9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Cumhuriyet Halk Partisi 27. ve 29. Dönem Parti Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Cavidan Demirağ, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Cumhuriyet Halk Partisi 27. ve 29. Dönem Parti Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Cavidan Demirağ, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Demirağ, yayınladığı mesajda çocuğun emeğini, bedenini, geleceğini istismar etmenin, insanlığın iflas ettiği son nokta olduğunu belirterek, "İnsanlık, çocuk için iyilik düşünmedikçe, dünyayı çocuğun üstün menfaatine ve önceliklerine göre tasarlamadıkça iflah olamaz" değerlendirmesinde bulundu.
Demirağ, Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyanın bugün insanlıktan utandıran çocuk istismarından, bombalardan kaçan çocuklardan, bedenlerden bahsettiğini belirtti. Her çocuğun insanlığın geleceğini yüreğinde taşıdığını vurgulayan Demirağ, “Bir çocuğun hayatını karartmak, insanlığın ufkunu karartmaktır. Çocuğun duygu ve düşünceleri değerli, canı ve bedeni dokunulmazdır. Huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümek, onun yaratılıştan getirdiği en tabii hakkıdır" ifadelerini kullandı.
Demirağ, mesajının devamında şunları kaydetti:
“20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Fakat biz bugün hepimizi insanlığımızdan utandıran çocuk istismarından, bombalardan kaçan çocuklardan bahsediyoruz. Her çocuk, insanlığın geleceğini yüreğinde taşır. Bir çocuğun hayatını karartmak,insanlığın ufkunu karartmaktır. Çocuğun duygu ve düşünceleri değerli; canı ve bedeni dokunulmazdır.
Huzurlu, sağlıklı ve güvenli bir ortamda büyümek, onun yaratılıştan getirdiği en tabii hakkıdır. Çocuğun emeğini, bedenini, geleceğini istismar etmek, insanlığın tefessüh ve iflas ettiği son noktadır. Çocuk istismarı, hesabı verilemeyecek ağır bir suçtur. Çocuğun her anlamda ihmal ve istismarıyla mücadele etmek, dini ve hukuki bir sorumluluktur.
Hiçbir çocuk, hırsın, güç ve iktidar mücadelesinin, savaş ve şiddetin yükünü çekmeye mecbur, mağdur ve mazlum edilemez. Geleceğimiz olan çocuklarımızın, taşıyamayacakları bedensel ve duygusal yükler altında ezilmelerine izin ve müsamaha gösterilemez. İnsanlık, çocuk için iyilik düşünmedikçe, dünyayı çocuğun üstün menfaatine ve önceliklerine göre tasarlamadıkça iflah olamaz."
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ:Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 193 ülkenin taraf olduğu sözleşme [1] en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. Türkiye, ÇHS'yi 14 Ekim 1990'da imzaladı ve sözleşme 27 Ocak 1995'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. [2]
Sözleşmeyle çocuk haklarının korunması amaçlanmış ve ve taraf devletlerin bu hakların yaşama geçirilmesi için yükümlülüklere uymaları gerektiği hükme bağlanmıştır.
ÇHS'nin dört temel ilkesi şunlardır:
Ayrım gözetmeme (Madde 2)
Çocuğun yüksek yararı (Madde 3)
Yaşama ve gelişme hakkı (Madde 6)
Katılım hakkı (Madde 12)
Taraf Devletlerin bu Sözleşme ile üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirme konusunda kaydettikleri ilerlemeleri incelemek amacıyla Çocuk Hakları Komitesi (ÇHK) kurulmuştur [3] Devletler ÇHS'ye taraf olduktan iki yıl sonra başlangıç raporunu ve bundan sonrada her beş yılda bir raporlarını ÇHK'ya sunmak zorundadırlar.
Hane halkı İşgücü Araştırması 2022 yılı sonuçlarına göre 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı %18… Rapor'a göre 0-17 yaş grubunun yüzde 42,7'si yoksulluk ve sosyal dışlanma riski karşı karşıya. Geçmiş yılın verilerine göre, geçtiğimiz yıl cinsel suç mağduru çocuk sayısı 31 bin 890 olarak kayıtlara geçti. Elde edilen veriyle, 2014 yılında 11 bin 95 olan cinsel suç mağduru çocuk sayısının neredeyse 3 kat arttığı gözlemlendi.
MHA