Tarih: 18.11.2022 08:39

Güneştekin: “Yaşar Kemal tanıdığım en vicdanlı insandı”

Facebook Twitter Linked-in

Ressam Ahmet Güneştekin, Kültürpark Atlas Pavyonu’ndaki Güneştekin’in mübadele temalı “Gavur Mahallesi” sergisi ile iç içe yapılan söyleşide Yaşar Kemal’in göç edebiyatını anlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de izlediği söyleşide yurtlarından edildikleri için köksüz kalmış insanların hikayesi, Yaşar Kemal’in “Ada Hikayesi” dörtlemesi üzerinden ele alındı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik Güneştekin’in, “Renklerle Bir Yaşar Kemal Portresi” adlı belgesel film ile başladı. Filmin ardından sözü, açılış konuşması için Yaşar Kemal’in eşi ve Yaşar Kemal Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Semiha Baban Gökçeli aldı. Baban Gökçeli, usta yazarın dörtlemesiyle ilgili söyleşilerinden bir derlemeyi dinleyicilerle paylaştı. Yaşar Kemal’in “Bir Ada Hikayesi romanlarımda mübadeleyi yazdım. İki milyon insanın yerinden yurdundan edilmesi… Bunu yazmaya kalktım. Hiç de kolay değildi. En zor yazdığım kitap bu oldu” dediğini aktaran Baban Gökçeli konuşmasına yine büyük ustanın şu sözleriyle son verdi: “Benim romanlarımı okuyanlar insanlığı aşağılayamasınlar, zulme işkenceye karşı olsunlar. İkiyüzlü insanlar utançlarından kimsenin yüzüne bakamasınlar. Benim romanlarımı okuyanlar insanın insanı sömürmesine savaşım versinler. Savaşa düşman, barışa dost olsunlar. Her koşulda, doğayı yok edenlere, çocuklarının, dünyanın geleceği için her koşulda savaşım versinler. Benim romanlarımı okuyanlar insana, doğaya sevgiyle dolu olsunlar.”



Güneştekin sözlerini, “Ben Yaşar Kemal’in mirasçısıyım. Yaşar Kemal tanıdığım en cesur, en vicdanlı, en iyi insandı benim için. Bugün Yaşar Kemal için bir araya gelmemiz benim için unutulmayacak bir akşam oldu. İyi ki büyük usta Yaşar Kemal var” diyerek sonlandırdı.

Hafta içi 09.00-17.30, hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasında 5 Mart 2023’e kadar her gün ziyarete açık serginin küratörlüğünü Şener Özmen üstleniyor. Sergide büyük boyutlu enstalasyonlar, video işleri ve metal formların taşla tamamlandığı heykel çalışmaları bulunuyor.

Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —