9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
MHA-Sesini topluma ve siyasetçilere duyurmak üzere yola çıkan “Gençliğin Yüzleri” sivil gençlik oluşumunun gönüllüsü “Genç Yüzler” DEVA Genel Başkanı Ali Babacan ile bir araya geldi. Ali Babacan, İstanbullu Genç Yüzler’in?
MHA-Sesini topluma ve siyasetçilere duyurmak üzere yola çıkan “Gençliğin Yüzleri” sivil gençlik oluşumunun gönüllüsü “Genç Yüzler” DEVA Genel Başkanı Ali Babacan ile bir araya geldi. Ali Babacan, İstanbullu Genç Yüzler’in yüz yüze Ankara, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Mersin ve Samsun’dan Genç Yüzler’in de online katılımı ile gerçekleşen buluşmada Nitelikli Eğitim, Genç İşsizliği, Gençlerin Siyasete Katılımı ve Gençlerin Temel İhtiyaçlara Erişimi başlıkları altında gençlerin sorularını yanıtladı. Ali Babacan, eğitim ve meslek edindirme, YÖK ve üniversite özerkliği, internetin 25 yaşa kadar ücretsiz olması ve teknolojik ürünlerin vergilendirilmesi, KYK ile yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü konularında önemli bilgiler aktardı.
Eğitimin istihdamın temeli olduğunu belirten Ali Babacan, “Üniversite müfredatının mutlaka esnekleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zorunlu ders sayısı azaltılıp, seçmeli ders sayısı çoğaltılmalı. Böylece gençler ilgi duyduğu alana yönelip kendilerini iş hayatına daha çok hazırlayabilir. Yeni mesleklere kolayca geçip ömür boyu sevmediği biri işi yapmak zorunda kalmasın diye gençlerin seçme özgürlüğü olması gerektiğini kaydeden Babacan, gençlerin emek ortaya koyarak kazanmasını ve alın terinin hakkını alarak insana yanaşır bir hayat yaşamasının öneminden bahsetti. Ali Babacan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitelerin hayat boyu öğrenim merkezleri olarak yeniden güncellenmesini sağlayacağız. İşi olmayan ama çalışmak isteyen herkese kapısı açık olan eğitim programlarına ihtiyacımız var. Bu eğitim programlarında ulaşım ve yemek masraflarını da devlet karşılamalı. Hatta eğitim programlarından geçip sertifikasını alanların işe girdiğinde bir süre gelir vergisi ödememesi onu işe alan şirketin de Sosyal Güvenlik Primi ödememesi gerektiğini düşünüyoruz. Çalışanla işverenin birbirine alışma sürecini kolaylaştırdığınızda çok kısa zamanda yüksek miktarda istihdam oluşturmak mümkün.”
YÖK ve üniversite özerkliği konusunda da açıklamalar yapan Ali Babacan, YÖK’ün kapatılması gerektiğini belirterek “Bazı konularda asgari düzeyde koordinasyonu sağlayabilmek için gerekli mekanizma ve kurumsal yapılar oluşturulmalı. Üniversiteler özerklik kazanırken dünyada ilk 500’e girebilmek için birbirleriyle yarışan kurumlar haline gelsin istiyoruz.” dedi. Üniversite eğitiminin yanı sıra okul öncesi eğitimi de önemsediklerini vurgulayan Babacan, eğitimin 3 yaşında başlaması gerektiğini vurgulayarak yabancı dil, kodlama becerilerinin gelişmesi, ezberleyen değil sorgulayan çocukların yetişmesi gerektiğini kaydetti.
Temel hak ve ihtiyaçlara erişim konusunda da yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Ali Babacan, internetin 25 yaşa kadar ücretsiz olması ve teknolojik ürünlerin vergilendirilmesi konularında önemli açıklamalar yaptı. Ali Babacan, doğalgaz, elektrik ve internetin ücretlendirmesiyle ilgili farklı uygulamalar oluşturmak gerektiğini aktararak, “Doğalgaz ve petrolü ithal eden bir ülke olarak ekonomide büyük delik açmayacak fiyatlama mekanizmasını oluşturmalıyız.” dedi. Teknolojik ürünlerde verginin düşeceğini ifade eden Ali Babacan, “Popülist davranarak tamamen sıfırlamayacağız çünkü sıfırlayınca hiç vergi alamayız. Sosyal harcamaları yapabilmemiz için devlete para gerektiğinden vergide sürümden kazanmak önemli” şeklinde konuştu. Genç Yüzlerle buluşmasında internet 25 yaşına kadar ücretsiz olması gerektiğini belirten Babacan, “KYK ücretlerinin de temel ihtiyaçları karşılayabilmesi için asgari ücret gibi güncellenmesi gerekiyor.” dedi.
Yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğünün de önemine dikkat çekerek, baskı ikliminin olduğu insanların konuşmaktan, kendilerini ifade etmekten korktuğu bir ülkede ilerleme sağlanamayacağını vurgulayan Ali Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar konuşmayınca sorunlar doğru kanallardan hükümete karar vericilere yansımaz, sorunları anlamayınca da hükümet o sorulara çözüm üretemez. Dolayısıyla ifade, basın ve adalet özgürlüğü sağlamalıyız. Şu anda yargının bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü ağırlıklı olarak hükümetin fiili uygulamasıyla oluşturulan bir sorun. Fiili uygulamayı ortadan kaldırdığımızda işler rahatlamaya başlayacaktır.”
Gençliğin Yüzleri tarafından siyasetçilere ulaştırmak üzere hazırlanan politika önerileri hakkında da değerlendirmede bulunan Ali Babacan, “Bu buluşmanın en önemli farkı siz gençlerin 4 ana başlıkta meseleleri analiz etmeniz ve çözüm önerileriyle beraber bu toplantıyı gerçekleştirmeniz. Dolayısıyla bu çalışmanızı son derece kıymetli buluyorum. Hem sorunları analiz etmek hem de çözüm üretmek için öneri geliştirmek ciddi bir emek işi. Bu emeğiniz, akıl teriniz için çok teşekkür ediyorum. Gençliğin Yüzleri politika önerilerini içeren rapor bütün çalışmalarımıza ışık tutacak.” dedi.