9132,8%1,12
34,54% 0,23
36,42% 0,22
2958,46% 0,81
4958,14% 0,59
9 Şubat’ta, Çin Mavi Gökyüzü Kurtarma Ekibi (BSR) lideri Yang Zhijian sosyal medyada, “Malatya kentindeki bir markette gıda almak istedim, ancak market sahibi benden para almak istemedi” bilgisini paylaştı.
9 Şubat’ta, Çin Mavi Gökyüzü Kurtarma Ekibi (BSR) lideri Yang Zhijian sosyal medyada, “Malatya kentindeki bir markette gıda almak istedim, ancak market sahibi benden para almak istemedi” bilgisini paylaştı.
Yang, şunları yazdı:
“Tercümanımızla konuştum. Market sahibi para almayacaksa, ben de ondan gıdayı almayacağım. Çin’de çalışırken vatandaşlarımızdan hediye almadık, Türk dostlarımızdan hediye de almayacağız. Sonunda, Market sahibi benimle beraber bir fotoğraf çektirdi. Bize verdiği büyük destekten dolayı Malatya halkına teşekkür ederiz”.
Söz konusu olay, Çinli kurtarma ekipleri ve Türk felaketzedelerin birbirine destek verdiğini gösteren örneklerden biri. Edinilen bilgilere göre, 11 Şubat’ta BSR ekibi Malatya’dan depremden daha ciddi etkilenen Adıyaman’a gitti. Şu an, Adıyaman’da elektrikler kesik ve ikamet durumu çok kötü.
Depremden sonra Çinli kurtarma ekiplerinin hemen Türkiye’ye gidip arama-kurtarma çalışmalarına katılmasıyla, İnsanlığın Kader Ortaklığı ve uluslararası insani ruh hayata geçirildi. Çin Acil Durumla Mücadele Bakanlığı ve Çin Doğal Afetle Mücadele Derneği, 6 Şubat Türkiye Depremi İçin Koordinasyon Grubu oluşturdu. Türkiye’ye giden bütün Çinli kurtarma ekipleri deprem bölgesinde koordinasyon merkezi de kurdu. Şu ana kadar, Çinli kurtama ekipleri enkaz altından 20’den fazla kişiyi kurtardı.
Türk market sahibinden ücretsiz gıda almak istemeyen Yang Zhijian’ın yanı sıra, deprem bölgesinde Çinli kurtarma ekipleriyle ilgili birçok duygulandırıcı an da yaşandı. 10 Şubat saat 11 gibi, Malatya’da hava soğukluğu eksi 7’ydi. Çin’in Hunan Eyaleti Gökyüzü Kurtarma Merkezi’nin üyeleri hayat dedektörüyle arama çalışmaları yürütüyordu. Yerde yaşayan bir Türk kadın Çinli kurtarıcılara başparmağını gösterdi ve Zhu Yanjun isimli bir kadın kurtarma çalışanının donan ellerini kucağına aldı. Birbirinin dillerini bilmeyen Zhu Yanjun ve bu Türk kadın, sevginin sınırsız olduğunu gösterdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin hükümetinin Türkiye için hazırladığı battaniye ve çadır dahil ilk grup yardım malzemelerinin 11 ve 12 Şubat günlerinde İstanbul’a gönderildiği, ve elektrokardiyogram makinesi, ultrasonik alet ile sedye dahil olmak üzere diğer grup malzemenin bu hafta içinde Türkiye’ye yollanacağı belirtildi. Bunun yanı sıra, birçok Çin vatandaşı Türkiye’nin Çin’deki diplomatik kuruluşlarına yardım malzemeleri sağladı. Türkiye Shanghai Başkonsolosluğu söz konusu yardım malzemelerini deprem bölgesine gönderecek.
Çin vatandaşları depremlerin getirdiği büyük acıyı iyi biliyorlar. Birkaç yıl önce, Çin’in Wenchuan, Yushu ve Luding kentlerinde büyük depremler meydana geldi. Türkiye dahil birçok ülke ve uluslararası teşkilat Çin’e büyük yardım sağladı. Türkiye’de depremin ardından, Çinli kurtarma ekipleri tereddütsüz deprem bölgesine yola çıkarak başka ülkelerin kurtarma güçleriyle beraber can kurtarmaya çalışıyorlar.
Deprem bize şunu gösterdi:
İnsanlık doğal afetler de dahil olmak üzere birçok ortak riskle karşı karşıya bulunuyor. Bu risklerin üstesinden gelmek ve daha iyi bir geleceğe sahip olmak için dünya ülkelerinin dayanışma içinde temas ve iş birliğini güçlendirmeleri gerekir.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı