Tarih: 26.09.2022 17:06

Beijing’de Çin -Türkiye Değişim Forumu düzenlendi

Facebook Twitter Linked-in

Çin’in başkenti Beijing'de ana teması “Avrasya Kıtası Bağlamında Çin-Türkiye Ekonomik ve Ticari İşbirliği” olarak belirlenen 3'üncü Çin-Türkiye Değişim Forumu düzenlendi.

Forum, CICG Avrupa-Afrika Merkezi Direktörü Hu Baomin’in katılımcıları takdim etmesinin ardından Çin Uluslararası Yayıncılık İdaresi Başkanı Du Zhanyuan’in açılış konuşmasıyla başladı.

Forumda konuşan Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisi seviyesine çıkarmak istediklerini söyledi.

Tuzcu, dünya ekonomisinin ağırlık noktasının Doğu Asya’ya kaymakta olduğunu gördüklerini belirterek, bu bağlamda Türkiye’nin Yeniden Asya girişimini başlattığını, küresel ekonominin yüzde 30’una tekabül eden RCEP anlaşmasında büyük fırsatlar gördüğünü ve tüm ASEAN ülkelerinde büyükelçi bulundurduğunu ifade etti.

Tuzcu: 'İkili ticaret sürdürülebilir bir zemine oturmalı'

İkili ticaretin sürdürülebilir bir zemine oturtulması için yeni enstrümanlar ortaya koymak zorunda olduklarını söyleyen Tuzcu, 'Uzak Ülkeler' adını verdikleri girişimle Çin’e ihracatı artırmak istediklerine işaret etti.

Tuzcu, Türkiye’de artan Çin yatırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, daha çok üretim eksenli yatırımlar beklediklerini söyledi.

Foruma video bağlantı yoluyla katılan Türkiye Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Büyükelçi Esra Cankorur, Çin’de bu yıl sonu dördüncü konsolosluklarını Chengdu şehrinde açacaklarını belirterek temasların tüm alanlarda artacağına dikkat çekti.

“Türkiye ve Çin son 100 yılın en güçlü döneminde”

Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Araştırmalar Enstitüsü’nden araştırmacı Wang Wen, araştırmaları nedeniyle bulunduğu Rusya’nın Soçi kentinden video yoluyla foruma katılarak  konuşmasında Çin ve Türkiye’nin son yüz yıldaki en güçlü dönemlerini yaşadıklarını ve bunun iki tarafa büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Wang Wen iki ülkenin ekonomi ve ticaretin yanı sıra “küresel stratejik işbirliği” nin yapabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin dünya sahnesindeki rolünün giderek belirginleştiğini ve Çin’in ABD’yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olmaya çok yaklaştığını kaydeden Wen, bu bağlamda birlikte çalışma yolları aranması gerektiğini belirtti.

China Today dergisinden özel sayı

Forumda China Today Türkiye dergisinin, Çin ile Türkiye arasında ikili ekonomik ve ticari ilişkilere odaklanan özel sayısının lansmanı da yapıldı. Forum kapsamında çeşitli oturumlar düzenlendi. Kuşak ve Yol girişiminin Orta Koridor ile entegrasyonu ve salgın sonrası gelişen ekonomik ve ticari işbirliği konuları ele alındı. Türkiye ve Çin’in akademi ve iş çevresinden gelen katılımcılar video bağlantısı yoluyla konuşmalarını sundu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —