9549,89%1,94
34,53% 0,17
35,93% -0,83
3001,51% 1,34
5006,70% 1,01
DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, depremzede temel eğitim öğrencilerinin nasıl yerleştirileceğinin belirsiz olduğunu ifade ederek, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ergen, normal süreçte olduğu gibi işlemler yapılması gerektiğini belirterek, “Örneğin, Fen lisesinde okuyan depremzede bir öğrencinin, Ankara’daki bir fen lisesine misafir kabul edilebilmesi için öğrencinin puanının, ‘okul taban puanı’ ile aynı ya da yüksek olması gerekmektedir. Halbuki MEB bakanı, ‘eşdeğer okullara öğrencilerimizi kabul edeceğiz’ beyanatı vermişti. Bu nedenle, 420 puanla yerleştiği okuluna, misafir öğrenci olarak 421 taban puanlı olan fen lisesine gidemiyor.” diye konuştu.
“Hala internet sorunu var”
Deprem bölgesinde devam eden internet ve elektrik sorununa dikkati çeken Ergen, şunları kaydetti:
“E-Devlet üzerinden, e-okul ve e-nakil işleminin depremzedenin yapabilmesi de çok olası değil. Bağlantı çok sık kopuyor. Bu çocukların kayıtlarını e-devlet üzerinden başka şehirlerdeki akrabaları ailelerinden e-devlet şifrelerini alarak üstleniyor. Bu da çözüm üretmiyor çünkü online müracaat yaptığında depremzede, MEB inisiyatifinde öğrenciyi yerleştirecek. Her depremzede, kendi koşullarına göre okulunu seçmek istiyor.”
“Afet yerelde yönetilir”
Ergen, fen liseleri için taban puan kriterinin dikkate alınması konusunda öneride bulunduklarının altını çizerek, “Diğer okul türleri içinde, okul müdürlüklerine tam yetki verilerek sürecin lokalden yönetilmesine izin verilerek çocuklarımızın bir an önce örgün eğitim sürecine dahil edilmesi sağlanmalıdır. Afet yerelde yönetilir. Birer sosyal ortam olan okullarda, temel eğitim öğrencilerimizin ruhsal ve fiziksel yaralarını iyileştirecek her türlü kolaylık ve desteğin sağlanması gerekmektedir.” dedi.
“Uzun vadeli ve kalıcı çözümlerle yara kurutulur”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorun çıkmadan, kaos olmadan tüm çözümlerini, argümanlarını listeleyip, ortaya koyması gerektiğini dile getiren Ergen, “Sorun yaşanıyor, tıkanıyor ve o an bir çözüm üretilmeye çalışılıyor. Pansuman yaklaşımı ile eğitim sistemi yürütülemez. Uzun vadeli ve kalıcı çözümlerle yara kurutulur aksi halde kabuk bağlar ve en küçük bir darbede yeniden kanar. Afetlerde Kesintisiz Eğitim için MEB’in yürüteceği AFAD bünyesinde Eğitim Yönetimi Birimi (AFAD-EY) kurulmasını sunmuştuk. Bunları daha önce açıkladık, kamuoyu ile tekrar paylaşmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Hibya Haber Ajansı