Mithat ÜNAL- Mersin’in Anamur İlçesi Vadi Alabalık Çiftliğinde yavru alabalık üretimi yapan Profesör Doktor Rahmi Dumlupınar, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği dağıtımın yanı sıra, Dünya’nın dört bir yanına da somon balık olarak ihraç ediyor. Anamur’a 27 kilometre mesafedeki Vadi alabalık Çiftliği ile birlikte Bozyazı Dereköyünde bulunan üretim yerlerinde yıllık 5 milyon yavru balık üretimi yapıyor. Ürettiği yavru balıkları bir taraftan bölgedeki balık çiftliklerine dağıtan Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Emekli Profesör Doktor Rahmi Dumlupınar; “ Bulunduğumuz çiftlikte alabalık yavrusu üretiyoruz.
Yıllık kapasitemiz yaklaşık 3 ile 5 milyon civarında. Yavrular burada yetiştiriliyor, yetiştirildikten sonra artık 1-2 gram, 40-50 grama kadar yetiştiriliyor. Daha sonra barajlardaki kafes balıkçılığı yapan arkadaşlara buradan balıklarımızı gönderiyoruz. Onlarda bu balıkları büyütüp, büyüttükten sonrada, yurt dışına ihraç ediyorlar. Böyle bir balıkçılık sektörünün içerisinde bir basamağı oluşturuyoruz. Basamağın bir parçası diyebilirim.” Dedi.
35 yıl boyunca eğitim sektöründe görev yapan Profesör Doktor Rahmi Dumlupınar, 35 yıl devletime hizmet ettim. Emekliliği hak ettikten sonra emekli oldum ve doğanın içerisinde doğayla baş başa bir yaşamı tercih ettim.” Diyerek yaşamla ilgili düşüncesini ortaya koydu. Vadi alabalık çiftliğinde eline aldığı küçük bir ağla özellikle çocuklara balık tutmayı öğreten Profesör Doktor Rahmi Dumlupınar, bir taraftan da yavru balık üretimine devam ediyor.
MHA