastaya Acil Tıbbi Bakım Eğitim Programı’, ülkemiz 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarına yönelik hizmet içi ve mezuniyet sonrası eğitim programlarında yararlanılabilecek nitelikte olacak” dedi.

TUBİTAK ARDEP 3005 - Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi’nin yürütücülüğünü yaptığı projede; Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları;  Prof. Dr. Gülseren Keskin,   Doç. Dr.  Süreyya Gümüşsoy, Öğr. Gör. Dr. Sinem Utanır Altay, Öğr. Gör. Dr. Bektaş Sarı, Öğr. Gör. Sevgi Öztürk,  Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Bölüm Başkanı  Prof. Dr.  Serap Tekinsav Sütcü, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Öner Uslu, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Derya Kaylı ve TC Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden Dr.Nilüfer Emen araştırmacı olarak yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!

İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi

Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı

Prof. Dr. Kürşat Şahin Yıldırımer: “Sosyal Medya Çağında Gençler Kimlik Baskısı Altında”

Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı

Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası

VEFA Projesi Anamur'da Yüzleri Güldürüyor

Sms Onay Hizmetleri ile SMS Onay ve Sanal

19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu

7 Mart Çılgın Sayısal Loto Sonuçları Açıklandı: Gözler Büyük İkramiyede!

Müftü Deresi Yaşam Vadisi’nde Çalışmalar Haziran’da Başlıyor

Bu İftarda Manevi Ruh Gönüllere Dokundu

Yemek Yardımı Düzenlemesinde Lokanta ve Küçük İşletmeler İçin Eşitlik Çağrısı

3-D Oyun Konsolu Hakkında Bilmeniz gerekenler

Kadınlar Toplumsal Gelişimin Temel Taşıdır

Son Nesilden Yeni Doğuş Senaryosu

Yükleniyor

loading

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi

Tarsus’ta Kaçak Kazı Operasyonu: Define Arayan Şüpheli Jandarmaya Yakalandı

Anamur Şoförler Odası’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı

Anamur Şöförler Ve Otomobilciler Odası Baskanlığından iftar Sofrası

19 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Ceyhan’da Depoda Tüp Patladı 40 Güvercin Telef Oldu

KÖRFEZ ALEVLER İÇİNDE: "EPIC FURY" VE BÜYÜK HESAPLAŞMA

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında

Yeşilay Haftasında Bozyazı’da Gençlere Farkındalık Semineri Teknoloji Bağımlılığı Uyarısı

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.