• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6229,34% 0,57
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

DEÜ'lü Uzmanlardan Deprem Bölgesinde Şap Virüsü Uyarıları

Tarihin en büyük yıkımlarından birine neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından dört koldan destek çalışmaları yürüten DEÜ’de, bu kez Veteriner Fakültesi uzmanları bölgeye yardım elini uzattı.

SAĞLIK 18.03.2023 10:30:08 1495
DEÜ
Haberi Sesli Oku

Tarihin en büyük yıkımlarından birine neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından dört koldan destek çalışmaları yürüten DEÜ’de, bu kez tempobet Veteriner Fakültesi uzmanları bölgeye yardım elini uzattı. Bölgedeki hayvancılık işletmelerinin ve yetiştiricilerin durum tespiti ve destek faaliyetlerinde bulunmak için Adıyaman’a giden DEÜ’lü bilim insanları, SAT-2 tipi şap virüsüne ve koruyucu önlemlere yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kuruluşlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmayı sürdürüyor. Tarihin en büyük yıkımlarından birine neden olan depremlerin hemen ardından destek için dört koldan harekete geçen DEÜ, arama-kurtarma, sağlık hizmetleri, sosyal hizmetler ve hasar tespit çalışmaları ile afet koordinasyonuna önemli katkılar sunmuştu. Bir yandan deprem araştırma raporları yayımlayarak kamuoyunu bilgilendiren DEÜ’de bu kez, Veteriner Fakültesi uzmanları bölgeye yardım elini uzattı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın talimatıyla bölgedeki hayvancılık işletmelerinin ve yetiştiricilerin durum tespiti ve destek faaliyetlerinde bulunmak için Adıyaman’a giden DEÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Bulut, Arş. Gör. Dr. Mustafa Yiğit Nizam ve Arş. Gör. Tunahan Çomak’tan oluşan DEÜ ekibi, saha destek çalışmalarına devam tempobet giriş ediyor.

GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMA

Depremin en çok etkilediği illerden olan Adıyaman’da ilk olarak T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Adıyaman İl Müdürlüğü ile iletişim kuran DEÜ ekibi, deprem ve sel felaketi sonrası bölgedeki hayvancılık işletmelerinin ve yetiştiricilerin durumu ve ihtiyaçları, mevsimsel ve salgın hastalık şüpheleri, hayvan barınaklarının durumu hakkında bilgiler topladı. Fizibilite çalışmalarına hemen başlayan DEÜ’lü bilim insanları, ziyaret edilecek işletmeleri ve yetiştiricileri belirleyerek harekete geçti. Ekip, ziyaret edilen tüm işletmelerde yurt dışı kaynaklı olarak ülkemizde de görülen SAT-2 tipi şap virüsü ile ilgili alınacak tedbirler başta olmak üzere, ihtiyaç duyulan yerlerde genel muayene, teşhis ve tedavi; sorun görülmeyen işletmelerde iklim şartları nedeniyle görülebilecek mevsimsel hastalıklara karşı önlemler aldı.

ŞAP HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi aktaran DEÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Bulut, işletme ve yetiştirici ziyaretlerinde SAT-2 tipi şap virüsüne özellikle dikkat çektiklerini belirterek, “Son iki aydır Türkiye’de de görülen ve gündem oluşturan viral bir zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşabilen) hastalık olan şap hastalığı ile ilgili tedbirleri de kapsayan önemli bilgilendirmeler yaptık. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülen, bulaşma ve yayılması çok hızlı olan, buzağı ve kuzularda ölümlere; diğer hayvanlarda büyük verim kayıplarına neden olan bir hastalık. Şap virüsünün O, A, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASIA I olmak üzere 7 ayrı serotipi bulunmaktadır. Türkiye’de daha önce rastlanmayan SAT-2 serotipinin yurtdışı kaynaklı olarak ülkemize geldiği ve Bakanlık verilerine göre 8 işletmede tespit edildiği bilinmektedir. Adıyaman ilinde şu ana kadar Şap hastalığı vakası bildirilmemiş ve 17 Mart 2023 tarihi itibariyle aşılama çalışması Veteriner hekimlerin özverili çalışmaları ile tamamlanmış bulunmaktadır” dedi.

TEDAVİ SÜREÇLERİ BAŞLATILDI

İşletmelerde barınakların zarar görmesinden dolayı kış şartları ve mevsim geçişleri sebebiyle bazı hayvanlarda solunum sistemi hastalıkları tespit ettiklerini paylaşan Bulut, bu hayvanlarla ilgili olarak tedavi süreçlerini başlattıklarını kaydetti. Bulut, “Muhtemel hastalıklara karşı alınabilecek tedbirler konusunda işletmeleri bilgilendirdik ve farklı hastalıklara karşı uygulanabilecek aşı protokolleri tavsiye ettik. Bazı işletmelerde ise yeni doğan buzağı ishalleri olduğunu tespit ettik ve tedavi protokolleri başlattık. Bu noktada DEÜ Veteriner Fakültesi tarafından pilot bir proje olarak gerçekleştirilen ve 2022 yılında tamamlanan ‘Buzağı Ölümlerine Karşı Gebe Hayvanların Aşılanması’ isimli projenin sonuçları da örnek gösterilerek, buzağılarda yaşanacak kayıpların önlenmesine yönelik tavsiyelerimizi yetiştiricilerle paylaştık” ifadesinde bulundu. Bulut ayrıca, hastalıkların teşhisinin ardından tedaviye başlanılan yerlerde Dokuz Eylül Üniversitesi ve Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan ilaçların işletmelere bırakıldığı da belirtti.

KORUYUCU ÖNLEMLERİ SIRALADI

Aşılama çalışmalarının önlem amaçlı yapılmakta olduğunu, yetiştiricilerin de hastalıkla mücadelede koruyucu amaçlı alacakları önlemler bulunduğunun altını çizen Bulut, “Bu önlemler; işletme girişlerinde etkili dezenfektanların bulunması, işletmelere dışardan kimsenin girmemesi, mümkünse sadece bakıcıların girmesi, sağımda el, sağım makinesi ve meme temizliğine dikkat edilmesi, enfeksiyonun bildirildiği bölgelerden yem tedarik edilmemesi, enfekte bölgelere yakın meralara hayvan gönderilmemesi, yeni alınan hayvanların karantinaya alınarak sağlıklı olduğundan emin olunduktan sonra sürüye dahil edilmesi olarak sıralanabilir. İşletmede hastalık görülmesi durumlarında ise hemen bir Veteriner hekime haber verilmesi, sağlıklı ve hastalıklı hayvanların birbirinden hemen ayrılması, hayvan bakıcılarının da aynı şekilde ayrılması, hayvan altlıklarının güvenli olarak yok edilmesi, hasta olan hayvanların bulunduğu bölümlerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir” bilgisini paylaştı.

Açıklamalarını sürdüren Bulut, şunları kaydetti: “Yapılan saha çalışmaları esnasında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden (TAGEM) Genel Müdür Dr.Metin Türker, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve il müdürlüğü heyeti ile birlikte çalışma alanına ziyaret gerçekleştirdik. Sayın Genel Müdür ve beraberindeki heyete Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nükhet Hotar öncülüğünde Üniversitemizin tüm birimleriyle yürüttüğü deprem seferberliğini anlattık. Şap hastalığı ile ilgili bahsettiğimiz tüm bilgiler ziyaret edilen bütün işletmelerde yetiştiricilere anlatılmış ve hastalıktan korunmadaki rollerinin önemine vurgu yapılmıştır. Şap hastalığı ile mücadelede kesim, karantina ve aşılama tedbirleri uygulanmaktadır. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde aşılama çalışmaları başlatılmış olup hızla tamamlanmaya çalışılmaktadır.”

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

AGC’den 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Mersin'de Dev DEAŞ Operasyonu: Finans Kaynaklarına Ağır Darbe!

Kaymakam Kemal Duru’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Premier Lig’de Şampiyonluk Ateşi: Arsenal Geri Döndü, City Takıldı!

ANTSO’dan Basın Emekçilerine Anlamlı Jest

Piyasalar Haftayı Nasıl Kapatıyor? BIST, Dolar ve Altın Fiyatlarında Son Durum

Altın Fiyatlarında Beklenmedik Geri Çekilmenin Nedeni Piyasa Dalgalanması mı?

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

ATM'lerde Parayı Çektikten Sonra Mutlaka O Tuşa Basın

Küresel Siyasi Tansiyon Altını Diri Tutmaya Çalışıyor: Piyasada Son Durum

Jandarma’dan Mersinli Gençlere Siber Güvenlik Kalkanı

Belen Geçidinde Alevli Gece: Sürücü Son Anda Kurtarıldı!

Tarsus’ta Korkunç Kaza: Motosikletli Genç Kamyonun Altında Kaldı

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Akademik Başarıyı Artırma Yöntemleri

Polis, Savcı veya Asker Para İstemez!

ANAMED’den Anamur Ekspres’e Anlamlı Ziyaret

Mersin Jandarmadan Büyük Operasyon Binlerce Patlayıcı Kaçak Malzeme Ele Geçirildi!

Mersin’in Gururu Büyükşehir ve MESKİ: Kurtuluş Kupası’nda Şampiyonluk Geldi!

Müjde: Kredi Faiz Oranları Yüzde 20’ye Geriledi!

Anamur ve Bozyazı’da Muz İthalatında Ek Vergi Yerli Üreticiye Nefes Aldırdı

Emeklilerin Kaderini Belirleyecek Yıl Sonu TEFE-TÜFE Tablosu Netleşti

ANAMUR’DA ÇEVREYİ KİRLETENLERE AĞIR YAPTIRIM: “BU KİRLETME HIZINA YETİŞİLEMEZ!”

Bozyazı’da Korkutan Araç Yangınları: Gece Yarısı İki Araç Alev Aldı

Altında Bir Dönem Kapandı O Yöntem, 81 İlde Yasaklandı

Torosların Karı Üreticinin Yüzü Gülüyor

Anamur’da Hatalı Park Kaosu: Belediye Otobüsü Mahsur Kaldı, Trafik Felç Oldu!

Eminol Grup Profesyonel Yöneticilik Ile Ankara Profesyonel Site Yönetimi Neden Tercih Ediliyor?

Anamur’da Yeni Yılın İlk Sabahı Camilerde Karşılandı

​800 Milyon TL'lik Dev Şans Üç Şehre Güldü

Kaymakam Kemal Durudan Yeni Yıl Mesajı

Yükleniyor

AGC’den 10 Ocak Gazeteciler Günü Mesajı

Mersin'de Dev DEAŞ Operasyonu: Finans Kaynaklarına Ağır Darbe!

Kaymakam Kemal Duru’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

ANTSO’dan Basın Emekçilerine Anlamlı Jest

Jandarma’dan Mersinli Gençlere Siber Güvenlik Kalkanı

Belen Geçidinde Alevli Gece: Sürücü Son Anda Kurtarıldı!

Polis, Savcı veya Asker Para İstemez!

ANAMUR’DA ÇEVREYİ KİRLETENLERE AĞIR YAPTIRIM: “BU KİRLETME HIZINA YETİŞİLEMEZ!”

Bozyazı’da Korkutan Araç Yangınları: Gece Yarısı İki Araç Alev Aldı

Torosların Karı Üreticinin Yüzü Gülüyor

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Akdeniz'de Yeni Diploması Dalgası: Enerji Güvenliği İçin Çok Taraflı Zirve

Uysal: “Mersin Ekonomisi Türkiye’nin Lokomotifidir

HP’de İmamoğlu Sonrası Ankette Dikkat Çeken İsim: Vahap Seçer Yükselişte

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.