• BIST 100

    10929,8%0,54
  • DOLAR

    40,89% 0,04
  • EURO

    47,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4388,12% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7051,98% 0,00

Darüşşafaka Cemiyeti 160 yaşında

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan ve kurulduğu günden bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla binlerce çocuğun hayatına dokunan Darüşşafaka Cemiyeti, 160. yılına girmenin gururunu yaş?

EĞİTİM 31.03.2023 12:55:28 1358
Darüşşafaka Cemiyeti 160 yaşında
Haberi Sesli Oku

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan ve kurulduğu günden bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla binlerce çocuğun hayatına dokunan Darüşşafaka Cemiyeti, 160. yılına girmenin gururunu yaşıyor.

30 Mart 1863 yılında, Yusuf Ziya Paşa önderliğindeki beş Osmanlı aydını tarafından padişah fermanıyla kurulan Darüşşafaka Cemiyeti; 160 yıldır her çocuğun eşit koşullarda eğitim alması gerektiği inancıyla ve verdiği nitelikli eğitimle hayatları değiştirmeye devam ediyor. 

Günümüzde anne veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocuklara sekiz yıl boyunca ücretsiz, yatılı nitelikli eğitim olanağı sağlayan Darüşşafaka Cemiyeti, bugüne kadar mezun ettiği binlerce öğrencisiyle Türkiye’nin geleceğini aydınlatıyor. 

Kuruluşunun 160. yılını, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan deprem felaketlerinden dolayı sade bir törenle kutlayan Darüşşafaka Cemiyeti; Darüşşafaka TİM Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen törende öğrencileri, öğretmenleri, mezunları ve bağışçıları ile bir araya geldi. Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı’nın açılış konuşmasıyla başlayan tören, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç’in konuşmasıyla sürdü. Törende öğrencilerin sunduğu “Hayal Perdesinde 160 Yıl” adlı performans büyük bir beğeniyle izlendi ve “Kelimelerle Darüşşafaka” filmi seyircilerin alkışlarını topladı.

160 YILLIK, KÖKLÜ EĞİTiM GELENEĞİ

Darüşşafaka Cemiyeti’nin tam 160 yıldır “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, “Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti’nin 160., Eğitim Kurumlarımızın 150. kuruluş yılını, Cumhuriyetimizin 100. yıl coşkusuyla bir şölen olarak kutlamayı planlamıştık. Ancak geçtiğimiz ay güzel ülkemizde yaşadığımız ve 50 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz deprem felaketleri, bir anda tüm gündemimizi değiştirdi. Depremlerin yarattığı hasar, başta devletimiz olmak üzere halkımızın olağanüstü katkılarıyla giderilmeye çalışılsa da hepimizin ruhunda derin izler bıraktı. Tüm ülkemize, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, ailelerine tekrar başsağlığı ve sabır diliyorum. Bu yaraları sarmak için Darüşşafaka Cemiyeti olarak var gücümüzle çalıştığımızı bu vesile ile tekrar belirtmek isterim” diye konuştu.

ÇAĞI YAKALAYAN EĞİTİM ANLAYIŞI

Tüm faaliyetlerinin temeline çağdaş, akılcı, eşitlikçi bir eğitim modelini koyan ve üç yüzyıla yayılan Darüşşafaka, binlerce bağışçı, binlerce mezun ve şu anda bünyesinde bulundurduğu 1.000’e yakın öğrencisiyle, eğitim sevdalılarından oluşan çok büyük bir aile. Bugün Darüşşafaka’da akademik olarak tam donanımlı yetişen öğrenciler, aynı zamanda entelektüel meraklılık ve 21. yüzyıl becerileriyle donatılıyor. Öğrencilerine yeteneklerini keşfedip geliştirecekleri bir eğitim ortamı sunan Darüşşafaka’da STEM (Science, Technology, Engineering and Math), kodlama, girişimcilik, dijital dönüşüm eğitimleri veriliyor. Darüşşafakalı öğrenciler, insansız hava aracı üretme ve drone kullanımı üzerine eğitim alıyor ve bu konuda projeler üretiyorlar. 

Türkiye’nin ortaöğrenim düzeyinde ilk robot takımını kuran, ilk yapay zekâ sınıfını, ilk Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi’ni, ilk VR- AR-Green Screen alanıyla oluşturulmuş karma laboratuvarını açan, ilk 3D Printer Atölyesi ve Yarışması’nı düzenleyen, Darüşşafaka’nın, dijitalleşme ve yeni teknolojiler alanında da önemli yatırımları bulunuyor. 

ÖNCE İYİ İNSAN YETİŞTİRİYORUZ

Darüşşafaka’nın bugünden 15-20 yıl sonrasını planladığını belirten Oğuz Güleç, “Öğrencilerimizin o günün koşullarına göre yetişmeleri için çalışıyoruz. Her birinin 21. yüzyıl yetkinleriyle donatılmış gençler olarak Darüşşafaka’dan mezun olması temel önceliğimiz. Darüşşafaka tarihi boyunca öğrencilerine çağın en ileri eğitim olanağını sunarak, ülkenin yarınlarına yön veren donanımlı, lider bireyler yetiştiren bir eğitim kurumu olmuştur. Ancak hepsinden önemlisi Darüşşafaka hep ‘iyi insan’ yetiştirdi ve yetiştirmeye devam ediyor. Her çocuk bir cevherdir, o cevheri işleyip değere dönüştürmek, eğitim kurumlarının işidir. Darüşşafaka olarak asırlardır, yüce gönüllü milletimizin bağışlarıyla içimizdeki cevherleri değere dönüştürdük ve dönüştürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Darüşşafaka Cemiyeti’nin 160 yıldır bağışlarla varlığını sürdürmesinin ayrı bir başarı hikâyesi olduğunu belirten Güleç, “Darüşşafaka olarak annesi ya da babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocuklarımıza sekiz yıl boyunca tam burslu, yatılı, İngilizce ağırlıklı nitelikli eğitim olanağı sunuyor ve öğrencilerimizin tüm giderlerini karşılıyoruz. Çocuklarımız mezun olduklarında üniversite eğitimleri boyunca da kendilerine burs desteğimizi sürdürüyoruz. Bir çocuğun eğitim hayatını 12 yıl boyunca destekliyoruz, tıpkı bir ebeveyn gibi… Tüm bunları ise 160 yıldır hayırsever halkımızın ve kurumlarımızın bağışlarıyla gerçekleştirebiliyoruz. Bir başka deyişle 160 yıldır hayırseverler, Türkiye’nin toplumsal kalkınması; çocukların daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için Darüşşafaka’yı bağışlarıyla yaşatıyor. Ne mutlu ki Darüşşafaka da bağışçılarının bu arzusunu yerine getiriyor.” diye konuştu.

DARÜŞŞAFAKA GİRİŞ SINAVI 21 MAYIS’TA 37 İLDE

Kuruluşundan bu yana öğrencilerini sınavla belirleyen Darüşşafaka’nın bu yıl da Giriş Sınavının, 21 Mayıs Pazar günü, afetten etkilenen iller de dâhil olmak üzere toplam 37 ilde düzenleneceğini de vurgulayan Güleç, “Darüşşafaka olarak, güzel ülkemizde yaşadığımız felaketlerin ardından, depremden etkilenen 11 ilimiz için özel kontenjan ayırdık. “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonumuzdan taviz vermeden, 70 ilimiz için 120, afetten etkilenen 11 ilimiz içinse ek 100 kişilik kontenjan oluşturduk. Böylelikle Darüşşafaka Giriş Sınavı ile okula alınacak toplam öğrenci sayımız 220’ye yükseldi. Afet bölgesindeki illerimizde de her türlü imkânı yaratarak giriş sınavımızı gerçekleştireceğiz” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Masa Bayrağı ile Ofislerinize Prestij Kazandırın

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Anamur Kaymakamı Duru: Hafızlarımız, Kur’an’ın Muhafızlarıdır

Promosyon Powerbank ile Yeni Nesil Tanıtım Avantajı

Baskılı Kupa Bardak Modellerinde En Yeni Trendler

Alice Walton'un Serveti Türkiye'nin üçte Biri Ailesinin Serveti ise Ülkemizin 1,5 katı. Walton Ailesinin serveti ise 432 milyar dolarla Türkiye'yi yaklaşık 1,5 kat geçiyor.

Meteorolojiden Kuraklık Sendromu Uyarısı; ‘Ateş Topu” Senaryosu Kapıda mı?’

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Ankara’da Modern Diş Tedavisi Deneyimi

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Tolam 48 Yıl Hapis Cezalı İki Şahıs JASAT’a Yakalandı

Cinayet Şüphelisi Jandarmadan Kaçamadı

Korucuk Yangını Kontrol Altına Alındı 16 Vatandaş Dumandan Etkilendi

İbrahim Kaya Ormanı Ciğerlerimizi Yakanlara İthaf Olsun

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

Deprem Sonrası Balıkesir Artçılar Sürüyor

Döviz ve TL İlişkisinde Son Durum Ne?

Bankacılık ve Tarım Verileri Bu Zirve Ele Alındı

Karahan’dan Enflasyonda Yılsonu Hedefimiz Yüzde 24

AK Parti 24. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan R.Tayyip Erdoğan Katıldı

BTC'nin Yükselişi Sürdürülebilir mi?

Gece Meteor Seremonisi Nasıl İzlenmeli?

Mithat Ünal’dan Zaman Mekân Kitabı AN Büyük İlgi Görmeye Başladı

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

Silifke’de Kritik Orman Yangını Alarmı

Anamur’da Nöbetçi Eczane

‘Savaş Bitmezse, Trump Rus Ekonomisini Çökertebilir’

Anamur Elektrik Bakım Kesintisi

Brezilya ve Çin Liderlerinden Rusya-Ukrayna İçin Diplomatik İnisiyatif

Yükleniyor

Tolam 48 Yıl Hapis Cezalı İki Şahıs JASAT’a Yakalandı

Cinayet Şüphelisi Jandarmadan Kaçamadı

Korucuk Yangını Kontrol Altına Alındı 16 Vatandaş Dumandan Etkilendi

İbrahim Kaya Ormanı Ciğerlerimizi Yakanlara İthaf Olsun

Deprem Sonrası Balıkesir Artçılar Sürüyor

Gece Meteor Seremonisi Nasıl İzlenmeli?

Silifke’de Kritik Orman Yangını Alarmı

Anamur Elektrik Bakım Kesintisi

INTERPOL Tarafından Kırmızı Bültenle Aranan Dolandırıcı, JASAT Operasyonuyla Yakalandı

Kaldırımda Görme Engelli Klavuz Şeridinin Önünü Kapatan Otomobile 913 TL Ceza 

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Göztepe 2 1 0 1 3 4
6.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
7.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
17.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.