9232,9%-1,73
34,49% -0,13
36,55% -0,22
2917,42% 0,64
4967,14% 1,91
İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Erencan Avseren ve Doğukan Engin, mezuniyet projeleri kapsamında orman yangınlarını başladığı an tespit ederek haber verebilen ‘drone modülü’ geliştir
İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Erencan Avseren ve Doğukan Engin, mezuniyet projeleri kapsamında orman yangınlarını başladığı an tespit ederek haber verebilen ‘drone modülü’ geliştirdi. Yapay zekâ algoritmaları kullanılarak geliştirilen modül sayesinde son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyada artan orman yangınlarına erken müdahale edilebilecek
Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada artan orman yangınlarına erken müdahale için drone’lara entegre edilebilen yangın tespit modülü geliştirildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Erencan Avseren ve Doğukan Engin’in Dr. Öğr. Üyesi İpek Şen danışmanlığında yapay zekâ algoritması kullanarak geliştirdiği modül sayesinde drone’lar uçuş sırasında kamera ile ormanlık alanları tarayabiliyor ve bu alanlarda duman veya ateş tespit ettiğinde fotoğrafını çekerek GPS verileri ile birlikte yangın ekiplerinin cep telefonuna gönderebiliyor. Ekiplerin doğru koordinatlara hızla müdahale etmesiyle beraber yaşanabilecek olası felaketlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Avseren ve Engin, “Drone’un yakaladığı gerçek zamanlı görüntüde yangın tespiti yapabilmesi için modülü derin öğrenme algoritması kullanarak orman yangını görüntülerinden oluşan bir veri seti ile eğittik. Bu sayede geliştirdiğimiz sistem, uçuş sırasında duman veya ateş tespit ederek hem yangın alanının fotoğrafını hem de GPS verilerini orman ekiplerine veya kişilerin bireysel cep telefonuna gönderebiliyor. Modül derin öğrenme algoritmasına sahip olduğu için farklı konularda da tekrar eğitilebiliyor ve çiftliklerde, evlerde, fabrikalarda farklı güvenlik sistemleri için de kullanılabiliyor” dedi.
Projenin testlerinin başarılı bir şekilde tamamlandığını ve bir girişim kurmayı hedeflediklerini söyleyen Avseren ve Engin, “Son yıllarda hem ülkemizde hem de tüm dünyada orman yangınları ciddi ölçüde arttı. Yangınlar, doğaya, canlılara ve insanların yaşam alanlarına önemli bir risk oluşturuyor. Projemizin orman yangınlarının önlenmesinde çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişime geçeceğiz. Ayrıca projemizin desteklenmesi için TÜBİTAK’ın Girişimcilik Destek Programı BİGG’e de başvurmak istiyoruz” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında:
İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında “Okul için değil, yaşam için öğrenmeli” mottosuyla Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla kurulmuştur. Bugün 20.000'in üzerinde öğrencisi ve 60.000’i aşkın mezunu bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk, İletişim, İşletme, Mimarlık, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sağlık Bilimleri ile Sosyal ve Beşeri Bilimler fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın önlisans, lisans ve lisansüstü program sunmaktadır. WASC Senior College and University Commission (WSCUC) tarafından akredite edilen İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye’de kurumsal düzeyde uluslararası akreditasyona sahip tek üniversite olma özelliği taşımaktadır. Üniversitenin İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere ve Kuştepe olmak üzere üç kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.