8634,29%-0,34
34,34% 0,01
37,47% 0,23
3028,42% 0,20
4970,75% -0,38
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in geçen 10 yılda küresel yönetişim sisteminin reformu ve inşasına aktif olarak katıldığını belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in geçen 10 yılda küresel yönetişim sisteminin reformu ve inşasına aktif olarak katıldığını belirtti.
Wang Wenbin, bazı Batılı medya kuruluşlarının Çin’in uluslararası düzeni değiştirmeye çalıştığı yönündeki endişelerini gidermek için günlük basın toplantısında Çin’in küresel yönetişimdeki konumu ve rolünü tanıttı.
Wang Wenbin, Çin’in son 10 yılda daha önce eşi görülmemiş genişlik, derinlik ve güçle küresel yönetişim sisteminin reformu ve inşasına katıldığını, karşılıklı saygı, adalet, işbirliği ve ortak kazanca dayalı yeni tip uluslararası ilişkilerin kurulmasıyla insanlığın kader ortaklığı inşasının hızlandırılması için çaba harcadığını ifade etti.
Çin’in mevcut uluslararası düzeni kararlılıkla koruyan ülke olduğuna dikkat çeken Wang Wenbin, Çin’in her zaman merkezinde BM olan uluslararası sistemi, uluslararası hukuka dayanan uluslararası düzeni ve temelinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olan çok taraflı ticaret sistemini kararlılıkla koruduğunu kaydetti.
Wang’ın verdiği bilgilere göre son on yılda, BM’nin aidadı ve barış koruma bütçesine en çok katkıda bulunan ikinci ülke haline gelen Çin, DTÖ’ye katılım taahhütlerini kapsamlı olarak yerine getiriyor, pazara erişim iznini genişletirken, üst düzey dışa açılmayı ilerletmeye devam ediyor. Çin, ithalat tarifelerinin genel seviyesini yüzde 15,3'ten yüzde 7,4'e düşürürken, 12. DTÖ Bakanlar Toplantısı’nda olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamak için de katkıda bulundu.
Çin’in dünya barışının korunmasına, ortak kalkınmanın ilerletilmesine ve küresel zorlukların üstesinden gelinmesine aktif olarak katkıda bulunan ülke olduğuna işaret eden Wang Wenbin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi’nin uluslararası toplumca desteklendiğini vurguladı.
Wang, “Çin, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasında öncülük yaptı ve Çin’in son on yılda dünya ekonomik büyümesine katkı oranı yüzde 38,6’ya ulaştı. Çin, dünya ekonomik büyümesinin birincil itici gücü haline geldi. Kore Yarımadası’ndaki nükleer sorunu, İran nükleer sorunu ve Afganistan sorunu gibi önemli sorunların siyasi çözüme bağlanmasını sağlamaya çalışan Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden en fazla barış gücü askerlerini gönderen ülkedir. Uluslararası Gıda Güvenliği İşbirliği İnisiyatifi ve Küresel Veri Güvenliği İnisiyatifi’ni ortaya koyan Çin, Paris İklim Anlaşması'nın sağlanmasına güç katarken, karbon zirvesi ve karbon nötrlüğü hedeflerini açıkladı. Çin, 120'den fazla ülke ve uluslararası kuruluşa 2 milyar 200 milyondan fazla doz COVID-19 aşısı sağladı.
Çin’in küresel yönetişim sisteminde reformun düzeltilmesini ilerleten sorumlu bir büyük ülke olduğunu vurgulayan Wang, Çin’in, ortak istişare, inşa ve paylaşım ilkelerine dayalı küresel yönetişim düşüncesini ortaya koyduğunu, G20'nin uzun vadeli bir yönetişim mekanizmasına dönüşmesini desteklediğini, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Yeni Kalkınma Bankası gibi küresel kalkınma için yeni işbirliği platformları oluşturduğunu ifade etti.
Wang Çin’in ayrıca BRICS işbirliğini derinleştirirken, yükselen pazarların ve gelişmekte olan ülkelerin uluslararası işlerdeki temsilini ve ifade hakkını arttırmaya çalıştığını dile getirdi.
Wang Wenbin, uluslararası durumda ne gibi değişiklikler olursa olsun, Çin’in gerçek anlamda çok taraflılık uygulama kararlılığının, küresel yönetişimi düzeltme çabalarının ve uluslararası işbirliğini ilerletme girişimlerinin değişmeyeceğinin altını çizdi.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı