Foruma katılan uzmanlar, çeşitliliğe sahip demokrasilere kavuşulan yolların tek olmadığı kanısında. Uzmanlar, Çin’in kendi koşulları temelinde yarattığı tüm süreçte halk demokrasisinin ülkenin gelişmesini hızlandırırken aynı zamanda insanlığın siyasi medeniyetlerinin modellerini zenginleştirdiğini belirtti.
Ningxia Üniversitesi Çin-Arap Ülkeleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Shaoxian
Ningxia Üniversitesi Çin-Arap Ülkeleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Shaoxian, her medeniyetin kendine özgü özellikler taşıdığını ve gelişme sürecinde kültür ve kalkınma temeline dayalı demokrasi modeli oluşturduğunu hatırlattı. Li, Çin’in tüm süreçte halk demokrasisinin kendi koşulları ve geleneksel kültürleri temelinde oluşturulduğuna dikkat çekerek, Çin’e özgü olan demokrasi modelinin dünyanın siyasi uygarlığına Çin zekasını kattığını dile getirdi.
Pakistan Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Müşahid Hüseyin Seyid
Pakistan Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Müşahid Hüseyin Seyid, dünyada farklı medeniyetler, kültürler ve toplumların bulunmasından dolayı demokrasi modellerinin tek bir şekilde olmaması gerektiği kanısında. Seyid, demokrasiye farklı yollar ve tarzlarla kavuşulabileceğine dikkat çekerek, her ülkenin ve her toplumun kendi coğrafi koşulları ve tarihi unsurları doğrultusunda kendine uygun olan demokratik yolu seçmesi ve her çeşit demokrasinin de Çin tarzı demokrasi gibi halka mutluluk getirebilmesi gerektiğini vurguladı.
Tsinghua Üniversitesi Çağdaş Çin Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Yan Yilong
Tsinghua Üniversitesi Çağdaş Çin Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Yan Yilong, her devletin kültürü ve uygulamalarının farklı olması sebebiyle kendisine uygun demokrasi modeli keşfetme hakkına sahip olduğunu belirtti. Yan, Çin tarzı tüm süreçte halk demokrasisinin, Çin'in modernleşme sürecinde elde edilen deneyimlerden yararlandığına dikkat çekti. Bu tür demokrasinin dinamik olduğunu ve en verimli şekilde etkisini gösterdiğini, böylece en üst düzeyde benimsenebildiğini vurguladı.
Bangladeş’in Jahangirnagar Üniversitesi’nden araştırmacısı ve konuk profesör Washim Palash
Bangladeş'in Jahangirnagar Üniversitesi'nden araştırmacı ve konuk profesör Washim Palash, demokratikleşme sürecinde ekonominin geliştirilmesi için Doğu medeniyeti ve Doğu zekasından faydalanılması gerektiğini belirtti.
Çin ve Küreselleşme Merkezi (CCG) Araştırmacısı Zoon Ahmed Khan
Çin ve Küreselleşme Merkezi (CCG) Araştırmacısı Zoon Ahmed Khan, her devletin kendine özgü gelişim nitelikleri ve rotalarına sahip olduğunu vurgulayarak, 'Her ülke, büyük ya da küçük, güçlü ya da zayıf, dünyaya katkı yapabilir.' dedi. Khan, 'Dünyanın çok yönlülüğünü ve demokrasinin gerçek değerini benimsememiz gerekiyor.' şeklinde konuştu.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı