9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Çin ve Yeni Zelandalı araştırmacılar, okyanusun en derin bölgesine keşif gezisi yaptı. Kermadec Çukuru’ndaki Scholl Oyuğu’nu keşif için yapılan ikinci mürettebatlı dalış, bilimsel araştırmalar için büyük önem taşıyor.
Çin ve Yeni Zelandalı araştırmacılar, okyanusun en derin bölgesine keşif gezisi yaptı. Kermadec Çukuru’ndaki Scholl Oyuğu’nu keşif için yapılan ikinci mürettebatlı dalış, bilimsel araştırmalar için büyük önem taşıyor. Scholl Oyuğu, Yeni Zelanda’nın kuzeydoğusunun 1.000 km’den daha fazla açığında bulunan Kermadec Çukuru’nun bilinen en derin noktası. 1.000 km’den daha fazla uzunluğa sahip Scholl Oyuğu’nun en derin noktası, Everest Dağı’nın yüksekliğinden daha derinde bulunuyor.
Keşif gezisini Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Kareen Schnabel, Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Derin Deniz Bilimi ve Mühendisliği Enstitüsü’nden (IDSSE) denizaltı kaptanları Deng Yuqing ve Yuan Xin yaptı.
“Fendouzhe” adlı derin deniz insanlı denizaltı ile okyanusun en derin bölgesine inen ekip, gezinin benzersiz bir deneyim olduğunu söylüyor. Keşif yolculuğu sırasında Schnabel ve Deng, Kermadec Çukuru’ndaki Scholl Oyuğu’nun en derin noktasına inen ilk kadınlar oldu. İnceleme dalışı, IDSSE’nin araştırma gemisi Tansuoyihao’da yapılan iki aylık bilimsel yolculuğun bir parçası olarak hayata geçirildi.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı