• BIST 100

    15954,59%-0,83
  • DOLAR

    44,18% 0,05
  • EURO

    50,86% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7111,36% 0,04
  • Ç. ALTIN

    11534,35% 0,00

Dicle Elektrik, toplam 20 milyar TL’yi bulan yatırımlarıyla bölgenin kalkınmasında büyük rol oynuyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ile elektrik dağıtım hizmeti sunan ve ülkemizde akıllı şebeke sisteminin öncülerinden olan Dicle Elektrik, kesintisiz ve kaliteli enerji sunma vizyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmalarını aktardı.

GÜNCEL 14.03.2023 13:59:37
Dicle Elektrik, toplam 20 milyar TL’yi bulan yatırımlarıyla bölgenin kalkınmasında büyük rol oynuyor
Haberi Sesli Oku

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ile elektrik dağıtım hizmeti sunan ve ülkemizde akıllı şebeke sisteminin öncülerinden olan Dicle Elektrik, kesintisiz ve kaliteli enerji sunma vizyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmalarını aktardı. Bu kapsamda bölgenin elektrik tüketimi, şirketin akıllı şebeke sistemi ve usulsüz elektrik kullanımının azaltılmasına yönelik yenilikçi projeleri paylaşıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “2013’ten bu yana, büyük kısmı şebeke yenileme ve güçlendirmeye yönelik harcamalar olmak üzere toplam 19,4 milyar TL yatırıma imza attık. Kayıp kaçak konusunda ise; 2013 yılında yüzde 76’lık oranla devraldığımız şirketimizi, bugün yüzde 43’e kadar düşürdük.” dedi.

Ülkemizin köklü şirketlerinden elektrik dağıtım, yenilenebilir enerji, gıda, teknoloji ve girişim sermayesi sektörlerinde faaliyet gösteren Eksim Holding’e bağlı Dicle Elektrik, kesintisiz ve kaliteli enerji sunma vizyonu doğrultusundaki çalışmalarını aktardı. Ülkemizde elektrik dağıtım şirketleri arasında en çok yatırım yapan ilk 3 firma arasında yer alan Dicle Elektrik’in gerçekleştirdiği yatırımlar, alt yapı modernizasyonu ve teknolojik yenilikler paylaşıldı. Bölgedeki yoğun elektrik tüketimine karşı Dicle Elektrik’in 3K olarak ifade edilen “kesintisiz-kayıpsız-kaliteli enerji sunma” vizyonu örnek çalışmalarla sergilendi.

“İstanbul’dan sonra en çok enerji tüketen elektrik şirketiyiz”

Toplantıda konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerine elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, toplamda 2.2 milyon tüketiciye hizmet sunduklarını belirterek, “Vatandaşlarımızın ihtiyacı olan elektrik altyapısını tesis etmekten, elektriğin kapıdaki sayaca ulaşmasına kadar sorumlu bir şirketiz. Özelleştirme kapsamında 2013 yılında devraldığımız çalışmalarımızı bugün 6 ilde toplam 6 milyon nüfuslu bölgemize sunduğumuz elektrik tedariği ile sürdürüyoruz. Bugün Dicle Elektrik olarak 7 bin çalışanımızla, şehir merkezleri ve kırsal bölgelere yatırım yaparak hizmet ağımızı genişleterek faaliyetlerimize devam ediyoruz. 21 dağıtım şirketi arasında, enerji tüketimi açısından İstanbul’un ardından en çok enerji tüketen elektrik şirketi konumundayız. 2013 yılında 2600 civarı personelle aynı aboneye hizmet verirken bugün itibarıyla 7500 personel ve 1900 araçla hizmet sunuyoruz. Personelimizin 4’te 3ü saha operasyonlarında görev alıyor” açıklamalarını yaptı.

Kayıp kaçak oranı yüksek bir bölgedeyiz

Arvas kişi başı tüketimde Türkiye’de bir abonmanın ortalama yıllık tüketimi 4500 KW iken Dicle Elektrik’in bölgesinde bu oranın 11.500 KW olduğunu ve diğer bölge abonelerinden 2,5 kat fazla bir elektrik tüketimine denk geldiğini belirtti. Arvas bu yüksek tüketimin sebeplerine şöyle değindi; “Biz enerji dağıtımımızı şehir ve ilçe merkezleri, kırsal alanlar ve tarımsal sulama alanları olmak üzere 3 alanda ele alıyoruz. Bu kırılımda il ve ilçe merkezlerinde kayıp kaçak oranı yüzde 30’un altında. Kırsalda ise yüzde 75-80’in üzerinde, tarımsal sulama alanlarında ise yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor. Ayrıca Türkiye’deki tarımsal sulama alanlarının yarısı bizim bölgemizde bulunuyor ve tüketimin önemli miktarı buraya gidiyor. Ülkemizdeki genel duruma baktığımızda ise kayıp kaçak oranı yüzde 13’ün altında. Geçtiğimiz yılı, dağıtım şebekemizde 23 milyar kilowat saat enerjiyle kapattık ve bu yıl 30 milyarın geçileceğini öngörüyoruz. 2013 yılında yüzde 76’lık kayıp kaçak oranıyla devraldığımız şirketimizde bugün bu oranı yüzde 43’e kadar düşürdük”

“Şebeke yenileme ve güçlendirmeye yönelik 20 Milyar Türk Lirası’na yakın yatırım yaptık”

Başta şebekeye yönelik olmak üzere yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Yaşar Arvas; “2013’ten bu yana, büyük kısmı şebeke yenileme ve güçlendirmeye harcanan toplam 19,4 milyar TL yatırıma imza attık. Dağıtım şirketleri arasında en çok yatırım yapan ve en çok bakım harcaması yapan ilk üç şirket arasındayız. Bu çalışmalarımızda usulsüz elektrik kullanımını azaltarak enerji israfını önlemeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde de 6,5 milyar TL ila 8  milyar TL tutar aralığındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Akıllı şebeke sistem ile kaçakları azalttık

Dicle Elektrik olarak sürdürülebilir bir üretim için enerji israfının önüne geçilmesinin önemine değinen Arvas; “Şeffaf teknolojilerimiz sayesinde müşterilerimizle olan güven ilişkimizi azami derecede tutmaya özen gösteriyoruz. Hali hazırda ülkemizdeki tüm akıllı şebekelerin yaklaşık yarısına sahibiz. Bu şebekeyle elektrik dağıtım ağımızı uçtan uca takip edebiliyor, arıza bilgilerini net bir şekilde tespit ediyoruz” şeklinde konuştu. Akıllı şebekeler ve akıllı trafolar kapsamında; 3K adını verdiğimiz kesintisiz-kayıpsız-kaliteli enerji bölgeleri oluşturduklarının altını çizen Arvas, “ Hem altyapıyı hem müşterinin sistemini değiştiriyor, abonelik işlemlerinin uzaktan yapılmasına imkan sağlayacak sistemleri entegre ediyoruz. 2,2 milyon abonemizin 1. 1 milyonunda bunu gerçekleştirebildik.  Bu yatırımımızla 213 alan, 6393 trafo, 1.1 milyon abonede kayıp-kaçak oranını yüzde 17 .6’ya indirdik. Akıllı trafolarımızı her sene 100 bin-200 bin aralığında çoğaltıyor ve 2,2 milyon abonemizi yakın gelecekte bu teknoloji ile buluşturmayı hedefliyoruz. Kayıp-kaçak ile bir başka mücadele yöntemi olarak elektrik sayaçlarını müstakil hanelerde ev dışına taşıdık. Bu durum sayaçları anlık olarak okuma yapabilmemize imkan sağladı. 20 milyarlık yatırım tutarımızın doğrudan kayıp kaçak ile mücadeleye ayrılan payı 9 milyar TL’yi buldu. Gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarımız, yeni nesil teknolojilere yönelik yatırımlarımız, akıllı cihazlarımız ve skada merkezimiz ile uzaktan kontrolü esas alan çalışmaları hızlıca gerçekleştirebiliyoruz. Akıllı şebeke dönüşümü ile toplamda 11.400 MWH kaçak elektrik tüketiminin önüne geçtik. Böylece tüketimde tasarruf sağlamanın yanında ülkenin kaynaklarının etkin kullanılmasına ve ekonomiye doğrudan katkı sağladık. Ekonomiye toplam katkı 10 yılda 28 Milyar Türk Lirası olarak gerçekleşti. Depremden etkilenen çok yere anında müdahale etme, bilgi alma ve iş üretme şansımız oldu. Aynı zamanda kaliteli enerjiye katkı sağlayacak şekilde bu teknolojilerimizi kullanıyoruz.  Yatırımlarımızın devamı ile tüm tüketicilerimize bu teknolojiyi sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakım arttıkça enerji kalitesi artıyor 

Kaliteli enerji için yatırım kadar bakımın da önemine değinen Arvas, “2013 yılından bugüne geniş  il ve ilçe merkezlerinde arıza sayımızı %62 azalttık. Tüm altyapımıza yönelik bakım oranımızı ise yüzde 400 artırdık. Ancak kırsal alanda iklim şartlarında bu arızalar daha sık olabiliyor. Dolayısıyla iyileştirme çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

“Depremde alandaydık”

11 ilimizi etkileyen depremde Dicle Elektrik olarak önemli görevler üstlendiklerine değinen Arvas, çalışmalarını şöyle özetledi “Dağıtım bölgemizde bulunan Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki merkezlerimizi, depremzede vatandaşların hizmetine hızlıca açarak barınma ve sıcak yemek desteği sunduk. Sorumluluk alanımızdaki bazı bölgelerde afetten hasar gören elektrik şebekelerimizi 30 saat gibi kısa sürede tekrar aktif hale getirdik. Aynı zamanda Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş elektrik hatlarının onarımı için de destek sağladık. Adıyaman’da AFAD’a teslim etmek üzere 600 çadıra yakın bir çadır kent kurduk. 4’ü kadın 25 çalışma arkadaşımızdan oluşan Dicle Arama Kurtarma Ekibi (DAK) ise Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın ardından Adıyaman’da arama kurtarma ve elektrik alt yapılarının onarımı alanlarında yaklaşık 500 saat aralıksız olarak görev aldı. Adıyaman’da da 9 kişinin canlı kurtarılmasında önemli görevler alan DAK ekibimiz, tüm yetkili kuruluşların gerçekleştirdiği diğer kurtarma faaliyetlerinde de çalıştı. Adıyaman’da 3000 kişilik çadır kentin elektrik altyapısı ihtiyacını da karşıladık”


Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı

Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor

Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor

Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi

Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin

Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?

Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?

Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor

2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

“XO, Kitty” Fırtınası: Arama Trendleri Yüzde 750 Arttı, Hayranlar Aynı Sorunun Peşinde!

İnşaat Sektöründe Yeni Dönem: Modern Çatı Çözümleri ve Maliyet Analizi

Yükleniyor

loading

Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı

Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi

TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı

Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı

Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor

ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI

​Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu

Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı

Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor

Jandarma Anamur ve Aydıncıkta On Binlerce Makaron ve Yüzlerce Paket Kaçak Sigara Ele Geçirdi

MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN’İN ELEKTRİK VE SOSYAL GÜVENLİK TALEPLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Anamur Belediye Meclisi’nde Başkan Deniz’den Net Mesajlar

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı

“90’larda Nasıldın?” Trendi Patladı: Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu

Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MİLYON GENCE ÖĞRENCİ AFFI VE 100 BİN MEZUNA DENKLİK ÇAĞRISI

Anamur’da Ramazan Buluşması: İl Müftüsü Mustafa Topal Din Hizmetlerini Yerinde İnceledi.

Başkan Mehmet Gümüş’ten Gençlere Çağrı: Gerçek Hayat Ekranın Dışında

Yeşilay Haftasında Bozyazı’da Gençlere Farkındalık Semineri Teknoloji Bağımlılığı Uyarısı

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.