• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Dostluk iş birliği derinleştirelim, ortak kalkınmayı hızlandıralım

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 7-10 Aralık günlerinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenecek 1. Çin-Arap Devletleri Zirvesi’ne ve Çin-Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi Zirvesi’ne katılacak ve Suudi Arabistan’a res

GÜNCEL 8.12.2022 17:41:29 1025
Dostluk iş birliği derinleştirelim, ortak kalkınmayı hızlandıralım
Haberi Sesli Oku

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 7-10 Aralık günlerinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenecek 1. Çin-Arap Devletleri Zirvesi’ne ve Çin-Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi Zirvesi’ne katılacak ve Suudi Arabistan’a resmi bir ziyaret yapacak. Ziyaret, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana, Çin’in Arap dünyasına yapacağı en büyük ölçekli ve üst düzeyli diplomatik faaliyet olma özelliği taşıyor, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinde bir kilometre taşı olacak.

Son yıllarda Çin’in Orta Doğu ülkeleriyle iş birliğini derinleştirdiği bir dönemde, Çin’in Orta Doğu’nun önemli ülkesi olan Türkiye ile ikili ilişkileri de sürekli artıyor. Bu yıl, Çin ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 51’inci yıldönümü. Geride kalan yarım yüzyıl içinde süregelen gelişme sayesinde, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler her geçen gün daha da olgunlaşıyor ve istikrarlı şekilde gelişiyor. 

Nitekim, 2000 yıl öncesinde tarihi İpek Yolu, coğrafi olarak birbirlerine 10 bin kilometre uzaklıkta  yer alan Çin ve Türkiye’yi birbirlerine sıkıca bağlamıştı. Günümüzde, “Kuşak ve Yol” inisiyatifi ve “Orta Koridor” planının kenetlenmesiyle iki ülke arasındaki bağlar daha da yoğunlaştırıldı. Siyaset, ticaret, kültür ve teknoloji alanlarındaki iş birliği hızlı gelişme rayına girdi, iki ülke birbirlerinin kalkınmasına güç kattı. 

Çin ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, sürekli sağlamlaştırılan karşılıklı siyasi güvene dayanıyor. Geçen yarım yüzyıl içinde, Çin ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, giderek karmaşık hale gelen ve hızla değişen küresel durumun getirdiği testlerden başarıyla geçti, iki ülke arasındaki karşılıklı siyasi güven sürekli pekiştirildi. Son yıllarda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rehberliği altında, iki ülke arasındaki stratejik iş birliği pekiştirildi, iki ülke, birbirlerinin ulusal egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü korumak ve kendi şartlarına göre gelişme yolunu tercih etmek için harcadığı çabaları destekledi. İki ülke, çok taraflılığın korunması, küresel ve bölgesel meydan okumaların üstesinden gelinmesi için yakın iş birliği yaptı. İki ülke ayrıca, küresel yönetişimin güçlendirilmesi, hegemonyacılığa karşı çıkılması için ortak çaba harcadı. 16 Eylül 2022 tarihinde Xi Jinping ve Erdoğan, Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen Shanghai İş Birliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi’nin 22. Toplantısı’nda bir araya geldi, önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hakkında önemli görüş birliğine vardı. Bu, ikili ilişkilerin gelecekteki gelişmesine büyük dinamizm kattı.

İki ülke arasındaki ikili ilişkiler, verimli gelişen ticari iş birliğine dayanıyor. Çin, Türkiye’nin Asya’da en büyük ve dünya genelinde ise ikinci büyük ticari ortağı konumunda. Türkiye, “Kuşak ve Yol” inisiyatifine en erken destek veren ülkelerden biri. 2021 yılında Çin ile Türkiye arasındaki mal ticaret hacmi, 35 milyar 900 milyon ABD Doları’nı buldu. Bu miktar Kovid-19 salgının hızla yayıldığı bir döneme rağmen yüzde 46 oranında arttı. Bu yılın ilk üç çeyreğinde ise bu sayı, yüzde 19,1 oranında artarak 29 milyar doları buldu. Çin, Türkiye menşeli ürünlere yönelik ithalatını artırmak için bir dizi tedbir aldı. Kiraz, antepfıstığı, süt ürünleri, deniz ürünleri ve kümes hayvanı eti gibi Türkiye menşeli kaliteli tarımsal ürünler, Çin vatandaşlarının sofrasına götürüldü ve Çinli tüketicilerin beğenisini kazandı. Çin’in Türkiye’ye yaptığı yatırımlar da istikrarlı şekilde artıyor. 2021  yılı sonu itibariyle Çin’in Türkiye’ye yaptığı toplam doğrudan yatırım  2 milyar 390 milyon doları buldu.  Türkiye’de faaliyet gösteren Çin işletmelerinin sayısı bini aştı. Ankara-İstanbul hızlı demir yolu hattı, Hunutlu termik santrali gibi Çin işletmelerinin Türkiye’de üstlendiği bir grup  proje verimli çalışıyor. Çin ve Türkiye ayrıca digital ekonomi, yeşil ekonomi, yeni enerji gibi alanlardaki iş birliğinde sürekli gelişme kaydetti. İki ülke arasındaki ticari iş birliğinin derinleştirilmesi, iki ülkenin halklarına gözle görülür yarar sağlıyor ve küresel ekonomik canlanmanın hızlandırılmasına katkı veriyor.

İki ülke arasındaki ikili ilişkiler, her geçen gün gelişen kültürel değişime dayanıyor. Çin’in Türkiye’de açtığı dört Konfüçyüs Enstitüsü, Türkiye vatandaşlarının Çince öğrenmesi ve Çin kültürü hakkında bilgi edinmesi için önemli bir pencere haline geldi. İki ülkede onu aşkın üniversitede Çince veya Türkçe bölümü açıldı. Yunus Emre Merkezi Beijing’de hizmete girdi. Çin ile Türkiye arasında 25 kardeş eyalet veya şehir ilişkisi kuruldu. “Çince köprüsü” adlı Küresel Üniversite Öğrencileri Çince Yarışması ardı ardına birçok yıl Türkiye’de başarıyla düzenlendi. Çin ve Türkiye’nin genç kuşakları sanat ve kültür aracılığıyla birbirlerini daha iyi anladı, tanıdı, iki ülke arasında halklararası dostluğun pekiştirilmesine güç kattı. Özellilkle Çin ve Türkiye, salgınla mücadele konusunda yakın iş birliği yaptı ve aralarındaki dostluğu daha da pekiştirdi. 

Çin ve Türkiye, yeni yükselen önemli piyasalar ve gelişmekte olan büyük ülkeler.  Sağlıklı ve istikrarlı bir işbirliği güçlendirmek, iki ülkenin halkları dahil tüm dünya ülkelerinin halklarının ortak çıkarlarına uyuyor. 

Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi kısa süre önce başarıyla sona erdi. Çin, sosyalist modernleşme devletini kapsamlı şekilde inşa etmek için yeni yolculuğu başlattı. Çin, çifte kazanca dayalı dışa açılma politikasında ısrarcı olunacağını, Çin gelişmesinde doğan fırsatları diğer ülkeleriyle paylaşmaya hazır olduğuna vurgu yaptı. Buna paralel olarak, Türkiye de “2023 vizyonu” projesinde belirlenen hedeflere kavuşmak için hızla ilerliyor. Aralarında işbirliğinin günden güne pekiştirilmesi ve çıkar kaynaşmasının güçlendirilmesiyle birlikte, Çin-Türkiye stratejik işbirliğinin pekiştirilmesinde yeni sayfa açılacağına, Çin ve Türkiye’nin halklarına daha büyük mutluluk getireceğine kesin gözüyle bakılıyor.      

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamurun Son Kore Gazisi 97 Yaşındaki Mustafa Amca Devlet Töreni İle Toprağa Verildi

Bozyazı D-400’de Feci Kaza Bir Kişi Ağır Yaralı

Bozyazı’da Ev Yangını Korkuttu: İtfaiye Ekipleri Alevleri Kısa Sürede Kontrol Altına Aldı

Anamur Gazeteciler Cemiyet Başkanı Zümrüt Cömertler

ANAMUR TRAFİK, KASK UYGULAMASINDA UYUM YÜZDE 90'A ULAŞTI!

Anamur, DMD Savaşçısı Kuzeyhan İçin Tek Yürek Oldu

Anamur Emniyeti de4 Huzur ve Güven" Uygulamasında Seferber

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programına  O Anlar Damga Vurdu

Kozmik Komşumuzda Yaşanabilir Süper Dünya’ Keşfedildi

Anamur Muzu İthal Rekabete Karşı Direnişte: Üreticiden Hükümete "Sert Tedbir" Çağrısı

Borsa'da Hız Kesmeyen Yükseliş: 11116 Seviyesi Aşıldı, Altın Piyasasında Denge Arayışı

Dolar/TL’de Küçük Soluklanma: 42.42 Seviyesinde Denge Arayışı ve Piyasaların Yeni Normali

Anamur'da Zehir Tacirlerine ve Fuhuş Şebekesine Büyük Darbe! Çok Sayıda Gözaltı ve Tutuklama

Mesane Tümörü Ameliyatı ve Mesane Kanseri Tedavisi: Süreç, İyileşme ve Kapalı Cerrahi Yöntemler

Vergide Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

Mecliste 13 Mükellefin Taşınmazı İçin Belediye’ye Devir Görüşülecek Yoğun Gündem Yarın

Kodsuz Yapay Zeka Ajanı Geliştirme

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

BIST 100 endeksi, dünya ortamına göre temkinli

Bozyazıyı Hortum Vurdu

ADRB’den Köylere Vefa ve Rehberlik Hizmeti

YEREL FOTOĞRAFÇILARIN GÜN BATIMI BULUŞMASI SANATSEVERLERİ BİR ARAYA GETİRECEK

ANAMUR–BOZYAZI HAFTA SONU HATTINDA TRAFİ K CANLANDI

ANAMUR SAHİL BANDINDA YENİLENME PROJESİ TAMAMLANIYOR

ANAMUR’DA NARENCİYEDE SON HASAT HEYECANI BAŞLADI

TOROSLARDAN İNEN SERİN RÜZGÂR ANAMUR’A CANLILIK GETİRDİ

Kozak: ‘ İthalata Giren Büyük Marketler Yerli Muza Büyük Darbe Vuruyor'

Ekonomi De Temkinli Ve Çok Katmanlı Bir Hareketlilik Hissi Var

Dereköyü, Koca Çınarlarından Birini Daha Kaybetti

Kartvizit Baskı Nedir? İş Dünyasında İlk İzlenimi Güçlendiren Profesyonel Rehber

Yükleniyor

Anamurun Son Kore Gazisi 97 Yaşındaki Mustafa Amca Devlet Töreni İle Toprağa Verildi

Bozyazı’da Ev Yangını Korkuttu: İtfaiye Ekipleri Alevleri Kısa Sürede Kontrol Altına Aldı

Anamur Gazeteciler Cemiyet Başkanı Zümrüt Cömertler

ANAMUR TRAFİK, KASK UYGULAMASINDA UYUM YÜZDE 90'A ULAŞTI!

Anamur Emniyeti de4 Huzur ve Güven" Uygulamasında Seferber

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programına  O Anlar Damga Vurdu

Anamur Muzu İthal Rekabete Karşı Direnişte: Üreticiden Hükümete "Sert Tedbir" Çağrısı

Mecliste 13 Mükellefin Taşınmazı İçin Belediye’ye Devir Görüşülecek Yoğun Gündem Yarın

Konuçlanacak Yerde Anamur Varmı?

Bozyazıyı Hortum Vurdu

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.