9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi kısa süre önce sona erdi. ÇKP’nin 18. Ulusal Kongresi’nden 20. Ulusal Kongresi’ne geçen 10 yılda, Çin’de sosyal ve ekonomik gelişmede olağanüstü ilerlemeler kaydedildi.
Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi kısa süre önce sona erdi. ÇKP’nin 18. Ulusal Kongresi’nden 20. Ulusal Kongresi’ne geçen 10 yılda, Çin’de sosyal ve ekonomik gelişmede olağanüstü ilerlemeler kaydedildi.
Ülkenin yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) 100 trilyon yuanı (yaklaşık 14 trilyon dolar), kişi başına GSYİH’sı ise 12 bin doları aştı. Bunun yanı sıra, ülkede yoksulluk sorunu kökünden çözüldü. Çin ekonomisi dengeli, kaliteli ve sürdürebilir bir şekilde gelişti.
Son yıllarda, Çin’in dünya ekonomisine katkı oranı yüzde 30’u buldu. Dünya ülkeleri, özellikle gelişmekte olan ülkeler, Kuşak ve Yol inisiyatifi, küresel kalkınma girişimleri çağrısı ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip topluluk inşa etme stratejik düşüncesi çerçevesinde Çin’le işbirliği yaparak çift kazanç gerçekleştirdi.
Türkiye’nin zeytinyağı, fıstığı Çinlilerin sofrasında
Son günlerde Huawei ve Oppo marka Çin menşeli cep telefonları Türkiye’de rağbet görüyor. Geely ve Cherry gibi Çin’deki yeni enerjili otomobil şirketleri Türkiye’de satış ve servis hizmetleri açtı. Eskiden kalitesiz ve ucuz ürünler olarak nitelendirilen Çin malları, bugünlerde Türkiye’de popüler olmaya başladı. Diğer yandan, Çin vatandaşlarının zenginleşmesiyle zeytin yağı, fıstık ve fındık gibi Türkiye’nin kaliteli tarımsal ürünleri, Çinlilerin sofrasına ulaştırıldı. İki ülkenin halkları, Çin ekonomisinin gelişmelerinden faydalandı.
Brezilya Finansal İstihbarat Ağı’nda yer alan habere göre, Brezilya’dan en çok ürün satın alan ülke olan Çin, Brezilya’nın ekonomik gelişmesine en büyük katkıda bulunan ticaret ortağı oldu.
Uluslararası piyasalarda kaliteli Çin ürünlerinin ve Çinlilerin alım gücünün artması, Çin ekonomisinin hızlı gelişmesinin en büyük iki göstergesi olarak görülüyor.
Çin büyük bir ülke olarak kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor ve dünyada barış ve refahı korumak için büyük çaba gösteriyor.
Kuşak ve Yol inisiyatifi kapsamında Çin, 149 ülke ve 32 uluslararası teşkilatla işbirliği protokolü imzaladı.
Çin’in Milli Bayramı’nın kutlandığı Ekim ayının başında, Çinli mühendis ve işçiler Suudi Arabistan’ın doğusunda bulunan Kral Salman Limanı’nı inşa etmek için çaba gösteriyordu. Doğu Afrika’da bulunan Ruanda’da bir içme suyu işletme projesini incelemek için Çinli mühendisler 5 saat yağmurda çalışmaktaydı. Bu projeyle 1 milyondan fazla Ruanda vatandaşı temiz içme suyu elde edilebiliyor.
Tayland’ın eski başbakanı Abhisit Vejjajiva, Kuşak ve Yol inisiyatifi ve insanlığın kader birliği düşüncesini ortaya koyan Çin’in, çok taraflılığı korumak ve dünya ülkelerinin ortak kalkınmasını sağlamak için büyük katkıda bulunduğunu ifade etti.
Küresel ekonomik gelişmelerin önündeki engellerin kaldırılması için, Çin hükümeti kısa süre önce Küresel Gelişme Çağrısı’nı ortaya koydu. COVID-19 salgınıyla mücadelede, Çin hükümeti Çinli vatandaşların can güvenliğini ve sağlığını koruduğu gibi, 120’den fazla ülke ve uluslararası teşkilata 2 milyar 200 milyondan fazla aşı sağladı ve ilgili ülkelerde aşı fabrikalarının kurulmasına yardımcı oldu. Uluslararası toplum, Çin’in dünyanın salgınla mücadele çalışmalarına yaptığı büyük katkıyı takdirle karşıladı.
“Dünyanın fabrikası, dünya pazarı”
Nouvelles D'Europe gazetesi tarafından yayımlanan habere göre, her bir dakikada Çin ile diğer ülkeler arasında gerçekleştirilen kargo ticaret hacmi 73 milyon yuanı buluyor. Her gün Çin ile Avrupa’daki 200 kadar kent arasında 40’tan fazla tren seferi gerçekleştiriliyor.
Çin, hem dünyanın fabrikası hem de bir dünya pazarı haline geldi. Dünya ülkeleri, Çin tarzı modernleşmeden faydalanıyor. ÇKP’nin 20. Ulusal Kongresi’nin ardından, istikrarlı olarak büyüyen Çin ekonomisi dünya ülkelerine fayda sağlamaya devam edecek.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı