-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,31% 0,25
-
EURO
50,87% 0,14
-
GRAM ALTIN
6676,84% -2,51
-
Ç. ALTIN
11186,94% -2,43
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “10 kuyudan 9'unun sondajı bitti”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk fazı oluşturan 10 kuyudan 9’unun sondajının bittiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu'nun 'Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu ilçelerine Doğal Gaz Verme Töreni'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı.
Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“İlçelerimizdeki tüm vatandaşlarımıza doğalgazın hayırlı olmasını diliyorum Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl aşırı yağışlardan dolayı Batı Karadeniz bölgemizde ciddi sel felaketleri yaşadık. Haberi alır almaz milletimizin yaralarını sarmak ve şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için devlet olarak bizzat bakanlarımızın koordinasyonunda tüm kurumlarımızla sahaya indik. Hamdolsun kısa sürede ilçelerimizin alt yapılarını büyük ölçüde onardık, insanlarımızın yaralarını sardık. Felaketin ardından sahadaki çalışmaları yerinde görmek ve geçmiş olsun dileklerimizi iletmek için Bozkurt’a da gelmiştik. Bozkurt’ta bize ifade edilen taleplerin başında doğalgaz geliyordu. Hemen orada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza gereken talimatı verdik. Bakanlığımız, ilgili kurumlarımız ve dağıtım şirketlerimiz, 14 ay gibi kısa bir sürede 4 ilçemizi de doğalgaza kavuşturdu.
Bir hayal gerçek oldu. Abana doğalgaza kavuştu. Bozkurt, İnebolu, Cide aynı şekilde doğalgaza kavuştu. Bugün sizlerle beraber bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan dolayı sizin gözlerinizdeki mutluluk bilesiniz ki bizim de mutluluğumuzdur ve bir sözü daha tutmanın huzuruyla sizlerle bu açılış töreninde beraberiz.
İlçelerimizi doğalgaza kavuşturmak için 85 milyon liralık yatırımla 75,5 kilometre boru hattı döşedik. Vatandaşlarımız da sağ olsunlar, doğalgaz aboneliği hususunda büyük bir teveccüh göstererek, bu hizmete sahip çıktı.
Artık Bozkurtlu, Abanalı, Cideli ve İnebolulu kardeşlerimiz sadece bir düğmeye basarak; ısınacak, yemeğini pişirecek, banyosunu yapacak. Kış aylarının oldukça çetin geçtiği bu bölgemizde sobayla ısınma ve diğer ihtiyaçları gidermenin getirdiği zahmetler yerini doğalgazın temizliğine ve rahatlığına bıraktı.
Elbette Kastamonu’ya yaptığımız doğalgaz yatırımları sadece bu dört ilçemizle sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki yıl Küre, Çatalzeytin ve Araç’a en kısa zamanda da diğer ilçelerimize de doğalgaz hatlarını ulaştıracağız.
İlçelerimize gidecek yüksek basınçlı iletim hattı için 750 milyon maliyetle 300 kilometrelik bir hat oluşturacak, dağıtım için de 245 milyon liralık yatırım yapacağız. Böylece Kastamonumuzun 15 ilçesine 4 yılda toplam 660 kilometrelik doğalgaz hattı döşeyeceğiz. Toplam yatırım tutarı 1 milyar lirayı bulan bu çalışmalar sonunda inşallah Kastamonumuzun doğalgaza kavuşmayan ilçesi kalmayacak.
Hükümete geldiğimizde ülkemizin sadece 5 şehrinin il merkezi ve 57 yerleşim yerinde doğalgaz vardı. Bugün ise Türkiye’nin 81 il merkezi ve 669 yerleşim yerindeki vatandaşımız doğalgaz hizmetinden yararlanıyor. Böylece doğalgaz konforundan faydalanan nüfusun büyüklüğünü 12,5 milyondan 58 milyona çıkardık. Ayrıca 10 milyon vatandaşımız da dilediği zaman aboneliği yaptırarak, bu konfordan faydalanabilme imkanına sahiptir.
Sadece bu yıl, doğalgaz iletim ve dağıtımı için toplam 17,5 milyar lira yatırımla, 11 bin 750 kilometre yeni hat tesis ediyoruz. İnşallah bu gayretlerimizi doğalgaz konforunu vatandaşlarımızın tamamına ulaştırana kadar sürdüreceğiz. Tabi doğalgazı bu kadar yaygınlaştırınca yerli kaynaklarımızı da devreye alma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Uzunca bir süredir devam eden arayışlarımızın sonunda nihayet Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda önemli bir keşif yaptık. Müjdesini milletimizle de paylaştığımız Karadeniz doğalgazını ülkemiz sistemine bağlayacak çalışmaları hızlandırdık.
Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk fazı oluşturan 10 kuyudan 9’unun sondajı bitti. Denizdeki gazı üretim haznesine iletecek 10 kuyu başı vanasından 5’i yerine yerleştirildi.
Görüldüğü gibi deniz tabanının 2 bin 200 metre altında adeta bir enerji üssü kuruyoruz. İnşallah önümüzdeki sene bu gazı kullanmaya başlayacağız. Sakarya Gaz Sahamız keşiften üretime kadar dünyada en hızlı devreye alınan açık deniz saha geliştirme projesi olacaktır.
Ülke olarak hali hazırda 7 uluslararası doğalgaz boru hattına 2 kara, 2 LNG enerji tesisine, 2 yer altı doğalgaz depolama tesisine sahibiz. Günlük doğalgaz giriş kapasitemiz 360 milyon metreküpe ulaştı. Doğalgaz depolarımız sayesinde kış mevsiminde yaşanan ani talep artışlarını sistemi zorlamadan veya sisteme ek yük bindirmeden karşılayabilecek hale geldik.
Saros’taki yeni yüze LNG tesisimizin inşası devam ediyor. Silivri yer altı doğalgaz depolama tesisimizi genişletiyoruz. Yerli gazın sürece dahil olmasıyla Türkiye gazın, gazla rekabet ettiği bölgesinde referans fiyat oluşumunun sağlandığı bir ülke haline dönüşüyor.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te diğer pek çok alanla birlikte enerjide de milletimizin karşısına yeni müjdeler ve kazanımlar ile çıkmak için gece gündüz çalışıyoruz. Kastamonu’nun 4 ilçesine sağladığımız doğalgazı bu çabaların mütevazi bir örneği olarak görüyorum.”
Hibya Haber Ajansı
ANAMUR'DA ÇANAKKALE RUHU YENİDEN CANLANDI: ŞEHİTLERİMİZ DUALARLA ANILDI
Kaymakam Kemal Duru’dan 18 Mart Mesajı: "Çanakkale Ruhu Birliğimizin Teminatıdır"
Anamur’da Narkotikten Sokak Satıcılarına Darbe
HAKLARINIZ BİR RİCA DEĞİL, DEVLETİN ÖDEVİDİR VE DİLEKÇE VATANDAŞIN DEVLETE OLAN ARZIDIR
Mersin’de Jandarmadan Yasadışı Bahis Operasyonu: 13 Şüpheli Yakalandı
Jandarmadan Telefon Kaçakçılığı Operasyonu: 800 Bin Liralık Kaçak Telefon Ele Geçirildi
TOKİ İnşaatındaki Hırsızlık Olayına Jandarmadan Operasyon: 5 Şüpheli Yakalandı
Anamur Korucuk’ta Tarım Aracına Ayağını Kaptıran Çiftçi Yaralandı
Anamur’da Hafızlık Öğrencileri İftar Sofrasında Buluştu
Mersinli Kuyumcular Dünya Mücevher Sektörünün Dev Buluşmasında Yerini Alıyor
Büyükşehir’in “Yaşlı Destek Hizmetleri” Yaş Almışların Hayatına Dokunuyor
Anamur’da Şehit Aileleri İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Toptan Ahşap Askı: Mağazalar İçin Şık ve Dayanıklı Askı Çözümleri
ANAMUR ORMAN İŞLETME’DE SELAHATTİN YILDIRIM DÖNEMİ HIZLI BAŞLADI
Kuzeyhan Dubaiye Gidebilecek
90’lı Yıllar Neden Yeniden Trend Oldu? Sosyal Medyada Nostalji Rüzgârı
Doktorlara Göre Bağışıklığı Güçlendiren 5 Besin
Yapay Zeka Kapıda: Microsoft'tan Korkutan Rapor! 40 Meslek Tarihe mi Karışıyor?
Yapay Zeka Geleceğin Mesleklerini Nasıl Değiştirecek?
Japon Tatlı Patatesi Neden Trend Oldu? Sağlıklı Beslenme Tutkunları Bu Lezzeti Konuşuyor
2026 Emekli Paketi Şekilleniyor: Maaş, Sosyal Haklar ve Sağlıkta Yeni Dönem
Anamur’da Çocuklar Camide Buluştu
Anamur’da Yürekleri Dağlayan Kaza: Direksiyon Hakimiyeti ve 3 Saniyelik Mikro Uyku Sendromu
Anamur-Abanoz Yolunda Katliam Gibi Kaza: 3 Ölü, 11 Yaralı
Kaymakam Kemal Duru’dan 12 Mart İstiklal Marşı Mesajı
Minik öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’u andı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Maaş ve İkramiye 14 Mart’tan İtibaren Hesaplarda
Minimalist Gelinliklere İlgi Patladı: Narciso Rodriguez Aramaları Zirve Yaptı
Japon Tatlı Patatesi Küresel Trend Oldu: “Japanese Sweet Potato Chocolate Cake” Tarifi Patlama Yaşıyor
ENHYPEN ve Heeseung Sosyal Medyada Gündem Oldu: “Heeseung Ayrılıyor mu?” Sorusu Hayranları Harekete Geçirdi
Yükleniyor

