Buca Belediyesi’nden “yeşil yakalı patronlar” için panel

Buca Belediyesi’nden “yeşil yakalı patronlar” için panel

YAŞANAN iklim krizine karşı ulusal ve uluslararası arenada pek çok projeye imza atan Buca Belediyesi, tekstil sektöründe “yeşil yakalı patronların” çoğalması ve bu konuda farkındalık yaratmak için önemli bir etkinlik düzenledi.

YAŞANAN iklim krizine karşı ulusal ve uluslararası arenada pek çok projeye imza atan Buca Belediyesi, tekstil sektöründe “yeşil yakalı patronların” çoğalması ve bu konuda farkındalık yaratmak için önemli bir etkinlik düzenledi. AR-GE Müdürlüğü Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Merkezi tarafından, Avrupa Atık Azaltım Haftası nedeniyle  gerçekleştirilen “Tekstilde Döngüsellik Paneli”nde deneyimler de paylaşıldı.

 

Buca Belediyesi ana hizmet binasında gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Prof.Dr Canan Madran gerçekleştirdi. Katılımcıların ilgiyle izlediği panelde alanında uzman isimler konuk olarak yer aldı. Kaynaklarını kaybetmeden yeniden kullanan, doğru tasarımlar sayesinde kendini yenileyen bir tekstil ekonomisi yaratmak adına yapılan panele İzmir Çevre Mühendisleri Odası İklim Değişikliği Enerji ve Sürdürülebilirlik Komisyon yürütücüsü Rahile Yeni, Akçakaya Group Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Akçakaya, DCube Döngüsel Ekonomi A.Ş. kurucu üyesi Gülcan Ergün ve  Originn Platformu kurucu ortağı Nazey Erdile konuşmacı olarak katıldı.

 

YAŞADIĞIMIZ BİR BUHRAN

İzmir Çevre Mühendisleri Odası İklim Değişikliği Enerji ve Sürdürülebilirlik Komisyon yürütücüsü Rahile Yeni, gelinen noktada yaşanan hava olaylarına iklim değişikliği demenin mümkün olmadığını, kriz kelimesini kullanmak gerektiğini vurgulayarak, “Neden kriz demeliyiz? Kriz dediğimiz zaman bunun kelime karşılığı buhran. Yani artık ayağa kalkmamız lazım, bu konuda birşeyler yapmamız lazım” dedi.

 

Tekstil sektörünün Paris Anlaşması’na uymak zorunda olduğunu belirten Yeni, bu zorunluluğu ise şöyle açıkladı: “Bir tesiste bir üretim gerçekleştiriyorsanız, her bir adımınızın çevresel boyutta, toplumsal boyutta değerlendirilmesi gerekiyor. Çevresel etkisini azalttığınız bir ürün ticari alanda artı bir değer oluşturur. Her ürünün bir karbon ayak izi var. Sanayici ilk adımdan kapıya kadar bir ürünü yönetebilir mi? Bu çok zor. Neden bir ürünün karbon salınımını hesaplamalıyız? Çünkü Paris Anlaşmasının en önemli maddesi “Karbon vergisidir” Bu durum piyasada rekabet ortamı doğuracaktır. Ürünü almak isteyen sanayici, karbon vergisi düşük olanı tercih edecektir”

 

YEŞİL YAKALI PATRON

Panelde yeşil yakalı patron olarak tanımlanan Akçakaya Group Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Akçakaya, 18 yıldır tekstil sektöründe ihracatçı olarak var olduklarını belirterek, “ İşletme olarak Paris Anlaşması’na uygun olarak çalışmaya başladığımızda ilk yıllarda büyük zorluklarla karşılaştık,  ancak son yıllarda sektörde anlayışın değiştiğini, pek çok organik hammaddeye daha rahat yollardan ulaşabildiğimizi görüyoruz” diye konuştu.

 

Doğayı ve sürdürülebilirliği düşünerek yeni binalarını tasarladıklarını belirten Yasin Akçakaya, bu anlamda fabrikada güneş enerjisi kullandıklarını belirtti. Akçakaya, “Enerjimizin yüzde 65’ini böyle sağlıyoruz. Yağmur sularını biriktiriyoruz. Arıtma tesisimiz var. Pis suyu da arıtabiliyoruz. Teknolojide smart makinelere geçildi. Bugün geldiğimiz noktada çok mutluyuz ”dedi.

 

DCube Döngüsel Ekonomi A.Ş. kurucu üyesi Gülcan Ergün, doğa-değer-dönüşüm odağında döngüsel ekonomi çalışmaları yaptıklarından bahsetti. Ergün şöyle konuştu:  “Döngüsel ekonomi geri dönüşüm olarak algılanıyordu. Onun için öncelikle farkındalık çalışmaları yaptık. Yeniden Döngüsel Ekonomi için önemli olan şey, ürünün sistemin içinde kalabileceği maksimum oranda kalabilmesi. Atık dediğimiz konu sistemin için de artık hiçbir şekilde kullanılamıyorsa geri dönüşüme girmeli. Atığı çok iyi yönetiyoruz derseniz bu sistemin içinden çıkamayız. Bu nedenle tasarıma çok önem veriyoruz. Atık bir tasarım hatasıdır".

 

Originn Platformu kurucu ortağı Nazey Erdilek, Sürdürülebilir Moda Platformu alanındaki çalışmalarından bahsederek “Originn olarak her birimizin aynı sofrada konuşuyor olması için çalışmalar yapıyoruz, ürünün tasarlanma sürecindeki servisi ve sistemi tasarlıyoruz ”dedi.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Gümüş 'ten Leman Dergisine Sert Tepki

Anamur Gazeteciler Cemiyeti’nden Kaymakam Kemal Duru’ya Ziyaret

Kızılaydan Orman Yangınlarına Müdahale Eden Ekibe Lojistik Destek

Mersin Valisi Atilla Toros’tan Yangın Uyarısı

Mersinde Hayırsever Vatandaş Şehir Hasttanesi Önünde Karpuz İkramı

Toroslar Sağlık Mahallesi'nde gece bir oto yıkamacıda çalışır halde bırakılan araçtan sızan gaz nedeniyle 4 genç ve bir köpek zehirlenerek yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet Savcılığı Koordinasyonunda 21 Noktada Mobil Operasyon

Gülnar’da Metruk Evde Yangın Paniği

Beştepe Kabinesi Erdoğan Başkanlığında Toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM 32. Genel Kurulu’nda

Cumhur İttifakından Ortak Rauf Denktaş Parkı Açıklaması

CHP Lideri Özel’den Esnaf ve Ümit Özdağ’a Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal: ‘Orman Vasfını Yitirmiş Araziler Çiftçimize Kiralansın’

MHP’li Vekil Dr. Levent Uysal: 'Kadınlara Finansal Okuryazarlık Sertifika Programı Müjdesi'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda Önemli Konular Ele Alnacak

Alparslan Türkeş'in Anısına Sosyal Medyada Yoğun İlgi

MHP’Lİ UYSAL BRÜKSEL’DEN SESLENDİ: GÖÇMEN MESELESİNE TÜM DÜNYA SAMİMİYETLE YAKLAŞMALI

Balıkesir Üniversitesi ve Uyumsoft arasında iş birliği protokolü imzalandı

MERSİN BELLEK OFİSİ, FAALİYETLERİNİ TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR

İş ve Dinlenme Arasında Denge Nasıl Bulunur? Uzmanlardan İpuçları

2027 Akdeniz Oyunları İçin Tesis İnşaatları Hızla Devam Ediyor

FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye İsviçre İle Karşılaşıyor

Anamurda 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Renkli Geçti

ANTİSK İlkbahar Tenis Turnuvaları Coşkuyla Sona Erdi

7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu'nda Macar Sporcu Feldhoffer'dan Tarihi Başarı

Ümit Milli Takım, Kosova'yı 4-2 Mağlup Etti

Trabzonspor'da Şenol Güneş Dönemi: 2+1 Yıllık Anlaşma Sağlandı

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Rangers ile rövanş maçına çıkıyor

Arda Güler'in Yeni Rotası Netleşti

Super Bowl LIX, 9 Şubat 2025'te New Orleans'ta gerçekleşti

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

"Aşk Adası Buluşması" ABD'de Zirvede: Hangi Zaman Dilimdesiniz?

Moda endüstriyel, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara yöneliyor

İleri Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Stratejileri: Yaşam Ayavefe'nin Çevresel Vizyonu

Kızılcık Şerbeti'nde Büyük Ayrılıklar ve Gerilim Dolu Yeni Bölümler

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Bozyazı’da Karne Şenliği Coşkusu: Koruyucu Aileler ve Çocuklar Birlikte Eğlendi

Mersin Üniversitesi'nde Yerli Oyun Teknolojileri Alanında Yeni Bir AR-GE Laboratuvarı Kuruldu

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek İddiası Öğrencilerin Kafasını Karıştırdı

Çocuklara Suç ve Güvenlik Eğitimleri Başladı

Durmuş Yılmaz Yeniden Denetim Kurulunda: Özel Eğitim İçin 16 Yıllık Mücadele Sürüyor

Türkiye’nin ilk Astronotu Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri İle Birarada

Yücelen Akademi İlk Mezunlarını Verdi

YÜCELEN EĞİTİM VAKFI AKKUYU NÜKLEER SANTRAL EĞİTİM PROTOKOLÜ DEVREYE GİRDİ

Gençlik ve Spor Bayramını Uluslararası Robot Yazılım Ödülü İle Taçlandırdı

Gümüş 'ten Leman Dergisine Sert Tepki

Anamur Gazeteciler Cemiyeti’nden Kaymakam Kemal Duru’ya Ziyaret

Kızılaydan Orman Yangınlarına Müdahale Eden Ekibe Lojistik Destek

Lise Öğrencisinden Tıp Dünyasını Heyecanlandıran Buluş

Anamur ve Bozyazılı Muz Üreticilerinden Ortak Çağrı: "Yerli Muz İçin Lobi Oluşturulmalı"

Anamur’da Sokak Hayvanları İçin Veteriner Müdürlüğü Kuruluyor

Anamur'da Gençlik Spor Şenliği Heyecanı

Anamur’da Güvenlik Kameraları Artıyor

Mersin Valisi Atilla Toros’tan Yangın Uyarısı

Çamalan’da Yangın Nöbeti

Mersinde Hayırsever Vatandaş Şehir Hasttanesi Önünde Karpuz İkramı

Toroslar Sağlık Mahallesi'nde gece bir oto yıkamacıda çalışır halde bırakılan araçtan sızan gaz nedeniyle 4 genç ve bir köpek zehirlenerek yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet Savcılığı Koordinasyonunda 21 Noktada Mobil Operasyon

Gülnar’da Metruk Evde Yangın Paniği

Sevilla Zirvesi'nde Yoksulluk ve İklim Krizi: Sevilla Taahhüdü Açıklandı

Brent Petrol 66 Dolara Yükseldi: Akaryakıtta Yeni Zam ve İndirim Beklentisi

Beştepe Kabinesi Erdoğan Başkanlığında Toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM 32. Genel Kurulu’nda

İç mimarla çalışmak size ne kazandırır İstanbul’daki projelerden gerçek örnekler

BÜYÜKŞEHİR GÜLNAR’DA 105 BİN DOMATES FİDESİ DAĞITTI

Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’da Sıcaklık 39 Dereceyi Aştı, Vatandaşlara Kritik Yangın Uyarısı

Yerli Otomobil TOGG T10X’e Kur Zammı: Fiyatlar %8 Arttı

Otomobil, Çöp Kamyonuna Çarptı 1 İşçi Öldü, 4 Yaralı

Dereköyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Genel Kurulda Güven Tazeledi

Anamur ve Bozyazı’da Orman Yangını Riski En Üst Seviyeye Çıktı

Yeni Ekonomi Paketi Açıklandı: Memur ve Emekliye Ek Zam Sinyali.

ABD'de Yapay Zeka Yasası Onaylandı:

Kızılay'dan Bozyazı Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ali Öztaş’a Teşekkür Ziyareti

ABD Senatosu’ndan İran Operasyonlarına Tepki: Kongreyi Bilgilendirmeme Krizi

Kızılay’dan Bozyazı Müftüsü’ne Anlamlı Ziyaret

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.