• BIST 100

    9398,53%1,29
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,69% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4150,24% 1,14
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep – Kilis Afet Konutları Temel Atma Töreni’nde konuştu

SÜMEYYE YALÇIN - 31.03.2023 - HİBYA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep – Kilis Afet Konutları Temel Atma Töreni’nde konuştu.

GÜNCEL 31.03.2023 14:34:16 835
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep – Kilis Afet Konutları Temel Atma Töreni’nde konuştu
Haberi Sesli Oku

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

'Sevgili Gaziantepliler, Nurdağı’nın saygıdeğer güzel insanları sizleri en kalbi saygılarımla muhabbetle selamlıyorum.

Mübarek Ramazan-ı Şerifinizi özellikle tebrik ediyorum. Bu yıl ramazan ayına Nurdağı ile birlikte 11 ilimizin pek çok ilçesinde ağır yıkımlara can kayıplarına yol açan 6 Şubat depremlerinin üzüntüsü içinde girdik.

Asrın felaketi bu depremlerde yitirdiğimiz 50 binin üzerinde insanımıza bir kezdaha Allah’tan rahmet yakınalrına ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Tabii 50 binin üzerinde şehidimiz var. Şehitlerimizin yakınlarına özellikle başsağlığı diliyorum. Yaralılarımız var, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Emin olun deprem ateşi sadece düştüğü yeri değil, 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye'yi yakmıştır. Bunun yanında dünyanın pek çok yerinden de samimi üzüntü ve taziye mesajları aldık.

Gaziantep'e depremden 3 gün, Nurdağı'na 2 hafta sonra geldim. Cumhur İttifakı olarak buralardaydık. Daha sonra da bu ziyaretlerimiz devam etti. Bugün bir kez daha hem kalıcı konutlarımızın temelini atmak hem de sizlerle hasbihal etmek üzere buradayız. Allah'ın izniyle köyleri ve ilçeleriyle depremin yıktığı şehirlerimizin tamamını ayağa kaldırmadan durup dinlenmeyeceğiz.

İlk günlerdeki arama kurtarma ve acil yardım ihtiyaçlarının yerini enkazın kaldırılması, geçici barınma alanlarının oluşturulması, kalıcı konutların inşası süreçleri takip etti. AFAD ve diğer kurumlarımızın yanı sıra Gaziantep Büyükşehir, Şahinbey, Şehitkamil ilçe belediyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce belediyemiz deprem bölgesinde çok güzel hizmetler verdi. Kardeş belediyeler oluşturduk

Türkiye'nin değişik yerlerinden. Partimizin belediyeleri buralara kardeş belediyelerle bir arada çalışmalarını yürüttüler. Hala yürütüyorlar, sonuna kadar yürütecekler. Bu vesileyle tüm belediye başkanlarımıza ve ekiplerine bir kez daha şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.

Yaklaşık 1,5 ayın ardından yoğun çalışmaların tamamında önemli bir safhaya geldik. Enkazın nerdeyse yarısını kaldırdık. Durmak yok, yola devam dedik. Geçici barınma alanlarını, konteynerleriyle, prefabrikle, çadırıyla, eldeki tüm imkanları kullanarak yaygınlaştırıyoruz. Bu alanları altyapısıyla, sosyal ihtiyaçları karşılayacak birimleriyle, parkıyla, yeşil alanıyla, adeta bir mahalle kurma anlayışıyla yapıyoruz.

İlk haftalarda ülkemizin diğer şehirlerine giden vatandaşlarımız da yavaş yavaş yuvalarına dönüyorlar. Hasarsız ve az hasarlı evlerde oturulmaya, işyerleri açılmaya, fabrikalarda çarklar dönmeye başladı. Halen yaklaşık 2,5 milyon insanımızı deprem bölgesi dışındaki şehirlerde, yine yaklaşık 2,5 milyon insanımızı geçici barınma alanlarında misafir ediyoruz. Evini kaybetmiş insanlarımızı bir an önce yeni yuvalarına kavuşturmak istiyoruz. Bunun için kalıcı konutların inşa sürecini, depremin hemen ardından başlattık.

Yürüttüğümüz hasar tespit çalışmaları sonunda tüm deprem bölgesinde 313 bin binadaki 894 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğunu gördük. Amacımız 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim etmektir.

Yeni konutları zemin artı 3 ve 4 katı geçmeyecek binalarda 3 oda 1 salon olarak güvenli ve kullanışlı bir tasarımla yapıyoruz, yapacağız. Köy evlerimizi de tek katlı, ahırı ve bahçesiyle her türlü talebe cevap verecek şekilde hazırlıyoruz. Gaziantep'te de 29 bin 741 deprem konutu ve 12 bin 607 köy evi inşa edeceğiz. Bu konutlardan 7 bin 87'sinin temelini bugün buradan atıyoruz.

Kilis'te inşa edeceğimiz 649 konutun temelini de yine bugün atıyoruz. Deprem konutlarımızın hak sahiplerimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Projelerimizi bilim insanlarımızın ve mühendislerimizin yanı sıra şehrin yöneticilerinin, iş dünyasının, kanaat önderlerinin, vatandaşlarımızın da görüşlerini alarak şekillendiriyoruz. Attığımız her adımda şehirlerimizin tarihini, kültürünü, sanatını, sanayisini, ticaretini, tarımını velhasıl birikimini ve hedeflerini mutlaka gözetiyoruz.

Yeni yerleşim yerlerinin tespitini, mevcut merkezlerin dönüşümünü hep bu anlayışla tasarlıyoruz. Bugüne kadar bölge genelinde 67 binin üzerinde konutun ve köy evinin yapım sürecini başlattık. Biraz sonra atacağımız temellerle beraber 30 bin konutun inşası da fiilen yürüyor.

Atığımız her adımda, şehirlerimizin tarihini, kültürünü, tarımını, birikimini ve sanayisini mutlaka gözetiyoruz. Yeni yerleşim yerlerinin tespitini ve mevcut dönüşümleri bunları gözeterek yapıyoruz. 30 bin konutun inşası da fiilen yürüyor. Neredeyse her gün yeni konut ihaleleri yapılıyor.

Sadece bununla kalmıyor Türkiye genelinde riskli binaların dönüşümü ile ilgili de kapsamlı bir hazırlık yapıyoruz. Ulusal Risk Kalkanı modeliyle şehirlerimizi tüm risklere karşı dayanıklı, güvenli ve huzurlu hale getirmekte kararlıyız.

Neredeyse 30 yıldır milletimizin hizmetkarıyım. Bugüne kadar milletimize verdiğimiz her sözü tuttuk. Milletimiz de sağolsun bugüne kadar bizi hiç yalnız koymadı. Hep destek oldu. Özellikle Gaziantep’in teveccühünün bizim gönlümüzde ayrı bir yeri var.

Son 20 yılda ülkemize kazandırdığımız güçlü demokrasi ve kalkınma altyapısıyla önceki dönemlerin eksiğini telafi ettik.

Önümüzde 14 Mayıs seçimleri var. Kazasız belasız bu seçimi de atlattıktan sonra tüm gücümüzü Türkiye Yüzyılı’nın inşasına vereceğiz.

Türkiye’yi daha büyük bir vizyona kavuşturmak istiyoruz. Bundan sonra elde edeceğimiz tüm imkanları da milletimizin her bir ferdine sunacağız. Biz efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik.

20 yıllık tecrübemizden aldığımız güç ve tecrübemizle Türkiye Yüzyılı’nın inşası için harekete geçireceğimiz projelerimizi hazırladık. Kentsel dönüşümden raylı sistemlere kadar ülke genelinde gelişimin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Biz Gaziantep’te de raylı sistemleri hayata geçirdik. Bundan sonra da yine biz yaparız.

Yeni anayasa konusundaki taslağımızı da belli bir seviyeye getirmiştik. Erdoğan aday olamaz diyorlardı. YSK yüzlerine vurdu mu? Vurdu. Şimdi ne diyorlar Anayasa Mahkemesi'ne gidiyoruz. Yolunuz açık olsun. Bunların daha önce Anayasa Mahkemesi'nin ne karar verdiğinden de haberi yok.

14 Mayıs'ta bunları Cudi'ye, Gabar'a gömmeye var mıyız? Geçmişte gömdük, yine gömeceğiz.Hiç endişeniz olmasın. Evet işte terörle ülkemizde bunlar neler çektirdi biliyorsunuz. Diyarbakır'da 251 kardeşimizi bunlar sokağa dökerek şehit etmediler mi? Şu anda içeride değil mi? İçeride… Şimdi söz veriyorlar kapalı kapılar arkasında. Yok şunu da kurtaracağız, bunu da kurtaracağız. Bay bay Kemal, bu millet sana bu yolu açmayacak.

Salgın döneminde adeta kurtarıcımız olan şehir hastanelerimizi yaygınlaştırıyoruz. Sağlık hizmetlerinin niteliğini artırıyoruz. Savunma sanayii projelerimizin hepsi zaten başlı başına bir efsane. İHA'yı yaptık mı, SİHA'yı yaptık mı, AKINCI'yı yaptık mı, hepsinden öte KIZILELMA'yı yaptık mı? Türkiye nereden nereye geldi. Şimdi çıkmışlar diyorlar ki bunların hepsini gözden geçireceğiz, yol vermeyiz. Sen zaten hayatında bu millete en ufak bir hizmet veremedin ki.

Enerjide müjde üstüne müjde açıklıyoruz. Yenileri de sırada. Tek tek saymaya kalksak saatler alır. Çünkü her alanda benzer hazırlıklar içindeyiz. Türkiye öylesine dinamik bir ülke ki burada durmak demek, mevcutla yetinmek demek gerilemeye, kaybetmeye başlamak demektir. Bunun için bizim vizyonumuzu da, programlarımızı da, projelerimizi de sürekli daha ileriye taşımamız gerekiyor. Muhalefetin tek vaadi ise ülkeyi eski günlerine döndürmektir.

Aslında vadettikleri koalisyonların, kaos ve kargaşa dönemlerinin, yokluk ve yoksulluk dönemlerinin Türkiye'si. Bu ülkenin o dönemde neler kaybettiğini, bu CHP iktidarlarının bu ülkede gaz yağı kuyruklarını nasıl gerçekleştirdiğini burada benim emsalim olanlar gayet iyi bilir. Yağ kuyruklarını biliyoruz değil mi? Ekmek kuyruklarını biliyoruz değil mi? Bunlar hep CHP'nin dönemidir.

Hiç kimsenin gücü Türkiye'yi çeyrek asır, yarım asır önceye götürmeye yetmeyecektir. Milletimiz, Gaziantep buna izin vermeyecektir. Nurdağı buna izin vermeyecektir. İslahiye buna izin vermeyecektir. Bu duygularla bir kez daha temelini attığımız deprem konutlarının hayırlı olmasını diliyorum.'

 

Temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 'Gaziantep ve serhat şehrimiz Kilis'te yeni yuvalarımızın temellerini inşallah hep birlikte birazdan atacağız. Şimdiden yeni yuvalarımızın hayırlı olmasını diliyorum.

Kalbimizde tarihiyle, kültürüyle, sanayisiyle, yiğit insanlarıyla Gaziantep var. Hep birlikte yaşadığımız o acı günlerde bile hep şunu duyduk; Allah devletimize zeval vermesin, Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun dualarını duyduk. Tüm yeşil alan ve sosyal donatılarıyla gece gündüz demeden var gücümüzle çalışacağız. İnşallah güzel yuvalarımızı sizlere bir an önce teslim edeceğiz.

İlk sözleşmelerimizi imzaladık. Temelleri attık. İşte bugün de sayısı 62 bine ulaşan yuvalarımızın harcını Gaziantep ve Kilis'te aynı anda karıyoruz. Bu harçları dökerken Hacı Bayram Veli'nin şehri inşa etmek insanı da inşa etmektir sözünü asla unutmayacağız.'

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de Gaziantep–Kilis Afet Konutları Temel Atma Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Bahçeli'nin konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

'Yaklaşık 53 günü bulan süre içerisinde Türkiye'de, asrın felaketinin normalleşme sürecine girdiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Artık Türkiye ayağa kalkıyor.

Bir dönüm noktasına geldiğimizin şuurunda olmalıyız. Allah'a şükür ki devletimiz güçlü, yönetimimiz kararlı, milletimiz ise her yönüyle destek veriyor.

Hizmeti karalayarak bir yere varmak isteyenlere fırsat verdirmemek gerekiyor. Hizmeti yarıda bırakamayız, tekrar cumhurbaşkanı adayımız netleşmiş, YSK kararıyla da ifade dilmiştir. Bunun üzerinde tartışma yoktur.

76 yıldır çok partili bir rejimin içerisindeyiz. 25 günlük koalisyonlar, 1 yıllık koalisyonlar görüldü. Türkiye'nin ateşle sarıldığı bir dönemde, koalisyonlarla ülke yönetilemez.'

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Kosmos 482 Düşüşe Geçti Mersin de Risk Altında

Haydi Anamur Gazze İçin Zulme Karşı Tek Yürek Ol

Dünyadan Haberler, Güncel Dünya Haberleri ve Spor: Küresel Değişimleri Anlama ve Takip Etme

Jandarma Zehir Tır da 680 Litre Sıvı Metamfetamin Ele Geçirdi

Trafiği Tehlikeye Sokan Motosikletli Jandarma’dan Kaçamadı

Mersin’in Hafızası Taş Bina, Kent Müzesi’ne Dönüşüyor

Anamur'un Diyetisyeni Yıldız'dan Mayıs Ayında Motivasyonu Korumanın 5 Bilimsel Yolu!

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Kuşe Etiketler Can Barkod Güvencesiyle Sizleri Bekliyor

Anamur’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Teknoloji ve İnsanlık Arasındaki Efsanevi Dönüşüm

Kaymakam Bozdemir’in “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” Mesajı

Alden Hotel Cappadocia ile Kapadokya’da Büyüleyici Bir Konaklama Deneyimi Sizi Bekliyor

Anamur’un İçme Suyu İçin Acı Reçete

Anamur Ekspresten Herkese Editör Muhabirlik İmkanı

Kapadokya’nın Büyüleyici Atmosferini Grand Alfa Travel ile Keşfedin

TikTok Üzerinden 1.2 Milyar Liralık Dolandırıcılık: 120 Şüpheli Gözaltında

Yenileme Yapmayanlar Dikkat!

Karadeniz'de Fındık Üreticiler TMO ve Serbest Piyasayı Takip Ediyor

Güncel Akaryakıt Fiyatları Düşündürüyor

Depremler Küçük Çaplı da Olsa Devam Ediyor

İstanbul'un Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinde elektrikler kesiliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) da Yünetmelik Değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya'da Resmi Temaslarda Bulundu​

Enflasyon ve Döviz Kuru Dalgalanmaları Gündem Oldu

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Otomobil ve konut alımlarında cazip fiyat teklifleri ne anlama geliyor?

Yükleniyor

Kosmos 482 Düşüşe Geçti Mersin de Risk Altında

Haydi Anamur Gazze İçin Zulme Karşı Tek Yürek Ol

Jandarma Zehir Tır da 680 Litre Sıvı Metamfetamin Ele Geçirdi

Trafiği Tehlikeye Sokan Motosikletli Jandarma’dan Kaçamadı

Anamur’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

TikTok Üzerinden 1.2 Milyar Liralık Dolandırıcılık: 120 Şüpheli Gözaltında

Yenileme Yapmayanlar Dikkat!

İstanbul'un Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinde elektrikler kesiliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) da Yünetmelik Değişti

Kuzeyhan’ın Hayaline Ortak Ol: Bir Umut, Bir Kalp, Bir Adım!

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

Anamur Belediye Seçim Sonuçları

Durmuş Deniz Kimdir?

Durmuş Deniz'den Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Tarhan: “Kazanacağım ve CHP’ye döneceğim”

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

NBA'DE LUKA DONČIĆ'İN LAKERS'A GEÇİŞİ OLAY OLDU

NBA’de Sürpriz İlgi: Maxi Kleber İstatistikleri Zirveye Çıktı!

Lakers Fırtınası! Son Günlerde Spor Dünyasının Zirvesinde

Anamur’un Gururu! İbrahim Takmet, Kickboks Türkiye Şampiyonasında Üçüncü Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Ünal AN Kitabını, Yarın Anamur Çözüm Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzalıyor

Ünal AN Kitabını Anamur Final Anadolu Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Anamur Ortaokulu Kermes Gelirlerinin 100 Bin Lirasını Kuzeyhan’a Bağışladı

Çözüm Akademi Öğrencisi Miray Batkı, FIRST Robotics Dünya Şampiyonasında Türkiye'yi Gururlandırdı!

Ünal’ın “AN” Kitabı Final Okulları’nda Öğrencilerle Buluşuyor

Deniz’den Belediye Başkanlığını Devralan Deniz Okullara Sahne İstedi

Denizden Çocuklara Kutlama Mesajı

Mithat Ünal, AN Kitabının Okullardaki İmza Günlerine İmam Hatip Lisesinden Başladı

Anamurlu Minikler Kur’an-ı Kerim’i Öğrenmenin Mutluluğunu Yaşadı

Anamur'da Cami Cemaati Bayramda Çocukları Sevindirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.