9132,8%1,12
34,54% 0,23
36,42% 0,22
2958,46% 0,81
4958,14% 0,59
MHA-Müziğin birleştirici gücüyle kültürlerin kucaklaşıp medeniyetlerin buluştuğu Dünya Koro Müziği Sempozyumu (WSCM), Grammy ödüllü Estonya Filarmoni Oda Korosu ile Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen yönetimindeki Devlet Çoksesli Kor
MHA-Müziğin birleştirici gücüyle kültürlerin kucaklaşıp medeniyetlerin buluştuğu Dünya Koro Müziği Sempozyumu (WSCM), Grammy ödüllü Estonya Filarmoni Oda Korosu ile Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen yönetimindeki Devlet Çoksesli Korosunun “Köprüler” konseriyle 25 Nisan’da Atatürk Kültür Merkezinde başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının ev sahipliğindeki sempozyumun açılış konseri, kültürlerin mükemmel birlikteliğinde müzikseverleri eşsiz bir yolculuğa çıkaracak.
Kültür ve Turizm Bakanlığının ev sahipliğinde bu yıl İstanbul’da yapılacak Uluslararası Koro Müziği Federasyonunun (IFCM) en büyük etkinliği olan Dünya Koro Müziği Sempozyumuna (WSCM) geri sayım başladı. 25-30 Nisan tarihleri arasında başta Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere Akbank Sanat, Atlas 1948 Sineması, Borusan Müzik Evi, Garibaldi Sahnesi, Grand Pera Emek Sahnesi, Santa Maria Draperis Kilisesi, St. Antuan Kilisesi ve Taksim Camii Kültür Merkezi gibi Beyoğlu’nun tarihi mekânlarına da yayılan sempozyum, ABD’den İspanya’ya, Kanada’dan Endonezya’ya dünyanın en iyi korolarını ve alanında uzman konuşmacıları bir araya getiriyor.
AKM Türk Telekom Opera Salonunda tarihi buluşma
5 kıtayı temsil eden 28 farklı ülkeden 80’den fazla konuşmacı ile 2500’den fazla sanatçıyı buluşturacak sempozyumun açılış konseri tarihi bir buluşmaya sahne olacak. 25 Nisan Salı günü AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleşecek konserde, iki kere “En İyi Koral Performans” dalında Grammy ödülü kazanan Estonya Filarmoni Oda Korosu ile 35 yıldır Türkiye’de koro müziğinin geniş kitlelere ulaşmasında rol oynayan, Avrupa Profesyonel Korolar Birliği (TENSO) üyesi Devlet Çoksesli Korosu birlikte sahne alacak. Estonya Filarmoni Oda Korosu, kurucu şefleri Tõnu Kaljuste yönetiminde Estonya’nın önemli bestecilerinden Veljo Tormis’in, Devlet Çoksesli Korosu da Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen yönetiminde Türkiye’den ve Norveç’ten çeşitli bestecilerin eserlerini seslendirecek. Koroların dışında bağlama, mey gibi enstrümanlar ile solistlerin de yer alacağı konserde ayrıca konuk şef Ragnar Rasmussen, piyano klavyesinin yeni bir versiyonu olan “seaboard” ile konsere elektronik bir boyut katacak. Müzikseverler açılış konserinde hem geleneksel hem koro müziğinin değişen perspektifiyle kültürlerin mükemmel birlikteliğinde eşsiz bir deneyim yaşayacak.
Gala konserlerinde 3 farklı koro sahneye çıkacak
Açılış konserinin yanı sıra AKM Türk Telekom Opera Salonunda gerçekleşecek gala konserlerinde, her akşam, dünyaca ünlü ve ödüllü üç koro sanatseverlerle buluşacak. 26 Nisan’da Endonezya’dan Batavia Madrigal Singers, ABD’den Georgia Eyalet Üniversitesi Korosu ve Porto Riko’dan Orfeón San Juan Bautista sahne alacak. 27 Nisan’da Gabon’dan Le Chant Sur La Lowé, İsveç’ten Sofia Vokalensemble ve Kanada’dan Vancouver Gençlik Korosu seyircinin karşısına çıkacak. 28 Nisan akşamı ise Lübnan’dan gelen Fayha Ulusal Korosu, Çin Taipeisi'nden gelen Taipei Filarmoni Oda Korosu ve İspanya’dan gelen Leioa Kantika Korala yer alacak.
Kapanış konserinde Türkiye’den 8 koro aynı sahnede
Dünya Koro Müziği Sempozyumunun kapanış konseri de açılış konseri kadar iddialı. AKM Türk Telekom Opera Salonunda 29 Nisan’da gerçekleşecek konserde, Türkiye koro müziğindeki çeşitliliği sergileyecek 8 koro aynı sahneyi paylaşacak. İstanbul’dan A Capella Boğaziçi, Boğaziçi Caz Korosu, Chromas, Rezonans, ve Sirene; Bursa’dan Nilüfer Çoksesli Korosu; İzmir’den Dokuz Eylül Üniversite Korosu ve Ankara’dan Jazzberry Tunes poptan klasiğe, cazdan türkülere hep birlikte şarkı söyleyecek.
6 eserin dünya prömiyeri yapılacak
Uluslararası Koro Müziği Federasyonunun 6 yıl sonra düzenlediği ve pandemi sonrası dünya çapındaki ilk koro buluşması olan Dünya Koro Müziği Sempozyumunda, Türkiye, Venezuela, Singapur, ABD, Almanya ve Malezyalı bestecilerin ‘Değişen Ufuklar’ teması kapsamında sempozyum için besteledikleri eserlerin dünya prömiyerleri de yapılacak. 55 koro ve 2500 koristin yer aldığı, 150’yi aşkın sergi, atölye ve etkinlikle seçkin bir program sunan sempozyum kapsamında 11 ayrı mekânda 44 konser verilecek. Öğrenciler, tüm sempozyum boyunca %50 indirimden yararlanabilecek.
Çocuklar da renkli repertuvarlarıyla sempozyumda
Dünya Koro Müziği Sempozyumu, çocuk korolarının da yer aldığı konserlerle çocukları da programa dahil edecek. Türkiye’den Devlet Çoksesli Çocuk Korosu, Borusan Çocuk Korosu, Lüleburgaz Çocuk Korosu, Beşiktaş Çocuk Korosu ve Macaristan’dan Cantemus Çocuk Korosu etkinlik kapsamında sanatseverlerle buluşacak.
Dünyaca ünlü müzisyenlerle “Ustalık Sınıfları”
Sempozyum kapsamında oluşturulan “Ustalık Sınıfları” ile katılımcıların kendilerini şeflik ve bestecilik alanında geliştirebileceği bir platform da olacak. Ragnar Rasmussen öncülüğünde gerçekleşecek olan Şeflik Ustalık Sınıfı, sempozyumun ana etkinliklerinden birini oluşturacak. Ko Matsushita öncülüğündeki Bestecilik Ustalık Sınıfı, aktif katılımcıların besteleri üzerinden bestecilik tekniklerine ağırlık verecek. Tonu Kaljuste, Anthony Trecek King, Maria Guinand gibi dünyaca ünlü isimler kültür ve sanat alanında farklı konularda konuşmalar gerçekleştirecek.
Müzik eğitimcileri için “Dayanışma Oturumları”
Sempozyumun akademik programında, depremden etkilenmiş çocuklar, gençler ve yetişkinlerle çalışacak müzik eğitimcilerinin faydalanabileceği “Dayanışma Oturumları” da yer alıyor. Başvuran eğitimciler koro müziğinin birleştirici gücüne odaklanan atölye çalışmalarına ücretsiz katılabilecekler.