9724,5%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
MERSİN'in Bozyazı İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü Gozağacı Şefliği, Çobancılıkla geçimini sağlayan evli ve 6 çocuk babası 57 yaşındaki Hasan Kızmaz’a, keçileri ormana saldığı gerekçesi ile 728 bin 468 TL ceza kestiler.
MERSİN'in Bozyazı İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü Gozağacı Şefliği Orman Muhafaza Memurları, Çobancılıkla geçimini sağlayan evli ve 6 çocuk babası 57 yaşındaki Hasan Kızmaz’a, keçileri ormana saldığı gerekçesi ile 728 bin 468 TL ceza makbuzu kestiler. Olay Dereköyü Mahallesi Bağlama Uluyol mevkiinde meydana geldi. Yaşadıklarını anlatan küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hasan Kızmaz, o gün saat 15:00 sularında müdürlük tarafından müsaade edilen bölgede keçilerini otlattığı sırada aniden böbrek sancısının tuttuğunu ve bu sırada keçilerin 30-40 kadarının dikenli telden geçerek otlatma alanının yanındaki korumalı gençleştirme sahasına girdiğini ancak o sırada sancısı nedeni ile yere düşerek hareketsiz kaldığını ve keçilere müdahale edemediğini söyledi. Orman Muhafaza Memurlarının yüksek bir tepeden olayı gözlemlediklerini ve bu cezayı yazdıklarını ifade etti. Kendisinin bir orman köylüsü olduğunu ve ormanın en başta kendilerinin geleceğini temin ettiğinin bilincinde olduğunu belirten Kızmaz, cezanın olay yerinde değil, 2- 3 kilometre uzaklıktaki evine gelerek olaydan 3 saat sonra evinde yazıldığını söyledi. Bunda haksızlık ve kasıt olmasından şüphelendiğini kaydeden Hasan Kızmaz, “Bana 60 dönümlük gençleştirme sahasını güttüğümü söylüyorlar. Oysa ki keçiler en fazla yarım saat telin içinde kaldı. Bölgeyi gezsinler bir tane fide ısırılmamış bile. Buraya keşif istiyorum. Yetkililerden bu yanlışı düzaeltmelerini istiyorum.” Dedi. Olayla ilgili jandarmaya ifade verdiğini kaydeden Kızmaz, orman muhafaza memurlarının evinin üzerinde ‘Seninle ileride görüşürüz.” Diyerek tehdit ettiğini ve parmakları ile tehditkâr hareketler yaptığını söyledi.
Olayı anlatan Kızmaz; “ Böbrek taşından zaman zaman rahatsızlık geçiriyordum. Bu sefer yine sıkıştırdı. Yine sıkıştırınca, tel örgüye yüz metre kala tam sıkıştırınca, biraz oturdum. Ağrı geçer geçmez diye diye dişimi sıktım ama geçmedi. Malların ufak tefek girdiğini de gördüm. Ama çıkarma imkanım kesilince, 30-40 kadarı içinde dışında. O kadar bir durumum var yani. İyiden tele de girmedi içine de girmedi. Bunların fotoğraf çektiği yerlerde benimde sayma imkânım yok. Ağaçların aralarında saydı, bana 70 mal dedi. Yılardır ben buralardayım. Güdecek olsam o zamanda güderdim.” Dedi. Olay yerinde hiçbir tutanak tutmadıklarına dikkat çeken Hasan Kızmaz sözlerini şöyle sürdürdü; “ Bana burada hiçbir tutanak filan tutmadılar. Evime geldi, evde tutanağı tuttu. Kendilerinin şekline göre. Ama bunlar burada tuttuk der, demez onu bilemem. Benim hastalığım nedeni ile girdi bu tel örgüye mal. Yıllardır bu mevkide güdüyoruz biz zaten. Evimle ikisinin arası 2 kilometre var veya yok bir şey zaten. O telin de yani. Bildiğim bu kadar yani.” Dedi.
40 yıldır ormanda kurdukları derme çatma çadırda kaldıklarını söyleyen Hasna Kızmazın eşi eşşe Kızmaz da eşinin kendisini telefonla arayarak fenalaştığını söylediğini, olay yerine vardığında ise eşini yerde yatar vaziyette bulduğunu belirtti.
Ağabeyinin yanında olan kardeşi Adnan Kızmaz ise gençleştirme sahasının güdülmediğini küçük bir detayla anlattı. Tel örgünün içerisinde ve dışarısında keçilerin çok sevdiği iki adet tesbi çalısının yapraklarını gösteren Kızmaz, Telin içindeki çalının yapraklarının bütün gürlüğü ile yeşil bir vaziyette olduğunu, telin dışındaki tesbinin ise yapraklarının hayvanlar tarafından yendiğini gösterdi. Adnan Kızmaz; “Çobanın sürekli buraları güttüğünü bahsediyorlar. Çoban buraları gütseydi, biz tesbi deriz, keçilerin bir numaralı sevdiği bir ot türü. Ama bir tane yaprağında, yetiştiği yerde hiçbir bozukluğu yok. Aynı şekilde duruyor. “ dedi.
MHA