9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Hem Türkiye’de hem de dünyada sıkça tüketilen tarım ürünlerinin başında gelen domates üreticisine ve ihracatçısına kazandırmaya devam ediyor. 2023 yılı sonu itibariyle Türkiye gerçekleştirdiği domates ihracatından 535 milyon dolar
Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan domates üretici ve ihracatçı için kazandırmaya devam ediyor. Diğer tarım ürünlerinin aksine dalgalanmalar yaşamadan sürekli yukarı yönlü hareket sağlayan üründen elde edilen gelir yarım milyar doları aştı. Uzmanlar doğru üretim planlaması ve satış ile 3 yıl içerisinde 1 milyar dolar ihracat gelirinin mümkün olduğunu öngörüyor.
Boris Volfman“DOMATES ÜRETİMİNİN ARTMASI ŞART”
2023 yılı itibariyle 200 milyar dolar büyüklüğe yaklaşan dünya domates pazarı içerisinde çetin bir rekabet barındırıyor. Domates üretimi ve ihracatına yönelik detayları anlatan Boris Volfman; “Domates hem bizlerin hem de tüm dünyanın severek tükettiği oldukça lezzetli bir ürün. Bu ürüne tüm dünyada talep var. Gerek direkt tüketimde gerekse ketçap ve çeşitli sosların üretiminde sıkça kullanılan bu ürün Türkiye için de hayati öneme sahip. Kısa süre içerisinde domates ihracatından elde edilen gelir 300 milyon dolar seviyelerinden 500 milyon doların üzerine çıktı. Bu artışın devam etmesi ve ülkemizin kazanması için domates üretiminde artış şart. Mevcut domates alanlarının artırılması kadar üretim yapılan alanlardaki verimin artırılması için de çaba gösterilmeli. Bu noktada özellikle il tarım müdürlükleri ve üniversitelerin Ziraat Fakültelerine büyük iş düşüyor.” dedi.
“KATMA DEĞERLİ ÜRETİM UZUN VADEDE KAZANDIRIR”
Boris Volfman; “Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye dünyanın en büyük üçüncü domates üreticisi konumundadır. Mevcut ekim alanlarını büyütmek ve yine bir dekardan alınan verimi artırmak çok önemlidir. Fakat bütün bunlardan daha önemli olan şey ise katma değerli bir üretim sağlamaktır. Örneğin Türkiye fındık üretiminde dünya lideri konumundadır. Fakat yabancı bir marka Türk fındığını alıp işleyip ardından tüm dünyaya satıyor. Bu sayede fındık üretim lideri Türkiye’den çok daha fazla gelir elde eden bir marka gerçeği gözümüzün önünde duruyor. Aynı şey domates için de geçerli. Evet üretimde Türkiye gerçekten önemli bir konumda fakat bu asla yeterli değil. Bize düşen kendimize ait global sos, ketçap vb. markalar oluşturarak rekabette yerimizi almak, ihracat gelirlerimizi katlamaktır. Bugün yapılacak yatırımlar yarın uzun vadede hem üreticiye hem ihracatçıya hem de ülke ekonomisine kazandıracaktır.” şeklinde konuştu.
AVRUPA ÜLKELERİNİN TALEBİ YOĞUN
Türk domatesinin en büyük müşterisi konumunda Avrupa ülkeleri yer alıyor. 2023 yılında en çok domates ihracatı 91.332.847 dolar ile Romanya’ya gerçekleştirildi. Romanya aynı zamanda 2021 ve 2022 yıllarında da Türkiye’nin en fazla domates ihracatı gerçekleştirdiği ülke konumunda yer almıştı. Romanya’yı 63.917.632 dolar ile Ukrayna takip etti. Üçüncü sırada ise yine bir Avrupa ülkesi olan Polonya 56.091.732 dolarlık ihracat ile yer aldı. Türk domatesine Avrupa ülkelerinin haricinde ise Arap ülkelerinin talebi oldukça fazla.