-
BIST 100
15785,52%-0,55
-
DOLAR
44,46% 0,28
-
EURO
51,29% 0,12
-
GRAM ALTIN
6367,50% 1,94
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Ege Üniversitesi organik atıkları komposta dönüştürüyor
Rektör Prof. Dr. Budak, “İklim krizinin etkilerini ve kuraklık krizini yaşadığımız dünyamızda atıklardan kaynaklanan etkileri minimuma indirmek amacıyla İklim Dostu Kampüs çalışmalarımızı ve iyi uygulama örneklerimizi Türkiye Yü
Rektör Prof. Dr. Budak, “İklim krizinin etkilerini ve kuraklık krizini yaşadığımız dünyamızda atıklardan kaynaklanan etkileri minimuma indirmek amacıyla İklim Dostu Kampüs çalışmalarımızı ve iyi uygulama örneklerimizi Türkiye Yüzyılında artırarak devam ettireceğiz. Ege Üniversitesi olarak Türkiye Yüzyılında da çevre temalı projelere öncelik vererek çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz” dedi.
* Prof. Dr. Armağan Kınal, “Ege Üniversitesinde; çim, sebze, meyve, pişmiş yemek atıkları ile çay ve kahve posaları 24 saatlik işlem sonucunda toprak için iyi bir besleyici olan komposta dönüştürülüyor. Ayrıca bu makinede farklı organik atık içerikleriyle kedi-köpek maması da yapılabiliyor” dedi.
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesinde kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun asgariye indirilmesi ve geri dönüşümüne yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. Yükseköğretim Kurulu’nun Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesinde “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs” etiketine sahip 10 üniversiteden bir olan Ege Üniversitesi, sürdürülebilir bir gelecek için atık yönetimi konusunda önemli bir adım daha attı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle kampüste oluşan organik atıkların geri dönüştürülmesi için kompost makinesi faaliyete geçirildi. Günlük olarak çalıştırılan kompost makinesi; çim atıkları, çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıkları ile çay ve kahve posaları 24 saatlik işlem sonucunda toprak için iyi bir besleyici olan komposta dönüştürüyor.
Ege Üniversitesi olarak, yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri sürdürülebilir, yeşil, çevre dostu bir kampüs olmak için tüm birimlerimizle çok yoğun çalışmalar yürüttük. Bu kapsamda ‘Yaya Öncelikli, Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs’ projesini hayata geçirdik. Bununla birlikte tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı bir platform olan Greenmetric’te önemli bir yükseliş gösterdik. Kampüsümüzde yer alan araç trafiğini minimuma indirerek karbon salınımını asgari düzeye çektik. Bisiklet ve yaya yollarımızın alanlarını genişlettik. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden birisi olduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk” dedi.
“Doğa dostu kampüs”
Rektör Prof. Dr. Budak, “Daha önceleri sıfır atık proje kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar içinde olan ‘Mobil Atık Getirme Merkezini’ kampüs metro girişi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesine yerleştirdik. Atık merkezlerinde kağıt, cam, plastik, metal, elektronik atık, atık yağ ve atık pil ünitelerinde bu atıkların geri dönüşmelerini sağlıyoruz. Şimdi de kampüsümüzde yer alan organik artıkların çöpe gitmesini engellemek ve değerli bir ürün olan komposta dönüşümünü sağlamak amacıyla kampüsümüzde kompost makinesini faaliyete geçirdik. İklim krizinin etkilerini ve kuraklık krizini yaşadığımız dünyamızda atıklardan kaynaklanan etkileri minimuma indirmek amacıyla İklim Dostu Kampüs çalışmalarımızı ve iyi uygulama örneklerimizi Türkiye Yüzyılında artırarak devam ettireceğiz. Ege Üniversitesi olarak Türkiye Yüzyılında da çevre temalı projelere öncelik vererek çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz” dedi.
Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal ise, “Organik atıklar da kampüsümüzün önemli bir atık kaynağıdır. Yeşil alanlardan gelen dallar ve çim biçme atıkları ile yemekhane atıkları kampüsümüzden çıkan organik atıkları oluşturuyor. Bu atıkların geri dönüşüme kazandırılması için Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri kampüsümüzde kompost makinesi faaliyete geçirildi. Günlük olarak çalıştırılan kompost makinesinde çim atıkları, çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıkları ile çay ve kahve posaları 24 saatlik işlem sonucunda toprak için iyi bir besleyici olan komposta dönüşüyor. Ayrıca bu makinede farklı organik atık içerikleriyle kedi-köpek maması da yapılabiliyor. Makineden elde edilen ürünler ise Sıfır Atık prensibi ile tekrar toprak besleyici ya da kedi köpek maması olarak kullanılıyor” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Anamur’da Nevruz Ateşi Birlik ve Beraberlik İçin Yandı
Kandilli’nin 115 Yıllık İklim Arşivi Yapay Zeka ile Dijital Dünyaya Taşınıyor
Anamur’un Sultanları Değil, Efeleri Tarih Yazıyor: Yücelen Anamurspor Play-Off Yolunda!
Anamur’da "Geleceğe Nefes" Seferberliği: Orman Haftası Coşkuyla Kutlandı
MHP Mersin Teşkilatından “Omurgasızlar” İfadesine Sert Tepki
Mersin'de 3 Günlük Elektrik Kesiliyor Anamur, Bozyazı ve Aydıncık İlk Sırada!
Yörünge Olmasaydı Güneş sistemimiz Ne Olurdu?
Bozyazı-Aydıncık Yolunda Heyelan: Kaya Kütleleri Aracın Üzerine Düştü!
Devlet Erkanı ve Vatandaş Bu Seferde Bayram İçin Kucaklaştı
Ramazan Bayramı Mesajları
AK Parti Anamur İlçe Teşkilatının Bayramlaşma Programına Yoğun Katılım
ANTSO Başkanı Mehmet Tuna’dan Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Denizden Ramazan Bayramı Mesajı
Kaymakam Kemal Duru’nun Ramazan Bayramı Mesajı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
Yükleniyor

