Gençlerin kariyer platformu Youthall, yaşadığımız depremin ardından çalışma hayatının nabzını tutan “Deprem Sonrası İş Dünyasında Gündem ve Yetenek Yönetimi” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Depremin ardından şirketlerin eylemlerini, yaklaşımlarını ve yakın dönem planlarını ortaya koyan araştırmaya farklı şehirlerden ve değişik sektörlerden 100’ü aşkın şirket katıldı. Araştırmaya katılan şirketlerin tamamı deprem bölgesine yardım çalışması gerçekleştirdiklerini belirtirken, yüzde 60,3’ünün depremden doğrudan etkilendiği tespit edildi. Şirketlerin afet sonrasında çalışanlardan aldığı geri bildirimlere göre ise çalışanlar deprem sonrası dönemde yüzde 83,6 oranla en çok psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor.
Yaşadığımız deprem afetinin ardından çoğu şirket bölgedeki çalışanları, şubeleri veya operasyonları nedeniyle depremden zarar gördü. Şirketler yardım faaliyetleri gerçekleştirirken pek çok açıdan olumsuz etkilenen çalışanlarının ihtiyaçlarına hangi uygulamalarla destek olacaklarını da eylem planlarında ilk sıraya alırken, deprem bölgesinde yaşayan kişilere uzun dönemli fayda sağlamak için istihdam çalışmalarını hayata geçirmeye başladı. Gençlerin kariyer platformu olarak iş dünyasının ve gençlerin nabzını tutan birçok araştırmaya imza atan, depremin hemen ardından da büyük ilgi gören #Seninleyiz Genç istihdam Seferberliği'ni başlatan Youthall, “Deprem Sonrası İş Dünyasında Gündem ve Yetenek Yönetimi” araştırması ile mevcut gündemin; yapılan desteklerin, gelişen ihtiyaçların ve değişen yetenek yönetiminin durumunu ortaya koydu. Çevrimiçi ortamda mart ayının ilk çeyreğinde yapılan araştırmaya 108 şirket ve kurum katıldı.
Şirketlerin yüzde 72,6’sı “yardımlara devam” dedi
Teknoloji, sağlık, otomotiv, FMCG gibi farklı sektörlerden katılımcıların yer aldığı araştırmada, şirketlerin tamamı deprem bölgesine yardımda bulunduklarını belirtirken, bu şirketlerin %72,6’sı yardımlarını uzun vadeli devam ettirmeyi planladıklarını belirtti.
Her 5 şirketten 3’ünün (yüzde 60,3) depremden doğrudan etkilendiğini ortaya koyan araştırmada, katılımcı şirketlerin yüzde 75,7’si çalışanlarının gönüllülük projelerine katılabilmelerini kolaylaştıran gönüllülük izni gibi olanaklar tanırken, bu konu özelinde çalışanlarına herhangi bir imkan tanınmadığını belirtenlerin oranı yüzde 24,3 oldu.
Psikolojik destek uygulamasını, maddi destek ve uzaktan çalışma imkânı takip etti
Şirket yöneticilerine deprem sonrası hangi alanda kendilerini ve çalışanlarını destekleme ihtiyaçları olduğu sorusuna; psikolojik destek sağlanması yüzde 83,6 ile ilk sırada yer alırken, en çok görülen diğer ihtiyaçlar ise maddi destek (yüzde 53), uzaktan çalışma imkanı (yüzde 51) ve yeni yan haklar (yüzde 22) olarak dile getirildi. Ayrıca, güvenli iş ortamı, şehirler arası çalışma imkanı ve farklı eğitim taleplerine verilen yanıtlar, toplamda %4,2'lik bir kesimi oluşturdu.
Şirketlerin yüzde 46’sının depremden etkilenenlere özel istihdam planı var
Deprem bölgesinde yaşayan ya da direkt etkilenen kişilere yönelik hayata geçirilen istihdam planlarına yönelik görüşlerin de alındığı araştırmada şirketlerin yüzde 46’sı ‘evet’ özel istihdam planımız mevcut dedi. Araştırmaya katılan şirketlerin sadece yüzde 16’sı böyle bir plana sahip olmadıklarını belirtirken, yüzde 38 oranında süreç şu an “belirsiz” yanıtını verdi.
Gençlerin kariyer platformu Youthall’un “Deprem Sonrası İş Dünyasında Gündem ve Yetenek Yönetimi” araştırması istihdam oranlarını, öne çıkan departmanları ve şirketlerin istihdam özelindeki zaman planlarını da ortaya koydu.
Araştırma kapsamında özel istihdam planı olan şirketlerin %47'si, 1 ila 5 kişi arasında istihdam sağlayacaklarını belirtirken, %29'u bu istihdamları IT ve AR-GE/Üretim alanlarında planladıklarını ifade etti.
Araştırmada, 5-15 kişi arasında özel istihdam sağlayacak şirketlerin oranının %36 olarak gözlemlendiği, şirketlerin %41,2'sinin işe alımlara bir ay içinde başlayacakları belirlendi.
Aykan: “Şirketlerin desteğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk”
Raporun sonuçlarını yorumlayarak depremden etkilenen gençlerin yeniden istihdamının teşvik edilmesi için yapılan çalışmaların daha geniş kitlelere duyurulması ve farkındalığın artması gerektiğini vurgulayan Youthall’un Kurucu Ortağı ve CEO’su Emre Aykan, “İstihdam seferberlik çalışmalarına katılan şirketlerin çoğalması ve iş dünyasının üzerine daha çok sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. Seferberlik projelerine daha çok katılım hem iş dünyasına hem de topluma katkı sağlayacak, çift yönlü bir kazanım sunacaktır. Bu şekilde depremden etkilenen gençlerin iş hayatına geri dönüşü ve entegrasyonu kolaylaşacaktır” dedi.
“Seninleyiz” diyen şirketlerden istihdamın yanı sıra farklı destekler de devam ediyor
Youthall'un deprem sonrası dönemde hızla başlattığı ve hem şirketlerin hem de gençlerin yoğun ilgi gösterdiği #Seninleyiz Genç İstihdam Seferberliği, depremden etkilenmiş gençleri desteklemek isteyen kurum ve kuruluşlarla buluşturmaya devam ediyor.
Araştırmaya dahil olan ve Seninleyiz istihdam seferberliğine katılan şirketler, depremden etkilenen gençlere hangi alanlarda destek verdikleri sorusuna şu şekilde cevap verdi: Şirketler, yüzde 81 ile en çok istihdam açısından destek olduklarını belirtirken, bu desteği sırasıyla yüzde 28,6 oranla mentorluk desteği ve yine aynı oranla psikolojik destek takip etti. Teknolojik cihaz gibi ürün ihtiyaçları (%14,8), eğitim desteği (%9,5) ve burs desteği (%4,8) de sağlanan destekler arasında yer aldı. Katılımcı şirketlerin yüzde 4,8'i ise tüm bu açılardan destek sağladıklarını belirtti.
#Seninleyiz istihdam seferberliği son başvuruya kadar devam edecek
Youthall’un Kurucu Ortağı ve CEO’su Emre Aykan, “Depremden hemen sonra Youthall olarak başlattığımız #Seninleyiz Genç İstihdam Seferberliğini büyük bir ilgi ile sürdürmeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar 500’den fazla şirket ve 9 bini aşkın depremden etkilenen genç harekete geçti. Son başvuru gelene dek, tüm gençlere ulaşana kadar #Seninleyiz demeye ve elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” diyerek seferberliğe henüz katılmamış şirketleri de davet etti.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı