9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
Son günlerde Fransa, Tayland, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Danimarka, Norveç, Hollanda, İspanya, Portekiz, Avusturya ve İsviçre dahil olmak üzere birçok ülkenin Çin'deki büyükelçilikleri veya turizm idareleri, sosyal medyada paylaştıkla
'Çinli dostlarımız, Fransa sizleri sıcak duygularla kucaklamaya hazır!'
'Üç yıl geçti, gizemli Tayland, gelişinizi üç yıldır bekliyor.'
'Gelecek yaz mevsiminde, Kanada'ya gelmenizi bekliyoruz.'
'Sevinçlerinizi Yeni Zelanda'da keşfedin, 2023 yılında sizleri bekliyoruz. '...
Son günlerde Fransa, Tayland, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Danimarka, Norveç, Hollanda, İspanya, Portekiz, Avusturya ve İsviçre dahil olmak üzere birçok ülkenin Çin'deki büyükelçilikleri veya turizm idareleri, sosyal medyada paylaştıkları mesajlarda, Çinli turistlerin ülkelerine gelmelerini beklediklerini açıkladı.
COVID-19 virüsünün Omicron varyantının insanlara yayılma gücünün ve etkisinin gözle görülür boyutta zayıflatığı, Çin'de bu varyanta müdahale etme kapasitesinin sürekli yükseltildiği bir dönemde Çin, mevcut koşullara ayak uydurarak, salgını önleme ve kontrol etme tedbirlerini daha da iyileştirdi, Çin ve yabancı ülkeler arasındaki personel değişimine uygulanan kolaylığı artırdı, bu Çinli turistleri ağırlamayı bekleyen çok sayıda ülke için müjde oldu. Çin'in en büyük online turizm platformu www. Ctrip. Com sitesinin 27 Aralık 2022 tarihinde bildirdiğine göre, Çin'in iç kesiminde yurtdışı uçak bileti olan siparişleri 26 Aralık gününe göre yüzde 254 oranında arttı. Singapur, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Japonya ve Tayland, en çok talep edilen yerlerin başında geliyor.
Çok sayıda ülke, niçin Çinli turistleri dört gözle ağırlamayı bekliyor? Birincisi, Çinli turistleri heyecanla ağırlamayı bekleme, bu ülkelerin Çin'in salgınla mücadele çalışmalarına olan güveni ve takdiri yansıtıyor. Salgının ortaya çıkmasından bu yana geçen 3 yıl içinde, Çin halkın canını hep tüm çalışmaların en önünde tuttu, vatandaşlarının canını ve sağlığını korumak için tüm olanakları kullandı, birçok kez salgının getirdiği olumsuz etkilere etkin şekilde müdahale etti. Dünya genelinde, Çin'de durumu ağır olan vaka sayısı ve ölüm oranı hep en düşük seviyede kaldı. Çin ülkesinde salgınla mücadeleyi yürütürken, diğer ülkelerin salgınla mücadele çalışmalarına destek sağladı. Mayıs 2022 itibariyle Çin 153 ülke ve 15 uluslararası örgüte 4 milyar 600 milyon koruyucu giysi, 18 milyar adet test reaktifi, 430 milyar koruyucu maske ve 2 milyar 200 milyon aşı sağladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin basına verdiği demeçte, Çin'in salgından etkilenen ülkelere yardım eli uzattığına işaret ederek, uluslararası topluma örnek teşkil ettiğini söyledi. Eğer çok sayıda ülke, Çin'in salgınla mücadele çalışmalarını takdirle değerlendirmese, Çinli turistlere sıcak davet gönderir miydi?
İkincisi, Çin birçok ülkenin en büyük yabancı turist kaynağı. Çinli turistlerin dış seyahat yapmasının normale dönmesi, bu ülkelerde turizmin canlanmasına güç katacak. Tayland Maliye Bakanı Arkhom Termpittayapaisith basına verdiği demeçte, Tayland'ın kritik sektörü olan turizmin Çin'in yeni tedbirlerinden faydalanması halinde, Tayland ekonomisinin 2023 yılında öngörülen büyüme hedefi olan yüzde 3,8'e ulaşabileceğini belirtti. 2019 yılında Tayland'da 40 milyon yabancı turist ağırlandı. Bunların yüzde 28'i Çinli turistlerdi. The Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberlerde, Çinli turistlerin küresel turizmin en büyük gelir kaynağı olduğuna işaret edilerek, salgın öncesi 5 yıl içinde Çinli turistlerin gerçekleştirdikleri ortalama yıllık harcamanın 250 milyar ABD Doları'nı bulduğu hatırlatıldı.
Üçüncüsü, Çinli turistlerin yurtdışı seyahat yapmasının normale dönmesi, perakende satış, havacılık ve otelcilik gibi küresel endüstriyel zincir ve tedarik zincirinin istikrarının korunmasına yardımcı olacaktır. İngiltere'de yayın yapan The Guardian gazetesinde yer alan haberlerde, Çin'in yurtdışı seyahat kısıtlamasını gevşetmesinin, uluslararası toplumun küresel ekonomik canlanmasına olan umudunu artıracağı, özellilkle 2023 yılında ekonomik perspektifinin kötümser olduğu bir dönemde Çin'in alınan en son tedbirlerinin faiz artışının borsalara olan baskılarını hafifletebileceği ve tedarik zincirinin tıkanmasının çözülmesine dinamizm katabileceği savunuldu.
Perakendeciliğe gelince, Fransa'da yayınlanan La Tribune gazetesinde yer alan haberlere göre, Çin'in sınır girişlerine ilişkin salgınla mücadele politikasını ayarlayacağını ilan etmesinin ardından, Japonya'nın Tokyo Borsası, 27 Aralık 2022 tarihinde yükselişle açıldı. Japonya'nın makyaj ürün devi Shiseido ve alışveriş devi Takashimaya'nın hisse senetleri değerinde büyük artış görüldü.
Havacılığa gelince, Uluslararası Havacılık ve Taşımacılık Derneği Kuzey Asya Bölgesi Genel Direktör Yardımcısı Xie Xingquan basına verdiği demeçte, Çin'in söz konusu tedbirlerinin Asya Pasifik bölgesinde havacılığa olumlu etkiler getireceğini ifade etti. Dernek ise 2023 yılında Asya Pasifik bölgesinde ağırlanacak yolcu sayısının 2019 yılının seviyesinin yüzde 70'ini oluşturacağını tahmin etti.
Öte yandan, Çinli turistlerin dış seyahatlarının normale dönmesi, küresel otelcilik için bir müjde. Maldivler'in otelcilik devi Siyam Otel Grubu'nun sorumlularından Zhang Zhang basına verdiği demeçte, Gruba bağlı 5 ada otelinin Çinli turistleri ağırlamak için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.
Güney Kore'de yayınlanan The Korea Herald gazetesinin uzmanların görüşlerine dayanarak bildirdiğine göre, Çin'in alınan en son salgınla mücadele tedbirleri Çin'de iç talebi artırırken, dünya ekonomisine güç katacak. Dış seyahat yapan Çinli turist sayısının artmasıyla birlikte, turizm dahil dünyanın birçok endüstri sektörünün canlanması ivme kazanacak.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı