Çin’in Ankara Büyükelçiliği bugün Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in Xinjiang ile ilgili açıklamasına yönelik basın toplantısı yaptı.
Tanju Bilgiç Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) kısa süre önce yayımladığı Xinjiang Raporu hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu Çin’in Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü şu şekilde cevapladı:
“Çin, Türkiye’nin sözde ‘Xinjiang raporu’na ilişkin olumsuz açıklamalarından derin esef duyuyor ve kararlılıkla karşı çıkıyoruz. OHCHR’in yayımladığı sözde ‘Xinjiang Raporu’ BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yetkilendirilmemişti, rapor sahte bilgilerle asılsız suçlamalara dayanıyor. Bu tamamen yasa dışı bir belgedir ve ABD dahil olmak üzere Batı ülkelerinin zorlayıcı diplomasinin deforme bir ürünüdür. Rapor, ABD ile bazı Batılı güçler tarafından planlandı ve üretildi, bu sahte bilgileri toplayan bir belgedir. Söz konusu rapor ABD'ye ve Batı'nın Çin'i kontrol altına almak için Xinjiang’ı kullanma stratejisine hizmet eden siyasi bir araçtır. OHCHR, yurt dışındaki bazı Çin karşıtı güçlerin siyasi komplolarına dayanarak, OHCHR'nin sorumluluklarını ciddi şekilde ihlal eden ve evrensellik, nesnellik, ayrım yapmama ve siyasallaşmama ilkelerini de yine ihlal eden bu raporu, izinsiz olarak uydurdu ve yayınladı. OHCHR’in batılı ülkelerin baskısı ve müdahalesiyle ABD ile bazı Batı ülkelerinin çok sayıda gelişmekte olan ülkeye uyguladığı zorbalığın suç ortağı haline geldiği bir kez daha kanıtlandı. Sözde 'değerlendirme' Çin yasalarını ve politikalarını çarpıtıyor, Xinjiang'ın terörle mücadele ve radikalleşmeyi önleme çabalarını karalıyor ve Çin'deki üst düzey insan hakları görüşmesinden sonra yayınlanan açıklamadan çok farklı, mesleki etiği ve insan hakları çalışmalarının yürütülmesini ciddi şekilde zedelemekte, insan hakları alanındaki uluslararası iş birliğini ciddi şekilde kesintiye uğratmakta ve baltalamaktadır. Son günlerde, adaleti savunan 60'tan fazla ülke ortaklaşa İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine bu sahte raporun yayınlanmasına karşı çıkan bir mektup gönderdi. Xinjiang'daki bine yakın hükümet dışı örgütler ve her alandan insan da aynı şekilde, İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine itirazlarını dile getiren mektuplar gönderdi.
Xinjiang'daki tüm etnik gruplardan insanlar, Xinjiang'daki insan hakları durumuna karşı en fazla söz hakkına sahip olanlardır. Son yıllarda, Xinjiang’ın ekonomisi sürekli büyüyor, toplum uyum ve istikrarlı, insanların yaşam koşulları sürekli iyileşiyor, benzeri görülmemiş kültürel refah ve dinde uyum görülüyor. Tüm etnik gruplardan insanlar yasalara uygun olarak tam hak ve özgürlüklerden yararlanıyor. Çin hükümetinin tüm etnik grupların eşit haklarını korumaya yönelik büyük çabaları ile Xinjiang'ın insan hakları davasında kaydedilen tarihi ilerlemeyi görmezden gelen ve Xinjiang sorununu kışkırtarak Çin'in iç işlerine müdahale eden herhangi bir girişim, Xinjiang’daki tüm etnik gruplara mensuplar başta olmak üzere tüm Çin halkı tarafından kararlılıkla karşı çıkılacak. İlgilenen tüm yabancıları Xinjiang'ı ziyaret ederek Xinjiang'daki gerçek duruma kendi gözleriyle tanık olmaya davet ediyoruz, ancak ‘suçluluk karinesi’ türünde bir soruşturmayı asla kabul etmeyeceğiz.”
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı