10006,45%-1,18
34,96% 0,04
36,71% -0,01
2989,28% 0,48
4830,48% 0,11
Son yıllarda Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervlerine, Fatih Sondaj Gemimizin, Çaycuma-1 sondajında bulduğu 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin eklenerek Karadeniz’deki doğal gaz rezervinin toplam 710 milyar metreküpe ulaşmas?
Son yıllarda Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervlerine, Fatih Sondaj Gemimizin, Çaycuma-1 sondajında bulduğu 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin eklenerek Karadeniz’deki doğal gaz rezervinin toplam 710 milyar metreküpe ulaşması, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak çok önemli bir gelişme oldu.
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER), gaz rezerv keşiflerin yanı sıra bulunan doğal gazın 2023 yılında başında ulusal sisteme bağlayacak altyapı çalışmalarının da dünyada emsali pek görünmeyecek hızla 7/24 çalışılarak tamamlanıyor olmasını özellikle dünya konjonktüründe doğal gaz ve enerji arzında yaşanan sıkıntılar göz önüne alındığında Türkiye ekonomisi adına çok önemli olduğunu söyledi.
Devletin ve doğal gaz dağıtım firmalarının yaptığı yatırımlarla bugün Türkiye’de 81 il ve 600’ü aşkın ilçede 20 milyona yakın abone doğal gaz kullanılmakta. Ülkede kullanılmaya başlandığı günden bu yana hava kirliliğini büyük ölçüde ortadan kaldıran, kullanıcılara ekonomik bir enerji kaynağı olmanın yanı sıra insan sağlığı, hijyeni ve konforu sağlayan doğal gazın yaygın bir şekilde kullanımıyla ilgili ülke genelinde yapılan bunca yatırım adına bu yeni rezerv keşifleri daha da önem kazandı.
Artık ülke insanımızın vazgeçilmezi haline gelen doğal gazın bugün için tamamına yakınının yurt dışından ithal edilmekte olduğu düşünüldüğünde, hem bu yeni gaz rezervi keşifleri hem de geçtiğimiz hafta yeni fazının açılışı yapılan Silivri doğal gaz depolama tesisinin toplam kapasitesinin 4,6 milyar metreküpe ulaşmış olması ve bunun yanında Tuz Gölü depolama sahasındaki kapasite geliştirme çalışmaları da doğal gaz arz güvenliği açısından çok önemli ve yakından takip ediliyor.
DOSİDER, 'Yapılan yatırımlarla 7 uluslararası doğal gaz boru hattı, 2'si yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) olmak üzere 4 LNG tesisi ve 2 yer altı doğal gaz depolama tesisiyle güçlü bir altyapıya sahip olan Türkiye'nin doğal gaz ticaretinde merkez haline gelmek üzere olduğunu görmek bizlere memnuniyet veriyor.
Önümüzdeki on yıllarda ülke ihtiyacına ciddi katkı sağlamasını ümit edilen Karadeniz'de 710 milyar metreküpe ulaşan doğal gaz rezervine ilaveten, gelecek dönemde piyasaya arz edilme ihtimali yüksek olan Doğu Akdeniz, Türkmen, Irak ve hatta Rus gazının Avrupa piyasalarına ulaştırılması açısından da ülkemiz kritik bir konumda bulunuyor. Bölgedeki tek gaz ticaret piyasasına sahip olmanın da avantajıyla ülkemizin doğal gaz ticaretinde merkez haline gelmek hedefine ilerlediğini düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı