• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Borsalar enflasyona rağmen yükseldi

Dün ABD’deki güçlü enflasyon verileri kısa süreli olarak riskten kaçışı hızlandırsa da, sonrasında etkili bir toparlanma yaşandığını gördük.

GÜNCEL 14.10.2022 05:59:42 764
Borsalar enflasyona rağmen yükseldi
Haberi Sesli Oku

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
15:30 USD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) (Eyl) -0,10% -0,30%
15:30 USD Perakende Satışlar (Aylık) (Eyl) 0,20% 0,30%
17:00 USD Michigan Tüketici Hissiyatı (Eki) 58,9 58,6
17:00 USD Michigan Enflasyon Beklentisi (Eki)   4,70%
20:00 USD ABD Baker Hughes Toplam Sondaj Kuyusu Sayısı   765

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Borsalar enflasyona rağmen yükseldi”

Dün ABD’deki güçlü enflasyon verileri kısa süreli olarak riskten kaçışı hızlandırsa da, sonrasında etkili bir toparlanma yaşandığını gördük. ABD borsaları günü 2 – 3% arasında yükselişle kaparken, Asya piyasalarında daha da ivmeyi yükselişler görüldü. Japonya’da endeks 3,5%, Hong Kong’da 3,4%, Çin’de 1,6% yükseldi. ABD endeks vadelileri 0,6 – 0,8% arasında pozitif seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,93% civarında yoğunlaşırken, Dolar endeksi dün yaşadığı düşüş ardından sakin seyretti.

Enflasyondaki yükselişe rağmen risk iştahını açıklayan herhangi bir haber akışı veya veri bulunmuyor. Ancak tahminler arasında son dönemde en kötü senaryoların fiyatlanmış olması, satış pozisyonlarının maliyetlerinin karşılanması için kapatılması, piyasaların dibi gördüğü gibi başlıklar bulunuyor. Tüm bu başlıklar da neden olarak piyasaların yüksek volatilitede hareket etmesine bağlanıyor.

ABD

“Michigan tüketici anketi”

Fed Başkanı Powell’ın enflasyonla katı şekilde mücadele edeceğini açıkladığı birkaç toplantı öncesinde Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı ankete ilişkin bilgilere de değinmesi veriyi ön plana çıkardı. Manşet rakam, yani tüketici hissiyatının ne yönde ilerleyeceği, aynı zamanda tüketici eğilimi, yani ekonomik canlılık hakkında da ipucu verebileceği için takip edilecek.

Ancak verinin içeriğinde yer alan enflasyon beklentisine ilişkin anket de yakından takip ediliyor. Yukarıdaki grafikte görüleceği üzere 2022’nin ilk ayları haricinde enflasyon beklentilerinde gerileme söz konusu. Ancak OPEC+ kararı sonrası artan petrol fiyatlarının özellikle önümüzdeki aylarda bu beklentilere nasıl yansıyacağı önemli olacak.

“Perakende satışlar”

 

ABD’de Ağustos ayı perakende satışları otomotiv satışlarının sağladığı destekle 0,3% artmış, ancak otomotiv satışlarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek veri 0,3% gerilemeyi işaret etmişti. ABD ekonomisinde perakende sektörü büyüme için oldukça önemli bir gösterge. Tüketim eğilimindeki istikrarlı seyir hem resesyon endişeleri için, hem de fiyat beklentileri, dolayısıyla da Fed tahminleri için ipucu sağlıyor.

Eylül ayında perakende satışların Ağustos ayına göre artışını sürdürmesi bekleniyor. Çekirdek perakende satışların ise önceki ay yaşanan 0,3%’lük gerilemeye rağmen gerileme eğilimini sürdürdüğü tahmin ediliyor.

 “Durgunluk döneminde bilanço sezonu başlıyor”

ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesine rağmen agresif faiz artırımları devam ediyor. Piyasa ekonominin sağlıklı işleyişine ilişkin ipuçları ararken, bir taraftan da şirketlerin faiz kararları ile mevcut ekonomik koşullardan ne zaman ve ne ölçüde etkilenebileceği merak ediliyor. Bu nedenle ABD’de üçüncü çeyreğe ilişkin bilanço sezonu yakından takip edilecek. Bilançolar bu haftanın ikinci yarısında bankalar ile yoğunlaşıyor. Bilanço takvimine ulaşmak için tıklayınız.

Bugün banka bilançoları yoğunlaşıyor. Aşağıda Citigroup, JP Morgan ve Morgan Stanley raporlarına ulaşabilirsiniz.

JP Morgan Beklentileri Bilanço Sezonunun Sert Geçeceğini Gösteriyor

Yükselen Faiz Oranları Citigroup’u Nasıl Etkileyecek?

Bankacılık Bilançoları Morgan Stanley ile Devam Ediyor

 “FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

 ‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Borsa endeksi iyi başladığı günde öğleden sonra gelen satışlarla gerilerken, saat 16:30 dan sonra gelen alımlarla tekrar pozitif bölgede günü tamamladı. Bunda ABD endekslerinin beklentilerden gelen enflasyon verisi sonrasında gösterdiği gerilemenin ardından başlattığı hızlı toparlanmanın etkisi oldu diyebiliriz. ABD TÜFE verisi beklentilerin üzerinde gelirken, çekirdek enflasyondaki yükseliş ABD borsalarında ilk önce günlük kazançların geri verilmesine neden oldu ancak sonrasında başlayan hızlı alımlar gün sonuna kadar devam etti ve ABD S&P endeksi günü %2.60 yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksindeki oynaklık Mart 2020’den bu yana görülen en yüksek oynaklık olurken, ABD piyasalar 2020’den bu yana gördüğü en düşük seviyeden tepki gösterdi. Enflasyondaki artışın fiyatlardaki artışa ve bunun da gelirlerdeki artışa neden olacağına yönelik beklentiler bu rallide etkili olmuş görünüyor. Başka deyişle ABD piyasaları tepki yükselişi sınırları içerisinde bulunuyor ancak dünkü hareket bunun pek geçici olmayabileceğini düşündürdü. ABD piyasalarındaki hareket BIST100 endeksini pozitif etkilerken, bizim kapanış saati sonrasındaki pozitif havanın devam etmesi, BIST100 üzerindeki pozitif etkinin bugünde devam etmesini sağlayabilir. Ancak BIST100 endeksinin halen aşması gereken 3600 seviyeleri bulunuyor. Bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda ancak o zaman uzun soluklu bir yukarı hareketten bahsedebiliriz. Genel olarak borsa için olumlu görüşümüzü koruyoruz. Bilançoların yaklaşması ile hisse bazlı hareketler ön plana çıkacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ

YEOTK: Şirketimiz ile Atlas Enerji Üretim A.Ş arasında İskenderun'daki Termik Elektrik Santrali'nin çatılarına kurulacak çatı tipi Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesis edilmesi için tesislerin elektrik, inşaat ve mekanik işleri dahil olmak üzere anahtar teslim olarak kurulması amacıyla, sözleşme bedeli 815.000 USD+KDV olan sözleşme imzalanmıştır.

ECİLC: Satın alma bedelinin tamamı hisse devir işleminin tamamlanması ile Amgen'e ödenecek olup, bahsi geçen işlemin finansmanında kullanılmak üzere 85.000.000 (seksenbeş milyon) ABD Doları karşılığı Avro, 1 yılı geri ödemesiz, toplam 5 yıl vadeli banka kredisi temin edilecektir.

GESAN: T.C DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ(TCDD) GENEL MÜDÜRLÜK tarafından düzenlenen  2022/843315 İKN'lu ' Trafo Merkezlerinin MYT Sistemine Dahil Edilmesi İşi' ihalesinde vergiler hariç 54.780.000,00 TRY bedelle en iyi teklifi vermiştir. İhale sonucunun kesinleşmesi için, İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, ihaleyi düzenleyen kurumdan ihale komisyon kararı beklenecek olup süreç ile ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

CELHA: Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.'nin; Şirketimiz sermayesinde sahip olduğu paylarının, Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Betatrans Lojistik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye satış ve devrine ilişkin olarak Şirketimize ulaşan açıklama ekte yer almaktadır.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

HEKTS: 12 Ekim 2022 tarihinde Hektaş Ticaret T.A.Ş. payları ile ilgili olarak 23,50-24,48 TL fiyat aralığından 21.000.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Şirketimizce gerçekleştirilmiştir. Satışı yapılan 21.000.000 TL nominal tutarlı pay; 860.000.000 TL nominal tutarlı sermayenin %2.44’üne, sermaye artırımı sonucunda ulaşılacak 2.530.000.000 TL nominal tutarlı sermayenin %0,83’üne tekabül etmektedir. Bu satışımızla, %100 paylı ortağımız Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun, Hektaş Ticaret T.A.Ş.’de doğrudan %58,82 olan payı değişmezken, dolaylı %62,62 olan payı; 860.000.000 TL nominal tutarlı sermayeye göre yapılan hesaplama sonucunda %60,18’e, sermaye artırımı sonucunda ulaşılacak 2.530.000.000 TL nominal tutarlı sermayeye göre ve elde edilecek bedelsiz ile bedelli paylar dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda %61,79’a düşmüştür. Ekli tabloda yer alan değerler 860.000.000 TL nominal sermaye kapsamındaki tutar ve oranlar ile hesaplanmıştır.

ESEN: 13.10.2022 tarihinde 47,80 -49,74 TL fiyat aralığından (Ortalama 48,9184) 2.000 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu ESEN Payları 793.000 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %1,2391)

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Kaymakam Kemal Duru Muhtarlarla İftarda Buluştu!

Kaymakamlık ‘Vefa’ Rüzgarı Kimsesizlerin Kimsesi Olan Dev Kadro Anamur’da Sahada!

Mersin’de Yatırımın Yeni Rotası: Başkan Seçer’in Vizyonu ve Şehrin Kültürel Dönüşümü

Ensedeki Sessiz Tehlike: ‘Buffalo Hump’ Sadece Estetik Bir Sorun mu, Yoksa Hastalık Habercisi mi?

Mersin’de ‘Efsane’ Sahnede: Bilge Hekim Lokman Binlerce Genci Büyüledi

Dijital Dönüşümde ‘Tren Kaçıyor’ mu? İş Dünyasında Hayatta Kalmanın Yeni Formülü: Stratejik Dijitalleşme!

Doğanın Altın Mucizesi: Bir Damla Balın Serüveni

Şişli Bölgesinde Güvenilir Renault Servis Deneyimi

Beylikdüzü Fiat Servis Hizmetleri

Çiğli'de Lastik Güvenliği ve Profesyonel Destek

Gümüşte "Güvenli Liman" Rallisi: Ons Fiyatı 89 Dolar Sınırını Aştı

Küresel Petrol Piyasasında "Cenevre" Tansiyonu: Fiyatlar Yeniden Yükselişte

Bozyazı’da Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi

Mersin Büyükşehir’den 13 İlçede Gönüllere Dokunan Hizmet: Evde Sağlık ve Bakım Seferberliği

Hisseli arsa satın alırken dikkat edilmesi gereken 5 altın kural

Karıncaların Yaşam Döngüsü ve İbretlik Hiyerarşisi

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

Venedik Değil Anamur Abanoz Yaylası: Sular Çekilmiyor, Yaylacı Çaresiz!

​Vali Atilla Toros, Anamur ve Bozyazıda Gönül Sofrasına Katıldı

İş ve Trafik Kazalarında Hukuki Süreç

MERSİN VALİSİ ATİLLA TOROS’TAN ANAMUR ÇIKARMASI

Vali Atilla Toros’tan Bozyazı Tekeli Jandarma Karakolu’na Ziyaret

​Anamur’da Rauf Denktaş Parkı İçin Yeni Dönem

​Bozyazı Basınının Acı Günü: Birgül Turgay

2026’da Akıllı Evlerde Yeni Dönem: Yapay Zeka ile Elektrik Faturalarını %40 Düşürmenin Yolları

Anamur Koordinasyon Merkezi: Bölgesel Hizmetin Yeni Üssü

Bozyazı da Dev Kaçak Sigara Operasyonu: Bozyazı'da 1 Gözaltı

Ramazan’da Kilo Alımının Sebebi İrade Değil, Bozulan Metabolik Ritmi!

Yükleniyor

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri İftar Sofrasında Buluştu

Kaymakam Kemal Duru Muhtarlarla İftarda Buluştu!

Mersin’de Yatırımın Yeni Rotası: Başkan Seçer’in Vizyonu ve Şehrin Kültürel Dönüşümü

Bozyazı’da Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yaşamını Yitirdi

Venedik Değil Anamur Abanoz Yaylası: Sular Çekilmiyor, Yaylacı Çaresiz!

​Vali Atilla Toros, Anamur ve Bozyazıda Gönül Sofrasına Katıldı

MERSİN VALİSİ ATİLLA TOROS’TAN ANAMUR ÇIKARMASI

Vali Atilla Toros’tan Bozyazı Tekeli Jandarma Karakolu’na Ziyaret

Bozyazı da Dev Kaçak Sigara Operasyonu: Bozyazı'da 1 Gözaltı

Anamur’da Yaşlı Kadını 3 Milyon Lira Dolsndıran Sahte Polisler Tarsus’ta Gerçek Polise Yakalandı

​MHP’li Uysal Maden Atık Tesisi Yeniden İncelenmeli

CHP Ormancık ve Sarıağaç’ta Halkın Sesini Dinledi

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Bilal Oğuz Kongre Süreçlerini Değerlendirdi!

Saadet Partisi’nde Kongre Heyecanı: Anamur ve Bozyazı’da Yeni Dönem!

Anamur Ak Parti Ocak Ayı İstişare Toplantısında Vatandaşla El Ele

Aziz Özen, Anamur Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanlığına Adaylığını Resmen Açıkladı

MHP Anamur KAÇEP Teşkilatından Gazeteci Mithat Ünal’a Anlamlı Ziyaret

İlker Özen “Protesto” Diyerek CHP'den AK Parti’ye Geçti!

Öğrenci Okul Müdürünü Vurdu!

Başkan Seçer'den Yerel Yönetimlere Demokrasi Vurgusu: "Halk Çözümü En İyi Bilendir"

Anamur’da Kritik Randevu: Derinkuyugücü–Anamur Belediyespor Maçına İki Bölgeden Hakem Atandı

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Birlik Ruhu: Bayrak Temalı Dostluk Maçında Öğrenciler Galip Geldi!

Mersin’de Ortega Dönemi Fırtına Gibi Başladı: MSK, Merkezefendi’yi 110 Sayıyla Geçti!

Türk Futbolunda Tarihi Reform: Altyapı ve Mali Şeffaflık Dönemi

U-16lı Sporcularımızdan 20 Şehidimiz için Anlamlı Pankart

Anamurspor Taraftar Derneği’nden İlçe Emniyet Müdürü Özer’e Ziyaret

Anamur’da Uzun Yıllar Sonra İzcilik Yeniden Başladı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ

ULUSLARARASI TARSUS YARI MARATONU HEYECANI BAŞLIYOR!

Java Motor Tutkunları Anamur’da

Bahar ve Yusuf’un Kına Öncesi Yemekli Düğününde Renkli Sahneler Yaşandı

Gülnar’da Esranur ile Kadir’in Görkemli Kına ve Düğün Merasimi Büyük İlgi Gördü

Özlem ve Halil’in Renkli Düğünü Bozyazı’da Şölene Dönüştü

Dereköy ve Çarıklar, Özlem ile Halil’in Kınasında Tek Yürek Oldu

Rüzgârlı Tepe Sosyal Medyada Zirveyi Kimseye Bırakmadı!

3 Yolla Sporsever Olarak Para Kazanma

Magazin Dünyasının Nabzını Yazar Gazetesi ile Tutun

Birinciye 100 Bin TL Ödül!

Yeşilçam’ın emektar oyuncusu Yaşar Kutbay yoğun bakımda!

ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı değişimi herkesin dikkatini çekti

Sınıf Değil Kaymakamlık Makamı: Anamur’da ‘Yaşayan Demokrasi’ Dersi!

Şehit Şükrü Ünlü’nün Adı Vefa Sofrasında Yaşatıldı: Anamur’da Anlamlı İftar

İŞKUR 2026 TYP Personel Alımı Başladı Mı? Okullara Temizlik Görevlisi Başvurusu

Anamur MYO ‘da “Etkili İletişim Becerileri” Söyleşisi

Kaymakam Duru'dan Öğretmenler Gününü Mesajı

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Rüştü Kazım Yücelen Mesleki Eğitim Merkezi’nde Oy Birliği ile Hüseyin Demir Dönemi

Foto O An Özel Fotoğrafçılık Kursu ile Kadrajın Büyüsüne Yolculuk Başlıyor

Kaymakam Kemal Duru Başkanlığında Okul Güvenliği Toplantısı

AKK Kadın Meclisi’nden “Bir Hobim Olsun” Hayata Geçti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 23 12 4 7 15 43
5.GÖZTEPE A.Ş. 23 11 4 8 11 41
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 23 4 11 8 -12 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.