• BIST 100

    11123,47%0,06
  • DOLAR

    42,46% 0,09
  • EURO

    49,45% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5768,03% 0,41
  • Ç. ALTIN

    9326,92% 0,00

Ege Bölgesi’nin ihracatı 2022 yılında 31 milyar doları aştı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2022 yılında yüzde 12 artışla 18 milyar 297 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Aralık ayında yüzde 7’lik artışla 1 milyar 670 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi.

GÜNCEL 3.01.2023 09:54:17 691
Ege Bölgesi’nin ihracatı 2022 yılında 31 milyar doları aştı
Haberi Sesli Oku

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2022 yılında yüzde 12 artışla 18 milyar 297 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Aralık ayında yüzde 7’lik artışla 1 milyar 670 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi.

Ege Bölgesi’nin ihracatı ise 2022 yılında yüzde 11 artışla 31 milyar 417 milyon dolara çıktı. TÜİK verilerine göre Türkiye’de en fazla ihracat yapan ikinci il olan İzmir, 17 milyar 244 milyon dolarlık ihracatla Ege Bölgesi ihracatının yüzde 54’ünü gerçekleştirdi. Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi, İzmir’in ihracatına 3 milyar 28 milyon dolarlık katkı sağladı.

2022 yılında Manisa 5,1 milyar dolarlık performans ortaya koyarken, Denizli 4,5 milyar dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Aydın ve Muğla 2022 yılında 1 milyar dolar barajını aşarak rekora imza attı.  Ege Bölgesi ihracatına Aydın 1,1 milyar dolar, Muğla 1 milyar dolar, Balıkesir 917 milyon dolar, Kütahya 457 milyon dolar, Uşak 426 milyon dolar, Afyonkarahisar 401 milyon dolar katkı sağladı.

EİB’te İhracatçı Birliği olmayan diğer sektörlere bakıldığında; Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında temsil edilmeyen Egeli kimyacılar, 2022 yılını yüzde 13 artışla 2 milyar 81 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktı. Taşıt araçları ve yan sanayi yüzde 20 artışla 1 milyar dolar, elektrik elektronik sektörü 710 milyon dolar, makine ve aksamları 512 milyon dolar, iklimlendirme sanayi 651 milyon dolar, çimento cam seramik ve toprak ürünleri 368 milyon dolar, gemi ve yat sektörü yüzde 40 artışla 49 milyon dolar, savunma ve havacılık sanayi yüzde 239 artışla 311 milyon dolar, halı sektörü 60 milyon dolar, fındık ve mamulleri sektörü 24 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri yüzde 84 artışla 6 milyon dolar, değerli maden ve mücevherat ise yüzde 144 artışla 1,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. EİB’te İhracatçı Birliği bulunmayan sektörler 2022 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

'Demir-demirdışı metaller sektörü 2022’de de zirvedeki yerini korudu'

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2022’de de EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında en fazla ihracat yapan birlik oldu. EDDMİB 2022 yılında yüzde 14’lik artışla 2 milyar 564 milyon dolara taşıdı.

'Su ürünleri ve hayvansal mamullerden rekor yılı'

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2022 yılında yüzde 23 artışla 1 milyar 619 milyon dolar ihracat ile EİB bünyesinde Tarım sektörlerinin lideri oldu.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 1 milyar 472 milyon dolar ile 2022 yılını geride bırakırken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2022 yılında ihracatını yüzde 5 artış ile 1 milyar 246 milyon dolara taşıdı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği ise yüzde 11 artışla 1 milyar 207 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdi.

'Hububat 1 milyar dolar hedefine ulaştı'

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği tarihinde ilk kez yüzde 46 artışla 1 milyar dolar ihracata imza attı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 20 artışla 866 milyon dolar, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 852 milyon dolar ihracat ile 2022 yılını tamamladı.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 5 artışla 773 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 359 milyon dolar, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 336 milyon dolar, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 12 artışla 191 milyon dolar ihracatı Türkiye’ye kazandırdı.

'Sanayi ihracatı 10 milyar doları aştı, tarım ihracatı 7 milyar dolara koşuyor'

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2022 yılında EİB bünyesindeki 12 İhracatçı Birliğimizin 9 tanesi ihracatını artırdı. Sanayi sektörlerimiz EİB’nin ihracatına yüzde 8 yükselişle 10 milyar 359 milyon dolarlık, tarım sektörlerimiz ise yüzde 17 artışla 6 milyar 727 milyon dolarlık katkı sağlarken, madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 11 artışla 1 milyar 207 milyon dolara yükseldi. Demir-demirdışı metaller sektörümüz 2 milyar doları geçti. Bir diğer 2 milyar doları geçen kimya sektörü EİB bünyesinde temsil edilmesi gerektiğini bir kez daha ihracat rakamlarıyla ortaya koydu. 6 sektörümüz ise 1 milyar doları geçti.” dedi.

İki tane Serbest Bölgenin İzmir’i en çok ihracat yapan ikinci il konumuna taşıdığını vurgulayan Eskinazi, “Bugüne bugün Türkiye’de 13 il 3 milyar dolar üstü ihracat yapıyor. İki Serbest Bölgemiz 3 milyar 28 milyon dolar ihracat rakamıyla 68 ili geçmiş durumda. 2022 yılında Menemen ve Bergama ile iki yeni serbest bölge daha kazanmış olduk. 4 serbest bölge ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan Bölgesi konumumuzu daha da güçlendireceğiz.” diye konuştu.

Jak Eskinazi, “2022 yılında 218 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirirken 123 pazara da ihracatımızı artırdık. Almanya yüzde 8 artışla 1,9 milyar dolar, ABD yüzde 13 artışla 1,4 milyar dolar, İtalya yüzde 4 artışla 1 milyar dolar ile ihracatımızdaki ilk üç ülke arasında yer alıyor. 2022 yılı Ukrayna ve Rusya savaşı, enerji krizi, resesyon ihtimali, ekonomik belirsizlik nedeniyle hem küresel ekonomi için bir dönüm noktası hem de ekonomik krizin Türkiye’nin merkezine yerleştiği bir yıldı. Buna rağmen Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2022 yılı için belirlediğimiz 18 milyar dolar ihracat hedefimize Temmuz ayında ulaştık. Bu ortam değişmezse 2023 yılında ihracat rakamlarında mevcudu korumak bile başarı olacak. İhracat rakamlarında gerilemenin yaşanmasını kaçınılmaz olarak değerlendiriyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Kozmik Komşumuzda Yaşanabilir Süper Dünya’ Keşfedildi

Anamur Muzu İthal Rekabete Karşı Direnişte: Üreticiden Hükümete "Sert Tedbir" Çağrısı

Borsa'da Hız Kesmeyen Yükseliş: 11116 Seviyesi Aşıldı, Altın Piyasasında Denge Arayışı

Dolar/TL’de Küçük Soluklanma: 42.42 Seviyesinde Denge Arayışı ve Piyasaların Yeni Normali

Anamur'da Zehir Tacirlerine ve Fuhuş Şebekesine Büyük Darbe! Çok Sayıda Gözaltı ve Tutuklama

Mesane Tümörü Ameliyatı ve Mesane Kanseri Tedavisi: Süreç, İyileşme ve Kapalı Cerrahi Yöntemler

Vergide Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

Mecliste 13 Mükellefin Taşınmazı İçin Belediye’ye Devir Görüşülecek Yoğun Gündem Yarın

Kodsuz Yapay Zeka Ajanı Geliştirme

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

BIST 100 endeksi, dünya ortamına göre temkinli

Bozyazıyı Hortum Vurdu

ADRB’den Köylere Vefa ve Rehberlik Hizmeti

YEREL FOTOĞRAFÇILARIN GÜN BATIMI BULUŞMASI SANATSEVERLERİ BİR ARAYA GETİRECEK

ANAMUR–BOZYAZI HAFTA SONU HATTINDA TRAFİ K CANLANDI

ANAMUR SAHİL BANDINDA YENİLENME PROJESİ TAMAMLANIYOR

ANAMUR’DA NARENCİYEDE SON HASAT HEYECANI BAŞLADI

TOROSLARDAN İNEN SERİN RÜZGÂR ANAMUR’A CANLILIK GETİRDİ

Kozak: ‘ İthalata Giren Büyük Marketler Yerli Muza Büyük Darbe Vuruyor'

Ekonomi De Temkinli Ve Çok Katmanlı Bir Hareketlilik Hissi Var

Dereköyü, Koca Çınarlarından Birini Daha Kaybetti

Kartvizit Baskı Nedir? İş Dünyasında İlk İzlenimi Güçlendiren Profesyonel Rehber

Kaşe Yaptırma Nedir? Resmî Kimliğinizi ve İş Akışınızı Güçlendiren Pratik Rehber

Mersini Temsil Eden O Öğretmen Ankarada Öne Çıktı

Emniyet Personelinden Kızılay’a Anlamlı Destek: Kan Bağışıyla Umut Oldular

İlyas Yılgör 5. Uluslararası Fotoğraf Yarışması Ödülleri Dağıtıldı

Anamur’da Tarımda Growtech 2025’in Yenilikçi Teknolojileri Üreticiye Güç Katacak

Mersin Jandarması 8 İlçede 9 Bin 362 Kişiyi Sorguladı

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

Anamur’da Hafta Sonu Kültür ve Spor Etkinliği Yoğunluğu

Yükleniyor

Anamur Muzu İthal Rekabete Karşı Direnişte: Üreticiden Hükümete "Sert Tedbir" Çağrısı

Mecliste 13 Mükellefin Taşınmazı İçin Belediye’ye Devir Görüşülecek Yoğun Gündem Yarın

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

Bozyazıyı Hortum Vurdu

ADRB’den Köylere Vefa ve Rehberlik Hizmeti

ANAMUR–BOZYAZI HAFTA SONU HATTINDA TRAFİ K CANLANDI

ANAMUR’DA NARENCİYEDE SON HASAT HEYECANI BAŞLADI

TOROSLARDAN İNEN SERİN RÜZGÂR ANAMUR’A CANLILIK GETİRDİ

Dereköyü, Koca Çınarlarından Birini Daha Kaybetti

Emniyet Personelinden Kızılay’a Anlamlı Destek: Kan Bağışıyla Umut Oldular

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.