• BIST 100

    11198,82%1,70
  • DOLAR

    41,58% 0,00
  • EURO

    48,91% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5179,89% 0,40
  • Ç. ALTIN

    8492,25% 1,61

Çin Büyükelçisi Shaobin: ″Türkiye ile çalışmaya hazırız″

Çin’in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, Amerika Birleşik Devletleri’nin düzenlendiği “Demokrasi Zirvesi’nin” kutuplaştırıcı ve çatışmacı niteliğine dikkat çekti.

GÜNCEL 1.04.2023 18:59:49 1127
Çin Büyükelçisi Shaobin: ″Türkiye ile çalışmaya hazırız″
Haberi Sesli Oku

Çin’in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, Amerika Birleşik Devletleri’nin düzenlendiği “Demokrasi Zirvesi’nin” kutuplaştırıcı ve çatışmacı niteliğine dikkat çekti.

Türkiye’nin de davet edilmediği zirvenin Washington yönetiminin tepki çeken hegemonyasunı sürdürme amacıyla organize edildiğini anımsatan Büyükelçi,  “Bir ülkenin demokratik olup olmadığına ancak o ülkenin halkı karar verir. Ölçü halkın katılımı, memnuniyet ve kazanç duygusuna sahip olup olmadığı olarak belirlenmelidir.” dedi. Çin’in elde ettiği başarıları anımsatan Çin Büyükelçisi Liu Shaobin bunun ülkedeki tam kapsamlı demokrasiyi yansıttığını vurguladı.

CRI Türk Özel yayınına katılarak gazeteci Gökhun Göçmen’in sorularını yanıtlayan Büyükelçi Liu Shaobin, Türkiye ile ilişkileri stratejik ve uzun vadeli olarak ele aldıklarını söyledi. Kuşak ve Yol İnisyatifi’nin Orta Koridoru ile kenetlemeye hazır olduklarının altını çizen Büyükelçi bölgesel ve küresel barış ile uluslararası sistemin demokratikleşmesi için Türkiye ile çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

 Çin’in Türkiye Büyükelçisi Liu Shobin ile yapılan röportajın tamamını takipçilerimizin dikkatine sunuyoruz:

Amerika Birleşik Devletleri geçen günlerde 2. kez “Liderler Demokrasi Zirvesi”ni düzenlendi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada ABD’ye demokrasi adı altında diğer ülkelere anlayışını dikte etmeyi bırakması tavsiyesinde bulunarak tutumunu ortaya koydu. Türkiye de 'zirveye' davet edilmedi. Bununla ilgili yorumunuz nedir?

Şunun farkındayız, son günlerde ABD kendisinin berbat demokrasi durumuna göz yumarak tekrar sözde Liderler Demokrasi Zirvesi’ni düzenledi ve sözde “otokratik yönetimlere karşı demokrasi” olan yanlış anlatısını uydurdu. ABD’nin asıl amacı bloklaşma siyaseti izlemek ve zıtlaşmayı kışkırtmaktır. Bunu herkes iyi biliyor. Demokrasi insanlık medeniyetinin önemli ortak değeridir ve patenti bir ülkeye ait değildir. Dünyanın herhangi bir ülkesine uyan tek sistem ya da model yoktur. Çin şöyle bir söz var: 'Herkesin ayakkabı numarasının aynı olmasına gerek yoktur. Önemli olan ayaklara uymasıdır.' Her ülkenin yönetişim yolunun aynı olmasına da gerek yok. Önemli olan halkına yararlı olmasıdır. Bir de halklar arasında kullanılan şu ifade var: 'Bir ayakkabının uygun olup olmadığını sadece kendin giydikten sonra anlarsın.' Bu sözü herkes kavrayabilir. Bir ülkenin demokratik olup olmadığına ancak o ülkenin halkı karar verir. Hangi ülkede demokrasinin iyi olup olmadığının ve hatta tüm demokratik standartların ölçüsü o ülkenin modeli ve standartları değildir. Ölçü halkın katılımı, memnuniyet ve kazanç duygusuna sahip olup olmadığı olarak belirlenmelidir.

Çin'in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin: Umarım Çin ve Türkiye ilişkileri ikili alanlarda somut gelişmeler elde etmesinin yanı sıra bölgesel ve küresel barışa da büyük katkıda bulanacak.

ABD kendi standartlarına göre dünyayı 'demokratik' ve 'demokratik olmayan' şeklinde taraflara ayırmaya çalışıyor. Bunun gibi bölünme provokasyonları ve çatışma kışkırtıcılığı bir 'demokrasi manipülatörü ve yağmacısı' olarak ABD’nin ikiyüzlülüğünü, diğer ülkeleri bastırma, dünyayı bölme, uluslararası toplum tarafından uzun zamandır bilinen ve sevilmeyen hegemonyasını sürdürme yönündeki “uğursuz niteliğini” ortaya koymuştur.

Çin’de demokrasinin gelişimi açısından durum nedir?

Çin tüm süreçlerde halk demokrasisini izlemektedir. Çin kararlılıkla halkın önceli ilkesini tanıyor. Temel kıstasımız halkın bir şeyi savunup savunmaması onaylayıp onaylamaması, memnun olup olmamasıdır. Tüm çalışmalarımızda bunları temel kıstas olarak alıyoruz ve halkı en çok doğrudan ilgilendiren ve çıkar sorunlarını çözmek için çaba sarf ediyoruz.

Çin tam olarak halkın kendi yurdunun efendisi olmasında, halkın hukuk doğrultusunda demokratik seçim, istişare, karar, yönetim ve denetim haklarından faydalanmasının güvence altına alınmasında ısrar ediyor. Bu nedenle Çin halkı şaşırtıcı yaratıcılığını ve üretkenliğini gösterebiliyor. Bu nedenle 1,4 milyardan fazla muazzam nüfusa sahip bir ülkede ekonomik kalkınma ve uzun vadeli toplum istikrar gibi iki mucize yaratılabiliyor. Çin halkının Çin hükümetine olan memnuniyet ve destek oranı üst üste birkaç yıldır yüzde 95’ten fazladır.

Gerçekler tüm süreçteki halk demokrasisinin halkın iradesini yansıtan, Çin’in ulusal koşullarına uyan, halk tarafından savunulan en geniş, gerçek ve etkili demokrasi olduğunu kanıtladı.

Çin-Türkiye ilişkilerinin gelecekteki gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle CRI Türk aracılığıyla 6 Şubat tarihinde Türkiye’nin güney bölgesinde meydana gelen ve büyük can ve mal kaybına neden olan şiddetli depremden dolayı tekrar tüm Türk halkına büyük geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Şuna inanıyorum ki Türk halkı güçlü çabalarıyla en kısa zaman içinde büyuük afetin getirdiği zorlukların üstesinden gelerek en kısa zaman içinde yeniden yapılanma sürecini tamamlayacak.

Çin ve Türkiye ilişkilerinin geleceğini sordunuz: Çin ve Türkiye dünyada ve bölgede önemli etkiye sahiptir. Çin olarak ikili ilişkilere uzun vadeli ve stratejik açıdan bakıyoruz. Umarım Çin ve Türkiye ilişkileri ikili alanlarda somut gelişmeler elde etmesinin yanı sıra bölgesel ve küresel barışa da büyük katkıda bulanacak.

Son yıllarda iki ülkenin devlet liderlerinin ortak öncülüğünde Çin ile Türkiye arasındaki stratejik iş birliği ilişkileri sürekli olarak ileriye doğru gidiyor. Türkiye tarafı ile birlikte karşılıklı saygı, yarar ve kazan-kazan ilkelerini derinleştirmek, siyasi güveni artırmak, iş birliği potansiyelini derinleştirmek, kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini özellikle de Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin Orta Koridor Planı’ya kenetlenmesini güçlendirmek, ortak gelişimi daha iyi bir şekilde hayata geçirmek ve iki ülke halklarının mutlu yaşama kavuşmasını sağlamaya hazırız.

Bunun yanı sıra çeşitli küresel meydan okumalara karşı dünyada ve bölgede önemli etkiye sahip olan Çin ve Türkiye’nin el ele vererek uluslararası düzenin daha adil ve rasyonel bir yönde geliştirmesini hızlandırması, uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini ilerletmesi, küresel yönetişimin daha adil ve rasyonel bir yönde gelişimini desteklemesi, bölge ve dünyanın kalıcı barışı için gerekli katkıda bulunması gerekiyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur’da Motosiklet Çarpışması: 2 Kişi Hayatını Kaybetti

Jandarmadan Aranan Şahıslara Sıkı Takip: 10 Kişi Yakalandı

Kaymakam Kemal Duru, Sugözü, Boğuntu ve Çukurabanoz Mahallelerinde İncelemelerde Bulundu

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN BERDAN BARAJ GÖLÜ’NDE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Bir Dal Muz Kuzeyhan'a Bir Umut

Abdulsamet Aksu Türkiye’nin Önde Gelen Girişimcilerinden Biri Olarak Her Geçen Gün Devleşiyor

VitaminSAN İle Orijinal Solgar Ürünlerine Ulaşmak Çok Kolay

Anamurlu Çiftçilere Tarım Sayımı Çağrısı: “Güçlü Veri, Güçlü Tarım”

Jandarmadan Bozyazıda Uyuşturucu Operasyonu

Adak Kurbanı Bağışı ile İbadetinizi İyiliğe Dönüştürün

Dereköy Muhtarı Gürel Bolluk, Mahallesini Asfaltlayan Başkan Seçer Ekibine Teşekkür Etti

Kızılca Muhtarı’nın Oğlu Ahmet Doğan Dualarla Manisa’ya Uğurlandı

İşe İade Davasında İşveren ve İşçinin Hakları Nelerdir?

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

​Zamandan Süzülen Anamur

ANAMUR’DA HUZUR VE GÜVENLİK İÇİN ASAYİŞ VE TRAFİK UYGULAMASI

Mehmet Türe: İYİ Parti Döneminde Etik Değerler Öne Çıkacak

NASA: Ay Dünya’dan Yılda Yaklaşık 3,8 cm Uzaklaşıyor

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Ozon Tabakası Koruma Gününde Viyana Sözleşmesi Gündemde

Fed Toplantısında Bağımsızlık Tartışması Gerginlik Yarattı

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Bozyazıda Önünde 4,5 Dönüm Bahçesi İle Satılık Lux Ev

Anamur’da 4-6 Yaş Kur’an Kurslarında Yeni Dönem Coşkusu Mersin

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Türkiye'nin güvenilir insan kaynakları ve işe alım platformu olan Secret CV

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

Lokman Hekimin Çırağı Sinema Yolculuğu Başlıyor

Kurtsan Robot Kol Kapatma: Esneklik ve Üstün Performans

Yükleniyor

Jandarmadan Aranan Şahıslara Sıkı Takip: 10 Kişi Yakalandı

Kaymakam Kemal Duru, Sugözü, Boğuntu ve Çukurabanoz Mahallelerinde İncelemelerde Bulundu

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN BERDAN BARAJ GÖLÜ’NDE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Jandarmadan Bozyazıda Uyuşturucu Operasyonu

Dereköy Muhtarı Gürel Bolluk, Mahallesini Asfaltlayan Başkan Seçer Ekibine Teşekkür Etti

Kızılca Muhtarı’nın Oğlu Ahmet Doğan Dualarla Manisa’ya Uğurlandı

İsrail Gazze’de Kara Harekâtı ile Ortadoğunun Kaderine İlerliyor

Anamur’da 28 Bin 500 Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Anamur’da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı: "Adalet, Milletin Teminatıdır"

Tartıştığı Gelinini 5 Yaşındaki Kızının Güzü Önünde Bıçakla Öldürdü

İYİ Parti Anamur'da Delege Seçimleri Tamamlandı

MHP'li Uysaldan "Terörsüz Türkiye" Vurgusu

Mutlu Adaylıktan Çekildiğini Duyurdu

İYİ Parti Milletvekili Kocamaz Dereköy’de Halkla Buluştu

Bahar’dan Seçer’e Anlamlı Ziyaret

Kurtulmuş–Kavelaşvili Meclis Görüşmesi

İlçe Başkanlığına Adaylığını açıklayan CHP'li Mutlu “Bu yol Atatürk’ün yolu” Sözleri ile Anlamlandırdı

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

Java Motor Tutkunları Anamur’da

İlk Satışınızı İnternetten Yapmanın Püf Noktaları

İlk Hafta Süper Lig Sıralamasında Güncel Tablo

Türkiye Chengdu’da İki Süper Madalya

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.