9132,8%1,12
34,54% 0,23
36,42% 0,22
2958,46% 0,81
4958,14% 0,59
Digital Turbine, 10 ülkede yaptığı araştırmayla tüketicilerin yılbaşı alışverişinin nabzını tuttu. Katılımcıların yüzde 67’si bu sene çevrimiçi alışveriş yapacağını belirtirken, hediye seçiminde; kıyafet, kitap, ayakkabı,
Pandemi, enflasyon ve küresel sıkıntılara rağmen yaklaşan yeni yıl yeni umutları da beraberinde getiriyor. Rengarenk ışıklarla süslenen çam ağaçları, süslemeli kupalar, kokulu mumlar, yeniyıl temalı vitrinlerle birlikte yılbaşı döneminin heyecanı etrafımızı sararken, dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler de şimdiden kutlamalara hazırlanıyor. Digital Turbine; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerini kapsayan EMEA bölgesinde Türkiye’nin de dahil olduğu ondan fazla ülkedeki kullanıcıların yılbaşı dönemi satın alma alışkanlıkları ve tercihlerini analiz etmek için ‘Yılbaşı Alışveriş Dönemi Araştırması’ verilerini yayınladı. Araştırmaya göre Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 49’u bu yıl sevdiklerine kıyafet, yüzde 38’i kitap, yüzde 36’sı ise ayakkabı ve takı/aksesuar hediye almayı düşünüyor.
Yüzde 51’i mağazaya gidiyor
Araştırmaya göre Türkiye'de akıllı telefonlar dijitalin her alanında olduğu gibi alışveriş yaparken de ilk tercih oluyor. Buna göre katılımcıların yüzde 67’si bu sene çevrimiçi alışveriş yapıp, eve teslim seçeneğini kullanacağını belirtirken, mağaza içi alışveriş yaparak yılbaşı ruhunu yaşamak isteyenler ise katılımcıların yüzde 51’ini oluşturuyor. E-ticaretin zirve yaptığı günümüzde tüketicilerin yüzde 43’ü uygulama üzerinden online alışveriş yapmayı tercih edeceğini söylerken, yüzde 51’i mobil cihaz üzerinden çevrimiçi alışveriş yaptığını, bazen de bilgisayarını kullandığını belirtiyor.
En önemli unsur fiyat
Dünyada ve Türkiye’de görülen yüksek enflasyon rakamları yılbaşı alışverişlerinde de etkisini gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 58'i yılbaşı alışverişleri için ürün araştırmasını çevrimiçi fiyat karşılaştırma sitelerinde yapıyor. Bu durum tüketicilerin bu dönemde indirim ve kampanyaları kaçırmak istemediklerinin en büyük göstergesi. Çevrimiçi fiyat karşılaştıma sitelerini yüzde 52 ile ürün veya markanın resmi siteleri, yüzde 52 ile arama motorları ve yüzde 51’i ile perakende web siteleri takip ediyor. Bir saniye bile yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlar ise mağazada alışveriş yapsak dahi en önemli kurtarıcılarımızdan biri. Digital Turbine’nin araştırmasına katılan tüketicilerin yüzde 61’i mağazada alışveriş yaparken akıllı telefonlarını ürün yorumlarına bakmak için, yüzde 58’i fiyat karşılaştırması yapmak için, yüzde 51’I, ürün hakkında daha fazla bilgi almak için, yüzde 50’si ise indirim kuponlarını uygulamak için kullanıyor.
Tombala yerine mobil oyun
Yılbaşı eğlencelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan tombala, iskambil, tabu, monopoly gibi oyunlar teknoloji çağında yerini dijital kanallara bırakmış gibi görünüyor. Özellikle pandemi dönemiyle hayatımızın vazgeçilmez araçlarından biri haline gelen mobil oyunlar bu yılbaşı döneminde kullanıcıların en büyük eğlencelerinden olmaya devam ediyor. Yılbaşı Alışveriş Araştırması’na göre bu yılbaşında tüketicilerin tamamı akıllı telefonlarında oyun oynamayı tercih ederken, sadece yüzde 74’ü ve yüzde 63’ü oyun oynamak için sırasıyla PC/Dizüstü Bilgisayarları ve tabletlerini tercih ettiğini belirtiyor.
Reklamı tıklayanlar 24 saat içinde alıyor
Digital Turbine’nin araştırması markaların bu dönemde hedef kitlelerine nasıl ulaşacağına ilişkin de önemli ipuçlarını içeriyor. Araştırmaya katılan kullanıcıların yüzde 66’sı yılbaşı döneminde sanılanın aksine mobil cihazlarında karşılarına çıkan çevrimiçi reklamların kendileriyle ilgili teklif içermesini istiyor. Ankete katılan kullanıcıların yüzde 55’i reklamların kendilerine mevcut fırsatları gösterip kupon ve ya indirim sağlamasını bekliyor. Tüketicilerin yüzde 58'inin yılbaşı döneminde mobil cihazlarında gördükleri reklamlardan sonra alışveriş yaptıklarını belirtmesi ise mobil reklamların inkar edilemez gücünü bir kez daha kanıtlıyor. Ankete katılanların yüzde 36’sı mobil cihazlarında reklamı gördükten sonra birkaç gün içinde, yüzde 24’ü ise aynı gün ürünü o ürünü satın alıyor.
Hibya Haber Ajansı