• BIST 100

    10724,95%1,10
  • DOLAR

    41,98% -0,04
  • EURO

    48,77% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5475,52% -1,75
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 0,00

Çin'in büyük kentlerinde gençler ″çöplerde hazine arıyor″

Çin’in büyük kentlerinde çok sayıda genç “çöplere” merak salmaya başladı. Şaşırdınız mı? Bu gençler, “çöplerin” içinden tekrar kullanılabilecek eşya bulmaktan zevk alıyor ve buldukları eşyaları fotoğraflayıp internet

GÜNCEL 21.11.2022 19:22:12 1119
Çin
Haberi Sesli Oku

Çin’in büyük kentlerinde çok sayıda genç “çöplere” merak salmaya başladı. Şaşırdınız mı? Bu gençler, “çöplerin” içinden tekrar kullanılabilecek eşya bulmaktan zevk alıyor ve buldukları eşyaları fotoğraflayıp internet üzerinden ihtiyacı olan kişilerle paylaşıyor.

Sansan’ın bulduğu eşya arasında “devler” bulunuyor

 Luo Ergou, elektrikli bisikletle hazine aramaya gidiyor

 Güneş ışınları sarı yapraklar arasından Hutong sokağının girişindeki gri duvara vuruyor. Beijing kentinin merkezindeki bir semtte yer alan Konfüçyus Tapınağı yakınlarında Hutong adlı sokaklarda sıkça Beijing’in en güzel mevsimini fotoğraflayan insanlara rastlamak mümkün. Memleketinden Beijing’e gelen Luo Ergou lakaplı bir genç ise, ikinci el bir eletrikli bisikletle Hutong sokaklarını dolaşıyor. Onun gözleri, yere düşen altın renkli yapraklarda değil, gri duvarın köşesindeki bir yığınakta.

 Yaşlı Beijingliler, çöp ve insanlar tarafından terk edilen eşyaları alıp kendi evinde kullanmaya devam eden insana “çöp toplayan kişi” derdi. Ancak bugünkü gençlerin kültüründe bunun yerini yabancı bir kelime aldı: “Stooping.”

Shanghai’da başlayan bu moda, Beijing, Guangzhou, Shenzhen ve Wuhan gibi kentlerde hızla yayılarak, on binlerce gönüllünün etkileşim faaliyeti haline gelmiştir.

Eski eşyanın dönüştürülmesiyle kullanım değeri sürüyor

1990’larda doğan Luo Ergou memleketinden ayrılıp Beijing’e geleli 7 yıl geçti. Beijing’in kültür atomesferine hayran olan ve pop müzik seven Luo, favorilerine yakın olmak için şehir merkezine yakın yerlerde ev kiralamayı tercih ediyor. Şimdi oturduğu ev, ikinci çevre yolunun içindeki bir Hutong’da. Burası, güzel süslenen dükkanlarla dolu ve Konfüçyüs Tapınağı’na çok yakın. Biraz daha güneyinde ise Davul Kulesi ve Güney Çan ve Davul Sokağı adlı turistik mekanlar bulunuyor.

Ergou, Beijing’deki “hayalet pazarı” adıyla bilinen, güneş doğumundan önce açılan ve antik eşya satan bir pazarı duyar duymaz hemen gezdi. Oradaki çeşitli eşya Luo’nun ilgisini çekti. Bunlar arasında 1970’li yıllara ait yiyecek yağ ve gıda kuponları, 1980’li yıllara ait araba kuponları yer alıyor. Luo, bu eski eşyanın mağazalardaki ürünlerden daha anlamlı olduğunu hissediyor. Bugün Luo, zevkine uyan bu eşyanın kullanım değerini devam ettirmekle uğraşıyor.

Bu yılın temmuz ayında Ergou bir sosyal paylaşım sitesinde Shanghai kentinden bir blog sahibinin başlattığı “stooping” etkinliğini öğrendi ve aklına hemen Hutonglarda terk edilen eski eşyalar geldi. Luo’ya göre, bu eşyalar terk edilmesine rağmen hala kullanım değeri var. Bu nedenle Luo hemen “Stooping Beijing” hesabını açtı ve Beijing’deki “stooping” etkinliğini başlatan kişi oldu.

Shanghai’da “stooping” etkinliğini başlatan Boniu, İngiltere’de eğitim almış genç bir bayan ve İngiltere’deyken ikinci el eşya satan pazarları gezmeyi severdi. Tanıştığı “stooping” kültürü, sokaklardaki tekrar kullanılabilen çöpleri ihtiyacı olan insanlarla paylaşmayı amaçlıyor. Boniu’nun internet hesabı 2019 yılından beri 400 bin takipçi kazandı. Boniu ise Çin’deki ilk “stooper” oldu.

Boniu Çin’e döndükten sonra sokak kenarında yemek tabakası, elbise askısı ve portatif taşıyıcı gibi eşyalar buldu. Bunların çoğu kapatılan dükkan veya memleketine dönecek insanlara aitti. Boniu eski eşyaların fotoğraflarını internette paylaşmaya başladı, amacı ihtiyacı olan insanların bu eşyaları eve götürmesi. Kısa sürede Boniu’nun hayran sayısı 20 binin üstüne çıktı.

Wuhanlı genç kız Sansan, ekim ayında “Stooping Wuhan” hesabını açtı ve Boniu gibi bir stooper olmaya karar veri. Sansan da eski eşya toplamayı çok seviyor.

Sansan 6 yıl önce Wuhan’da bir kafe açtı. Kafenin açılmasına kısa bir süre kala sermaye sıkıntısı çekti ve daha önceki kafe sahibinin bıraktığı bazı eşyayı kullanmaya devam etmek zorunda kaldı. Bir gün rastgele Sansan yıkılacak bir sitede terk edilen çok sayıda eski mobilya gördü ve sahiplerinden izin aldıktan sonra 2 masa ve 4 sandalyeyi kendi kafesine taşıdı, yepyeni bezlerle örttükten sonra güzel bir dükkanı oldu.

Bundan sonra Sansan resmen eski araç gereçlerle temas kurmaya başladı ve bu süreçte aynı fikri olan bir grup arkadaşla tanıştı. Bundan böyle Sansan’ın paylaşım hesabı, bu arkadaşların eski eşya duyurusu yaptığı bir terminal oldu. Eski eşyaların sahipleri, eşyaların tekrar sahibini bulmasına çok sevindiler.

Şüphelere yanıtlar

 Luo Ergou, Boniu ve Sansan eski eşyalarla uğraşırken, bazı kişiler onlara şüpheyle bakıyor: Aksiyon sanatı diyen de var, aslında şov yapıyorlar diyen de... Hatta bazı kişiler Boniu’nun zengin bir ailenin çocuğu olarak boş zamanının fazla olduğu ve insanların dikkatini çekmek için çöp topladığını iddia ediyor.

 Boniu ise şu cevabı verdi: “Aslında gençlerin boş zamanları var, ancak bazı kişiler bu zamanları cep telefonu taramakta ve online alışveriş yapmakta harcıyor. Ben ise sokaklara çıkıp ‘stooper’lık yapıyorum.”

 Luo Ergou de şüphelere pek önem vermedi ve kız arkadaşına her şeyi anlattı, kız arkadaşı onu destekliyor, boş zamanlarında onun paylaşım hesabını yönetiyor, sokaklarda gördüğü eski eşyanın fotoğraflarını Ergou’ya gönderiyor.

 Ancak Ergou yaptığı işi diğer arkadaşlara söylemedi. Ergou’nun “Stooping Beijing” hesabını bazı kişiler eleştirdi. Sonra Ergou, yeni bir Çince hesap kullandı ve aslında etrafındaki çok sayıda yaşlı amca ve teyzenin eski eşyayı toplayıp tekrar kullanma alışkanlığı olduğunu hatırlatarak, böyle sade ve iflasa karşı çıkan bir yaşam alışkanlığının Çinli gençlerde de korunduğuna dikkat çekti.

İnternet üzerinden tanıtılmasıyla “stooping” Shanghai’dan sonra Beijing ve Guangzhou kentlerine, ardından ülke genelinde yayılıyor. Shenzhen, Wuhan ve Chengdu gibi kentlerde “stooping” siteleri kuruldu.

“Stooping”, rastgele keşiflere bağlı

Ergou’nun “stooping” işine eşlik eden araç da 2. el bir eşya: Bir elektrikli bisiklet. Haftada iki üç gün bu motorlar başkentin tarihi sokaklarında tur atıp keşif yapıyor.

Bir evin önünde bir ahşap kutu, birkaç metre uzunluğundaki keten ip, 3 veya 4 metre uzunluğundaki bir bez çuval ve birkaç resim gördü. Kutuyu beğenen Ergou hemen kutuyu bisikletin üzerine bıraktı, sonra bez çuvalı kutu içine sığdırdı. Bu konudaki becerisini şöyle aktardı Ergou: “Bu evin kapısı açık, bir minivan eşyaları yüklüyor. Bu aile kesinlikle mobilyaları değiştiriyor ve istemediği şeyleri kapı önüne bırakıyor”.

Hutong’da tanınması zor olan bir eşya sandalyedir. Bazı yaşlılar eski sandalyeleri Hutong’un girişinde bırakır, hava iyi olduğunda oturup güneşlenirler. Bu, Hutong’a ait bir manzara. Zamanla Ergou bunu anladı: yaşlıların sandalyeleri yan yana olur, üzerine eski minderler koyulur. Ancak sokaklar dar olduğu için çöpler kısa sürede temizlik çalışanları tarafından götürülür. Bugün ticari unsurları taşıyan geleneksel sokaklarda hala çok sayıda yaşlı sakin oturuyor ve onlar da henüz kullanılabilen eşyayı eve götürüyor. Onlarla yarışmak istemeyen Ergou, kimin elinde olursa olsun rol oynamaya devam etmesi önemlidir diye düşünüyor, bu nedenle gece 8 veya 9’da sokaklara çıkıyor. O zaman yaşlılar evde, temizlik çalışanları da işten dönmüş olur.

Ancak kullanışlı bir eşya bulmak daha çok şansa bağlı. “Stooping” kasten çöpü bulmaya özen göstermiyor, daha çok katılımcıların fotoğraf paylaşımıyla zaman ve mekanının açıklanması ve isteyen kişinin gidip almasına kolaylık sağlanmasını ümit ediyor. Bu nedenle işe giderken, köpek gezdirirken, sabah koşuş yaparken.. her zaman paylaşım yapılabilir. Tabii profesyonel olan bazı kişiler yanında çizgi bulundururyor ve her an ölçüp daha ayrıntılı bilgileri paylaşıyor.

Zamanla bu iş için bazı kurallar belirlendi. Örneğin terk edilen eşya ertesi gün temizlenebileceğinden aynı gece götürülmeli, götürülecek eşyanın bilgisinin güncelenmesi gerekir. Gerekli olduğunda taşıma ücreti eşya isteyen kişi tarafından ödenmelidir...

Ergou ve diğer “stooper” eski eşya topladıktan sonra kendine uygun bir fonksiyon kazandırıyor, bu amaçla çeşitli aletler alıp kullanıyorlar. El becerisi olanlar diğer insanlara yardım ediyor ve uygun miktarda ücret alıyor.

Sansan, Boniu ve Ergou, kirada oturan insanlar ve birden fazla taşınma tecrübesine sahipler. Bu nedenle onlar, mobilyaların kullanışlı olmasının çok önemli olduğunun farkında. Artık sokaklarda eşya toplarken önceden plan yapıyorlar: Bu eşya benim istediğim birşey mi? Bunu eve götürdükten sonra ne yapacağım ona?

Ergou, “stooping” yapmakla eski eşyayı değiştirip işe yarar hale getirmenin müthiş bir duygu olduğunu belirtiyor. Bunu yaparken hayatın devamlılığını, eskinin  yeniden doğuşunu hissediyor ve hayata dair beklentilerini tazeliyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

HSK Adayları Seçim Süreci Tartışılıyor

Yüzyılın Konut Projesi Açılıyor

Meteorolojiden Sarı Kod Hava Durumu Uyarısı

İmamoğluna Casusluk Soeruşturması

Siber Suçlarla Mücadelede Büyük Başarı: Son 1 Haftada 189 Şüpheli Yakalandı

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Uzman Ortopedist

EcoCar İle Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama Deneyimini Yaşayın

Anamur Tarım ve Tropikal Ürünler Fuarı Böyle Açıldı

Mehmet Türe’den Anamur Tarım Fuarı Açıklaması: “8+2=2 Olmaz!”

Bozyazı İlçe Jandarma Komutanı Akgünden Dereköy Muhtarı Gürel Bolluk’a Anlamlı Plaket

MRS Fuar Yetkilisi Bülent Erkul’dan Genel Fuar Değerlendirmesi

Kaymakam Kemal Duru, Karaağa ve Lale Mahallelerinde Vatandaşlarla Buluştu

Başkan Durmuş Deniz, Muhtarlar ve Din Görevlileriyle 82 Sosyal Tesisleri’nde Buluştu

Kaymakam Kemal Duru’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü Mesajı

KAÇAK AVCILAR JANDARMADAN KAÇAMADI

Karan Ailesinden Anlamlı Bağış

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Uzman Ortopedist

SGK’dan Yapay Zeka Destekli Sahte Emeklilik Denetimi

Kaliteli Kurabiye Nasıl Anlaşılır? İpuçları ve Öneriler

Araç Kış Bakımı ve Kıştan Önce Yapılması Gerekenler

British Shorthair Fiyatları ve Sahiplendirme Süreci

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Tarife Gerilimi Tarım Ekipmanlarında Derin Etki Yaratıyor

Güney Kore – ABD Arasında Döviz Takası Görüşmeleri Yoğunlaşıyor

Küresel Odak: Çin’de “Global Leaders’ Meeting on Women” Zirvesi Başladı

Küresel Finansal Risk Uyarıları: ABD-Çin Gerginliği Yeni Bir Ticaret Fırtınasının Habercisi

Dünya İsrail – Hamas Ateşkesi ve Rehinelerin Serbest Bırakılmasına Kenetlendi

JANDARMADAN KAÇAK MAKARON OPERASYONU

MERSİN’DE DEAŞ’A ELEMAN TEMİN EDENLERE JANDARMA OPERASYONU

Yükleniyor

HSK Adayları Seçim Süreci Tartışılıyor

Meteorolojiden Sarı Kod Hava Durumu Uyarısı

İmamoğluna Casusluk Soeruşturması

Siber Suçlarla Mücadelede Büyük Başarı: Son 1 Haftada 189 Şüpheli Yakalandı

Mehmet Türe’den Anamur Tarım Fuarı Açıklaması: “8+2=2 Olmaz!”

MRS Fuar Yetkilisi Bülent Erkul’dan Genel Fuar Değerlendirmesi

Kaymakam Kemal Duru’dan 19 Ekim Muhtarlar Günü Mesajı

KAÇAK AVCILAR JANDARMADAN KAÇAMADI

Karan Ailesinden Anlamlı Bağış

Dünya İsrail – Hamas Ateşkesi ve Rehinelerin Serbest Bırakılmasına Kenetlendi

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 9 5 3 1 4 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 9 3 4 2 1 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 9 1 4 4 -2 7
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.