Yarıyıl tatili geldi. Çocuklar ve ebeveynler internette giderek daha fazla zaman geçirecek. İnternet, eğitim materyalleri, eğlenceli oyunlar ve arkadaşlarla bağlantı kurma yolları sağladığı için çocuklar ve gençler için gerçekten değerli bir kaynak. Bununla birlikte internet siber zorbalık, zararlı içerikler, kimlik hırsızlığı, suç faaliyetleri ve benzeri yöntemlerle çocukları ve ailelerini avlamaya çalışan kötü aktörler için bir oyun alanı da olabilir. Ebeveynler için durum bu noktada karmaşıklaşmaya başlıyor. Ebeveynlere bu süreci nasıl yönetebilecekleri konusunda yardımcı olacak ipuçları:
Tıpkı bisiklet kaskı ve emniyet kemeri takmak gibi, çevrimiçindeyken korunmak için en iyi siber hijyen becerilerinin uygulanması gerekiyor.
'Çocuklar için en iyi 5 siber hijyen uygulaması'
İşte ebeveynler, veliler ve öğretmenlerin, çocuklar ve öğrencilerin internette güvende kalmalarını sağlamak için kullanabileceği bazı ipuçları:
1. Kişisel Bilgilerin Korunması: İlk olarak, kişisel bilgilerinizi güvende tutmak gerçekten her zaman önemli. Ebeveyninizin, velinizin veya büyüklerinizin izni olmadan adınızı, adresinizi, telefon numaralarınızı, okula gittiğiniz yeri, şifrelerinizi veya herhangi bir fotoğrafınızı asla paylaşmayın. Bilgiler bir kez internete düştüğünde bunları kaldırmak gerçekten zordur ve herkes o bilgileri görebilir. Unutmayın; çevrimiçi olarak kiminle iletişim kurduğunuzu bildiğinizi sansanız bile aslında karşınızdakinin kim olduğunu hiç bilmiyor olabilirsiniz. Siz başka bir çocukla konuştuğunuzu sanırken karşınızda çocuk gibi davranan bir yetişkin olabilir. Bu nedenle, güvende olmak için, internette karşılaştığınız biriyle asla fiziksel ortamda tanışmamalısınız.
2. Hangi Web Sitelerini Kullandığınıza Dikkat Edin: Çeşitli web sitelerine girerken dikkatli olun; bazıları ücretsiz oyunlar, ücretsiz müzik ve diğer ücretsiz şeyler sunarak bağlantılara tıklamanız için sizi kandırıp birtakım sitelere gitmenizi sağlamaya çalışabilir. Bu sitelerde bilgisayar korsanlarının kullanabileceği zararlı yazılımlar bulunabilir. Bu yazılımlar cihazınızdan bilgilerinizi çalabilir ve hatta haberiniz olmadan kameranızı açabilir!
3. Şüpheli Bağlantıları veya Ekleri Açmayın: Benzer şekilde, şüpheli bağlantıları veya beklenmedik e-posta eklerini açmak da tehlikelidir çünkü bunlar da zararlı yazılım ve diğer kötü amaçlı içerikleri barındırabilir. Bir bağlantıyı veya eki neyin şüpheli hale getirdiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için Fortinet'in NSE 1 & 2 eğitimlerini alabilirsiniz.
4. Cihazları Güncel Tutun: Cihazlarınızı mutlaka en son yazılım ve güvenlik yamaları ile güncel tutun ve yine mutlaka tahmin edilmesi zor güçlü parolalar kullanmak gibi iyi güvenlik uygulamalarını kullanın.
5. İncitici Paylaşımlar Yapmayın veya Bunlara Yanıt Vermeyin: Çevrimiçi ortamda iyi ve düzgün davranmamız gerekir; fakat sizi üzen veya rahatsız eden bir şey görürseniz, mutlaka ebeveynlerinizle veya güvendiğiniz herhangi bir yetişkinle konuşun.
Siber hijyen burada bitmiyor. Bilgisayarları oturma odası veya mutfak gibi açık bir alanda tutmanız şiddetle tavsiye ediliyor, böylece belirli davranışları görmeniz durumunda kötü bir şey olmadan önce müdahale etme fırsatınız olabilir. Buna ek olarak, web tarayıcılarınızda ebeveyn denetimleri ayarlayabilirsiniz. Bazı tarayıcılar, bilgisayarınızda yalnızca belirli web sitelerinin görüntülenmesini kısıtlamanıza veya buna izin vermenize olanak tanır ve bu ayarları bir parola ile koruyabilirsiniz.
Fortinet, NSE Eğitim Enstitüsü ve beceri açığı girişimleri aracılığıyla siber farkındalığı yaymanın önemini vurguluyor.
Hibya Haber Ajansı