Ege Kongreleri üç önemli alanda uluslararası bilim insanlarını bir araya getirdi

Ege Kongreleri üç önemli alanda uluslararası bilim insanlarını bir araya getirdi

Ege Üniversitesi (EÜ), Özbekistan Karakalpak Devlet Üniversitesi, Özbekistan Taşkent Kimya Enstitüsü, Özbekistan Taşkent Devlet Pedagoji Üniversitesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) iş birliğinde çok say

Ege Üniversitesi (EÜ), Özbekistan Karakalpak Devlet Üniversitesi, Özbekistan Taşkent Kimya Enstitüsü, Özbekistan Taşkent Devlet Pedagoji Üniversitesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) iş birliğinde çok sayıda bilimsel kurumun katkısıyla “II. Uluslararası Ege Kongreleri” düzenlendi. Ege Üniversitesinden Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün yürütücüsü olduğu Sosyal ve Beşeri Bilimler, Fen ve Sağlık Bilimleri ile İnovasyon ve Mühendislik Bilimleri alanlarında üç kongreye ev sahipliği yapan etkinliğin açılışı EÜ Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.

Etkinliğe; Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Karakalpak Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzimbet Turdimambetom, EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, IKSAD Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Kaldıgül Adilbekova, Taşkent Kimya Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülbahar Tavaldıeva ile yurt içi ve dışından alanında uzman bilim insanları katıldı.

Konuşmasında Ege Üniversitesinin en önemli hedeflerinden birinin uluslararasılaşma olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Ege Üniversitesi, Türk Dünyası ile akademik ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, özellikle Azerbaycan üniversiteleri ile çift diploma çalışmaları yürütülmekte olup, Özbekistan Üniversiteleri ile de aynı kapsamda çalışmalarımıza büyük bir özveri ile devam ediyoruz. Bu yıl ikincisini düzenlemekte olduğumuz 2. Uluslararası Ege Kongreleri; sosyal ve beşeri bilimler alanında 24, fen ve sağlık bilimleri alanında 17 ve yine mühendislik alanında da 17 farklı ülkeden katılım ile yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Bu yıl da kongre bildirileri kitaplaştırarak, bilim dünyasına sunulacak. Kongrenin hazırlanmasında emeği geçen bütün meslektaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Karakalpak Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzimbet Turdimambetom ise kongreye Karakalpak Devlet Üniversitesi olarak katılmaktan büyük gurur duyduklarını, Ege Üniversitesi ve İKSAD’ın iş birliğinde yapılan ve süregelen bu kongrelerin başarılı olacağına inandıklarını söyledi.

“Geniş bir coğrafyanın bilim insanlarını bir araya getiriyoruz”

EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, “Ege Üniversitesi olarak; eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme ve topluma katkı çalışmalarımıza, uluslararası ya da kültürlerarası boyut entegre ettiğimiz somut çalışmalara odaklanıyoruz. Uluslararasılaşma stratejimiz, öğrenci, idari ve akademik tüm personelimizi kapsayacak şekilde geniş katılımlı olarak eğitim ve araştırma kalitemizin uluslararası ortaklıklarla geliştirilmesini kapsıyor. Bunu kendimize önümüzdeki dönem için görev sayıyoruz. Bu yıl, mühendislik bilimlerinde 17 ayrı ülkeden 137 katılımcı, doğa ve sağlık bilimleri ise yine 17 ayrı ülkeden 108 katılımcı ile kongremizi gerçekleştiriyoruz. Bu potansiyel Ege Üniversitesinin bilimsel dünyaya katkısı açısından son derece önemli. İlkine göre daha geniş bir coğrafyanın bilim insanlarını bir araya getiriyor olmamız hedeflerimizin paralelinde büyük bir ilerleme kaydettiğimizi ifade ediyor’’ diye konuştu.

“Uluslararasılaşma ve dijitalleşme en önemli hedeflerimiz”

Konuşmasında, Ege Üniversitesi’nin son 5 yılda akademik ve idari anlamda çok büyük mesafeler kat ettiğinin altını çizen EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, “Sayın rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın akademik anlamda iki yeni önemli hedefi var. Bunlardan birincisi uluslararasılaşma diğeri ise dijitalleşme. Uluslararası misyonumuz doğrultusunda 2021 yılından bu yana çok sayıda faaliyet gerçekleştirdik. Son 3 yıl içerisinde uluslararasılaşma kapsamında Bilim Şenliği – Lisansüstü Tez Buluşmaları, Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kongresi ve Uluslararası Ege Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi gibi faaliyetlerimiz bu sürece katkı sağlamıştır. Ayrıca, Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak Gazetecilik, Türk Halk Bilimi alanlarında Karakalpak Devlet Üniversitesi, Alman Dili ve Edebiyatı alanında Ürgenç Devlet Üniversitesi ile ortak tezli yüksek lisans çift diploma programları için protokollerimiz imza aşamasına gelmiştir. Tüm bunların yanı sıra, lisansüstü öğrencilerimizin uluslararası düzeydeki akademik çalışmalarını ve araştırmalarını da desteklemek, bu konulardaki taleplerini karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijitalleşme çalışmalarımız ise lisansüstü tezlerin dijital ortama aktarılması, bu tezlerin erişime açılması, tüm yazışma süreçlerinin dijital ortamda takip edilmesi ve depolanması, internet sitemizin Türkçe ve İngilizce olarak sürekli güncel tutulması sayılabilir ” dedi.



“Multidisipliner çalışmaların gelişimine katkı sunan bir kongre”

IKSAD Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Kaldıgül Adilbekova, “Bir milleti ayakta tutan unsurlardan biri ve en önemlisi o milletin manevi değerlerini üstünlüğüdür. Bu değerlerin üstüne inşa edilecek bilgiyi paylaşmak adına bilim anlatıcılığı ve bilim diplomasisini geliştirmeyi hedeflediğimiz bu kongreleri Ege Üniversitesinde yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ege kongreleri, çok sayıda bilim insanını bir araya getirmeyi başaran, birçok enstitüsü ve bilim dalını birlikte çalışmak için teşvik eden, multidisipliner çalışmaların gelişimine katkı sunan bir kongre olmayı başardı. Değişimlerin, dönüşümlerin, yeniliklerin yaşandığı süreçlerde aynı amacı taşıyanlar daha sık bir araya gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kongrede bulunmaktan memnun olduklarını dile getiren Taşkent Kimya Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülbahar Tavaldıeva, “Türkiye’deki üniversitelerle daha çok akademik iş birliği yapma sürecini başlatmış vaziyetteyiz ve bu kongre sayesinde gayretlerimizin meyvelerini aldığımızı görüyoruz. İki ülke arasındaki akademik ziyaretleri daha çok sıklaştırmak istiyoruz” dedi.

Yoğun katılımın olduğu kongrede, yurt içi ve yurt dışından sosyal-beşeri bilimler alanında 200, fen-sağlık bilimleri alanlarında 110 ve mühendislik ve inovasyon alanlarında 137 olmak üzere toplam 447 bildiri yüz yüze ve çevrimiçi oturumlar ile katılımcılara sunuldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı



Anahtar Kelimeler:

Bozyazı Eski Belediye Başkan Yardımcısı Salih Şahin Trafik Kazasında Ağır Yaralandı

Denizden Rauf Denktaş Parkı Basın Açıklaması

KAYMAKAM BOZDEMİR’DEN, CUMHURİYET BAŞSAVCISI ÇATLI’YA VEDA ZİYARETİ

Antalya Milletvekili Aykut Kaya’dan Meclis’te Antalya-Mersin Karayolu Çıkışı

Anamur’da elektrik kesintisi planlı olarak uygulanacak

Anamur’da geniş kapsamlı uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklu

Anamurlu hacılar yurda döndü

Anamur’da Uyuşturucu Operasyonu: Şüpheli Tutuklandı

Mersin’de Güvenlik Zirvesi: İlk 5 Ayda 907 Silah Ele Geçirildi

90 İtfaiye Eri Alımı İçin Sınavlar Devam Ediyor

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

muz üreticisi, fiyat adaletsizliği, kooperatifleşme

Anamur’da Minik Yürekler Kur’an ile Buluştu

Valilikten Yaz sezonunda Mangal Yasağı

Gaziantep’te kaçak kazıya 5 gözaltı: Nurdağı’nda jandarma operasyonu

Gaziantep'te 58 MW Güneş Enerji Santrali Kuruluyor: Şehitkamil'de Dev Enerji Hamlesi

Gaziantep Fıstık Ezmesi Avrupa Yolcusu: AB'den Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Gaziantep'te Yeni İlçeler Yolda: Karataş, Gazikent ve Beştepe İlçe Olabilir

Mersin Büyükşehir 19 Bin Ton Tıbbi Atığı Güvenle Bertaraf Edildi

Mersin Büyükşehir'den Kırsala Bal Gibi Destek: Bin Arıcıya Ekipman Dağıtıldı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

Ayça ve Oğuz’un Mutlu Gününe Binlerce Davetli Şahit Oldu

Bozyazı Eski Belediye Başkan Yardımcısı Salih Şahin Trafik Kazasında Ağır Yaralandı

Denizden Rauf Denktaş Parkı Basın Açıklaması

Cenevre diplomasi trafiği ve Gazze’de derinleşen insani kriz.

Trump, İran'a Askeri Müdahaleyi Erteledi: 2 Haftalık Müzakere Süreci Başladı

Nato Savunma Bütçesinde Sert fikir ayrılığı

Rüya Taner’den Anamurium’da Tarihle İç İçe Unutulmaz Piyano Resitali

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

KAYMAKAM BOZDEMİR’DEN, CUMHURİYET BAŞSAVCISI ÇATLI’YA VEDA ZİYARETİ

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

Mersin Limanı Yıllık 10 Milyon TEU Kapasite Hedefiyle 2028’de Tamamlanacak

Bu Yıl Yazı İçin Turist Sayısında Yüzde 20 Artış Hedefleniyor

Eğitim Reformu Yolda

Mayıs Enflasyon Verileri Açıklandı

Cumhurbaşkanı'ndan 500 Milyar TL'lik Yeni Yatırım Paketi: Yerli Üretim ve İstihdamı Güçlendirecek

Suriye’de İdlib’de Saldırı İddiaları

Suudi Arabistan ve Kuveyt Doğalgaz Anlaşmasıyla Bölgesel Enerji İşbirliği Güçleniyor

Anamur Otogar Camii İmamhatibi Mehmet Ali Ekinci, Mersin’deki Bilgi Yarışmasının İl Birincisi Oldu

Saray Mahallesi’nden Kuzeyhan için Destek Kermesi

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Aksa Doğalgaz, Online İşlemler kanalını yeniledi

Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Hurda Sektörüne Etkisi

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.