Tarih: 13.01.2024 19:13

Bünyamin Kozak’tan Bu Gece İçin Don Uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

Mithat ÜNAL/ (MHA) - Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, Anamur ve Bozyazılı muz ve çilek üreticilerini bu sabaha karşı don tehlikesine karşı uyardı. Don Tehlikesine Karşı Sera İçi Koruma yöntemlerinin acil olarak devreye alınması gerektiğini vurgulayan Kozak;  Özellikle kış aylarında don tehlikesinin her zaman kendisini gösterebileceğini ancak bu gün bunun daha da belirgin hissedildiğini söyledi. Don olayının serada ortaya çıkan için ciddi bir sorun oluşturabileceğini kaydeden Kozak; “ Sera içi sıcaklığın konsantrasyonunun azaldığında, uygulama riski artar ve bu durum ürün kaybına neden olabilir.”dedi.  Don tehlikesine karşı alınması gereken bazı önlemler konusunda bilgiler veren Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, bunları şu şekilde sıraladı.  
1. Sera İçi Isıtma Sistemlerinin Kullanımı: Tehlike durumunda, seranın içindeki sıcaklığın artırılması için ısıtma sistemlerini devreye sokmak önemlidir. Farklı ısıtma yöntemleri mevcuttur, ancak seranın büyüklüğüne ve ihtiyaca bağlı olarak değişebilir. 
2. Yeraltı Suyu Sisleme: Yeraltı suyu sistemi, talimat üzerine bir su biriktirmek için bağışın karşı korunmasını sağlar. Su donduğunda açığa çıkan ısı, uygulama dona maruz kalmanın devam etmesini engeller. Bu sistem, seranın içinde homojen bir sıcaklık sağlamak adına etkili bir seçenektir. 
3. Yağmurlama Sistemleri: Don  riski durumunda yağmurlama sistemleri, korunması için etkili bir önlem olarak da kullanılabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —