10006,45%-1,18
34,96% 0,04
36,71% -0,01
2989,28% 0,48
4830,48% 0,11
Ege Üniversitesi (EÜ), Özbekistan Karakalpak Devlet Üniversitesi, Özbekistan Taşkent Kimya Enstitüsü, Özbekistan Taşkent Devlet Pedagoji Üniversitesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) iş birliğinde çok say
Ege Üniversitesi (EÜ), Özbekistan Karakalpak Devlet Üniversitesi, Özbekistan Taşkent Kimya Enstitüsü, Özbekistan Taşkent Devlet Pedagoji Üniversitesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) iş birliğinde çok sayıda bilimsel kurumun katkısıyla “II. Uluslararası Ege Kongreleri” düzenlendi. Ege Üniversitesinden Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün yürütücüsü olduğu Sosyal ve Beşeri Bilimler, Fen ve Sağlık Bilimleri ile İnovasyon ve Mühendislik Bilimleri alanlarında üç kongreye ev sahipliği yapan etkinliğin açılışı EÜ Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.
Etkinliğe; Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Karakalpak Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzimbet Turdimambetom, EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, IKSAD Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Kaldıgül Adilbekova, Taşkent Kimya Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülbahar Tavaldıeva ile yurt içi ve dışından alanında uzman bilim insanları katıldı.
Konuşmasında Ege Üniversitesinin en önemli hedeflerinden birinin uluslararasılaşma olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Ege Üniversitesi, Türk Dünyası ile akademik ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, özellikle Azerbaycan üniversiteleri ile çift diploma çalışmaları yürütülmekte olup, Özbekistan Üniversiteleri ile de aynı kapsamda çalışmalarımıza büyük bir özveri ile devam ediyoruz. Bu yıl ikincisini düzenlemekte olduğumuz 2. Uluslararası Ege Kongreleri; sosyal ve beşeri bilimler alanında 24, fen ve sağlık bilimleri alanında 17 ve yine mühendislik alanında da 17 farklı ülkeden katılım ile yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Bu yıl da kongre bildirileri kitaplaştırarak, bilim dünyasına sunulacak. Kongrenin hazırlanmasında emeği geçen bütün meslektaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.
Karakalpak Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzimbet Turdimambetom ise kongreye Karakalpak Devlet Üniversitesi olarak katılmaktan büyük gurur duyduklarını, Ege Üniversitesi ve İKSAD’ın iş birliğinde yapılan ve süregelen bu kongrelerin başarılı olacağına inandıklarını söyledi.
“Geniş bir coğrafyanın bilim insanlarını bir araya getiriyoruz”
EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahri Başaran, “Ege Üniversitesi olarak; eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme ve topluma katkı çalışmalarımıza, uluslararası ya da kültürlerarası boyut entegre ettiğimiz somut çalışmalara odaklanıyoruz. Uluslararasılaşma stratejimiz, öğrenci, idari ve akademik tüm personelimizi kapsayacak şekilde geniş katılımlı olarak eğitim ve araştırma kalitemizin uluslararası ortaklıklarla geliştirilmesini kapsıyor. Bunu kendimize önümüzdeki dönem için görev sayıyoruz. Bu yıl, mühendislik bilimlerinde 17 ayrı ülkeden 137 katılımcı, doğa ve sağlık bilimleri ise yine 17 ayrı ülkeden 108 katılımcı ile kongremizi gerçekleştiriyoruz. Bu potansiyel Ege Üniversitesinin bilimsel dünyaya katkısı açısından son derece önemli. İlkine göre daha geniş bir coğrafyanın bilim insanlarını bir araya getiriyor olmamız hedeflerimizin paralelinde büyük bir ilerleme kaydettiğimizi ifade ediyor’’ diye konuştu.
“Uluslararasılaşma ve dijitalleşme en önemli hedeflerimiz”
Konuşmasında, Ege Üniversitesi’nin son 5 yılda akademik ve idari anlamda çok büyük mesafeler kat ettiğinin altını çizen EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, “Sayın rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın akademik anlamda iki yeni önemli hedefi var. Bunlardan birincisi uluslararasılaşma diğeri ise dijitalleşme. Uluslararası misyonumuz doğrultusunda 2021 yılından bu yana çok sayıda faaliyet gerçekleştirdik. Son 3 yıl içerisinde uluslararasılaşma kapsamında Bilim Şenliği – Lisansüstü Tez Buluşmaları, Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kongresi ve Uluslararası Ege Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi gibi faaliyetlerimiz bu sürece katkı sağlamıştır. Ayrıca, Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak Gazetecilik, Türk Halk Bilimi alanlarında Karakalpak Devlet Üniversitesi, Alman Dili ve Edebiyatı alanında Ürgenç Devlet Üniversitesi ile ortak tezli yüksek lisans çift diploma programları için protokollerimiz imza aşamasına gelmiştir. Tüm bunların yanı sıra, lisansüstü öğrencilerimizin uluslararası düzeydeki akademik çalışmalarını ve araştırmalarını da desteklemek, bu konulardaki taleplerini karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijitalleşme çalışmalarımız ise lisansüstü tezlerin dijital ortama aktarılması, bu tezlerin erişime açılması, tüm yazışma süreçlerinin dijital ortamda takip edilmesi ve depolanması, internet sitemizin Türkçe ve İngilizce olarak sürekli güncel tutulması sayılabilir ” dedi.
“Multidisipliner çalışmaların gelişimine katkı sunan bir kongre”
IKSAD Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Kaldıgül Adilbekova, “Bir milleti ayakta tutan unsurlardan biri ve en önemlisi o milletin manevi değerlerini üstünlüğüdür. Bu değerlerin üstüne inşa edilecek bilgiyi paylaşmak adına bilim anlatıcılığı ve bilim diplomasisini geliştirmeyi hedeflediğimiz bu kongreleri Ege Üniversitesinde yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ege kongreleri, çok sayıda bilim insanını bir araya getirmeyi başaran, birçok enstitüsü ve bilim dalını birlikte çalışmak için teşvik eden, multidisipliner çalışmaların gelişimine katkı sunan bir kongre olmayı başardı. Değişimlerin, dönüşümlerin, yeniliklerin yaşandığı süreçlerde aynı amacı taşıyanlar daha sık bir araya gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kongrede bulunmaktan memnun olduklarını dile getiren Taşkent Kimya Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülbahar Tavaldıeva, “Türkiye’deki üniversitelerle daha çok akademik iş birliği yapma sürecini başlatmış vaziyetteyiz ve bu kongre sayesinde gayretlerimizin meyvelerini aldığımızı görüyoruz. İki ülke arasındaki akademik ziyaretleri daha çok sıklaştırmak istiyoruz” dedi.
Yoğun katılımın olduğu kongrede, yurt içi ve yurt dışından sosyal-beşeri bilimler alanında 200, fen-sağlık bilimleri alanlarında 110 ve mühendislik ve inovasyon alanlarında 137 olmak üzere toplam 447 bildiri yüz yüze ve çevrimiçi oturumlar ile katılımcılara sunuldu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı