9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Mithat ÜNAL-Anamur Şehit Şükrü ünlü Ortaokulu ‘Disleksi Farkındalık Atölyesi’Çalışması gerçekleştirdi. Anamur Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Psikolojik Danışman ve Rehberi H. Rüya Özcanın koordinasyonu ve rehberliğinde okul ?
Mithat ÜNAL-Anamur Şehit Şükrü ünlü Ortaokulu ‘Disleksi Farkındalık Atölyesi’Çalışması gerçekleştirdi. Anamur Şehit Şükrü Ünlü Ortaokulu Psikolojik Danışman ve Rehberi H. Rüya Özcanın koordinasyonu ve rehberliğinde okul öğrencileriyle velilerinin de izin belgelerini ve desteklerini alarak bir çalışma yaptı. Konu hakkında bilgi veren Psikolojik Danışman ve Rehberi H. Rüya Özcan, programda Okulumuz Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisinde, amacımız ağrencilerimiz ve insanlar arasında empati, birlik ve beraberlik, yardımlaşma gibi temel kavram ve etik felsefeleri bünyemizde barındırmak, bunları desteklemek ve Diskleksi Farkındalık Haftası münasebetiyle farklılıkları fark etmek ve farkındalığı arttırmaktır. Bu düşüncelerle farklılıklardan birine vurgu yapmak istedik.” dedi.
Çocuğun doğa değer veren bir renge benzeten Özcan açıklamasında şu ifadelrere yer verdi. “Doğanın bin bir rengi gibidir çocuk. Bin bir renge bürünür doğa her mevsim; çocuk ta öyledir. Kimi zaman bir çiçek olur açar kimi zaman çocuğun gözyaşı yağmur olur yağar. Her çocuk özeldir. Her çocuk biriciktir; tektir. Her çocuğun kendine ait ilgi, yetenek ve kabiliyetleri vardır doğuştan gelen, ve doğuştan gelen nice farklılıkları bünyesinde barındırır çocuk doğa gibi en nihayetinde. Biz Anamur Disleksi bir zeka özürü ya da zihinsel bir yetersizlik değildir; Disleksi bir Özel Öğrenme Güçlüğüdür. Özel Öğrenme Güçlüğünün de çeşitleri vardır. Diskalkuli (Aritmetik Bozukluk), Disleksi (Okuma Güçlüğü), Disgrafi (Yazma Güçlüğü). Disleksi (Okuma Güçlüğü) bu öğrenme güçlüklerinden sadece biridir. Disleksiye sahip olan yetişkin yada çocuklar okumayı öğrenirken zorluk yaşarlar. Okuduktan sonraki dönemde de okumada sıkıntı çekerler. Okuması akıcı değildir. Belirli harf, hece ya da kelimeleri yanlış okur ve bazen yanlış yazabilirler. Okuduğunu anlamakta ve ifade etmekte zorlanırlar. Örneğin; Harfleri ters ya da dönmüş olarak algılayabilir; b-p, 3-5 6-9, gibi harf ve rakamları ters çevirir. Sözcükleri ters çevirebilir: kirpik- kiprik, kibrit-kiprit gibi. Bu güçlükler çocuk okula başladığında fark edilir. Birinci sınıf acemilik dönemidir. İkinci sınıfın birinci döneminden itibaren bu sorunların görülmemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.